logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange - Poziom sygnału optycznego odbierania i nadawania (dBm)

berkos112 04 Gru 2017 16:23 7455 4
REKLAMA
  • #1 16867655
    berkos112
    Poziom 2  
    Witam, Mam na imię Marcin i jestem nowy na forum. Od 2 dni mam usługę Orange Światłowód 300 Mb/s wszystko działa prawidłowo, natomiast ciekawi mnie ten temat, odnośnie mocy nadawania i odbierania optycznego.

Moje wyniki to 1 / -19 (dBm)

Rozejrzałem się w temacie i wyczytałem to Terminal ONT w technologii GPON, powinien nadawać sygnał średnio w granicach +0.5 dBm / +5 dBm i -27 dBm / -8 dBm odbierania. Niestety nie znalazłem szczegółowych informacji dotyczących Funbox'a 3.0 jaka jest maksymalna granica czułości sygnału. Podejrzewam że Ponad -30 (dBm).

W umowie mam by nie odłączać FB3.0 od zasilania przez najbliższe 10 dni w celu optymalizacji sygnału. Jestem ciekaw czy te wartości się zmienią.

Czy Moje parametry są prawidłowe ? i czy mogą być lepsze ?

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 16867684
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    Jak szybkości są ok to nie masz się czym przejmować ;)
    Jak podajesz to parametry się mieszczą w tych co podałeś dla terminala ONT, pewnie dla FB 3.0 jest podobnie, w końcu technologia ta sama...
  • REKLAMA
  • #3 16867729
    berkos112
    Poziom 2  
    sylweksylwina napisał:
    Jak szybkości są ok to nie masz się czym przejmować ;)
    Jak podajesz to parametry się mieszczą w tych co podałeś dla terminala ONT, pewnie dla FB 3.0 jest podobnie, w końcu technologia ta sama...

Też mi się tak wydaje :) porównywałem to do WiFi Analizer'a i jakość sygnału "bardzo dobra" nie powinna przekraczać -30 dBm także jest oki, zważywszy że prędkość pobierania jak i wysyłania, przekraczają oferowane przez ISP. Szkoda tylko że nie mogę zmienić ręcznie MTU na maksymalną ramkę. W Moim przypadku jest 1500 a FB3.0 ma ustawione 1540.

Zanim zamknę temat jeszcze dam szansę innym się wypowiedzieć obeznanym w temacie :)
    Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16867857
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    berkos112 napisał:
    porównywałem to do WiFi Analizer'a i jakość sygnału "bardzo dobra" nie powinna przekraczać -30 dBm także jest oki

To akurat nie ma żadnego związku :)

berkos112 napisał:
    Szkoda tylko że nie mogę zmienić ręcznie MTU na maksymalną ramkę. W Moim przypadku jest 1500 a FB3.0 ma ustawione 1540.

Chodzi o LAN? To mija się z celem, jak rozmiary ramek będą różne to efekt może być odwrotny do zamierzonego. W rzeczywistości przyrost prędkości i tak będzie mały, ja wolę zostawiać MTU domyślne, bo nigdy nie wiadomo jakie urządzenie będę podpinał do sieci. Dla większej przepustowości switch-serwer mam ustawiony port trunking, tu już jest większa różnica.
  • #5 16867915
    berkos112
    Poziom 2  
    Oki, rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie. Temat zamykam :)
REKLAMA