logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić polskie IP na lokalne za granicą na Androidzie?

AANNMM 06 Gru 2017 15:39 3447 5
REKLAMA
  • #1 16871997
    AANNMM
    Poziom 2  
    Witam, proszę o pomoc. Tak jak w temacie mam bardzo duży problem odnośnie ip.
    Przebywając za granicą posiadam polskie ip, czy jesteście w stanie mi pomóc jak zmienić je na lokalne tzn. takie aby było powiązane z krajem w którym przebywam. ;)

Troszkę zdziwiła mnie ta sytuacja gdyż myślałem że wyjeżdżając z kraju będzie zupełnie odwrotnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16872054
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Coś kolego namieszałeś. W jaki sposób łączysz się z internetem i jak sprawdzasz to IP. A co do "Polskiego IP". IP to nie numer telefonu, nie ma kierunkowego, to adresy globalne :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16872062
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    AANNMM napisał:
    Przebywając za granicą posiadam polskie ip, czy jesteście w stanie mi pomóc jak zmienić je na lokalne tzn. takie aby było powiązane z krajem w którym przebywam. ;)

Nabyć kartę lokalnego operatora (jeśli nie masz simlocka), lub skorzystać z VPN zakończonego w żądanym kraju, łącznie z darmowym pluginem hola! do Chrome (uwaga - hola! to rozwiązanie niezbyt bezpieczne). . Alternatywnie użyj jakiegoś lokalnego WiFi.
  • REKLAMA
  • #4 16873370
    AANNMM
    Poziom 2  
    Dziękuję za dołączenie do tematu, ale powiedzcie mi to nie dziwne że jestem za granicą a lokalizuje mnie jakbym był w polsce? Nie mogę się jakoś połączyć tak abym miał możliwość zagranicznego ip np. poprzez sieci komórkowe pomijając vpn(ostateczność).

Może mogę zmienić np. jakiś punkt dostępowy... cokolwiek?
  • REKLAMA
  • #5 16873403
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    AANNMM napisał:
    jestem za granicą a lokalizuje mnie jakbym był w polsce?

Ale co dokładnie Cię tak lokalizuje? Jakaś konkretna usługa? Bo jeżeli chodzi o samą lokalizację w telefonie to w głównej mierze korzysta ona z GPS'u więc zakładam że nie o to chodzi bo tutaj takiego rozjazdu raczej nie ma.
  • #6 16873462
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    Vytautas_YT napisał:
    Coś kolego namieszałeś.

Ktoś tu owszem, namieszał... Lustro masz? ;)

Vytautas_YT napisał:
    W jaki sposób łączysz się z internetem i jak sprawdzasz to IP.

Kolega zapewne łączy się przy pomocy GPRS/EDGE/HDSPA/LTE w roamingu.

Vytautas_YT napisał:
    jak sprawdzasz to IP.

Uruchom sobie choćby https://www.iplocation.net/ - zobaczysz lokalizację dostawcy internetu.

Vytautas_YT napisał:
    IP to nie numer telefonu, nie ma kierunkowego, to adresy globalne

Numery telefonów jeśli zapiszesz je z prefiksem kraju też bedą globalne, ale schody zaczynają się wtedy gdy strona z którą się łączysz będzie cię chciała zidentyfikować co do lokalizacji celem realizacji wymagań związanych z prawami do udostępnianych treści to użyje do tego adresu providera.

Vytautas_YT napisał:
    Bo jeżeli chodzi o samą lokalizację w telefonie to w głównej mierze korzysta ona z GPS'u więc zakładam że nie o to chodzi bo tutaj takiego rozjazdu raczej nie ma.

Lokalizacja w telefonie akurat jest prosta do oszukania lub wyłączenia, a znaczna ilość urządzeń nie ma w ogóle modułu GPS, stąd ważna jest lokalizacja providera.

AANNMM napisał:
    Dziękuję za dołączenie do tematu, ale powiedzcie mi to nie dziwne że jestem za granicą a lokalizuje mnie jakbym był w polsce?

Nie jest dziwne, twoim operatorem jest operator w Polsce, i podobnie jak nie zmienia sie twój numer telefonu tak i twoje IP pozostaje przydzielone z puli polskiego operatora.

AANNMM napisał:
    Nie mogę się jakoś połączyć tak abym miał możliwość zagranicznego ip np. poprzez sieci komórkowe

Patrz do postu #3 - tam radziłem zakup karty lokalnego operatora...

AANNMM napisał:
    Może mogę zmienić np. jakiś punkt dostępowy...

Możesz - udaj się do McDonalda i podłącz o ichniego punktu dostępowego via WiFi.
REKLAMA