logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić Diora Tuner AS 952 z OIRT na CCIR?

amati 10 Sie 2005 16:47 8192 3
REKLAMA
  • #1 1722869
    amati
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Sam chcę przestroić radio Diora AS 952
    Mam schemat głowicy UKF GFE-112 jest napisane na tym schemacie że mam usunąć elementy C29, C30, C31, C32. tzn. mam je wylutować? Potem przełączyć zakres pracy tunera z pasma OIRT na CCIR, czyli z ukałdu Ic106 MAB8049 H A220 z 6 wyjścia podłączyć sie do 7 wyjścia na CCIR 87.5-108 MHz ?
    I to jest przestrojenie?

Pozdrawiam darek
    Załączniki:
    • 1099_001.pdf (54.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1722959
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Po wylutowaniu kondensatorów musisz jeszcze zestroić głowicę, o przestrajaniu ogólnie poczytaj na www.elektronika.owg.pl lub tu na Elektrodzie. No i wypadałoby dołożyć wyświetlacz cyfry 1 na początku.
  • REKLAMA
  • #3 1722984
    amati
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W miejsce wylutowanych kondensatorów trzeba wlutować coś? Czy tylko je pousuwać?
  • #4 1723985
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    głowice trzeba przestroić chyba że masz zainstalowaną 2 systemową ale jak by była głowica 2 systemowa to w ogóle nie trzeba by nic robić bo i wyświetlacz by był założony i procesor też by się jakoś przełączało co do kondensatorów to ja zawsze obcinam 1 nogę kondensatora i to wystarcza bo jaka to może być pojemność między takimi urwanymi nogami 0,1p jakie ma znaczenie taka pojemność jeżeli trymer ma do 3 do 10p po 2 zawsze mówię te głowice w polskim sprzęcie zawsze były robione pod zachodnie pasmo bo ten układ głowić został ukradziony z zachodu tylko przystosowany do socjalistycznego zakresu dlatego łatwo jest do niego wrócić spróbujcie przestroić głowicę w jowicie czy w samochodowym safari 2 czy 5 ta głowica nigdy po przestrojeniu dobrze nie chodzi i nie idzie uzyskać pełnego pasma dodam jeszcze że trzeba zmyć farbę na szybce ja do tego używam spiritusu nie benzyny bo szybka może się zmatowić
REKLAMA