logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech G710+ - Podświetlanie led w klawiaturze piszczy

adriuns 09 Gru 2017 12:36 1602 5
REKLAMA
  • #1 16878435
    adriuns
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Mam taki problem odnośnie Klawiatury Logitech G710+.

Gdy podświetlanie jest na MAX nic nie piszczy 4/4 mocy(jest ok ale bardzo razi w oczy w nocy)

Jak ustawie na 3/4 mocy to wtedy pojawia sie piszczenie na trybach 2/4 i 1/4 także piszczy ;/

Piszczenie ustaje gdy podświetlanie się wyłączy 0/4

Rozebrałem klawiaturę i znalazłem obszar w którym pojawia sie to piszczenie ale do końca nie wiadomo który to element

Rezonator Kwarcowy, microkontroler Atmel,oraz 3 układy Texas instruments hc164

Proszę o podpowiedz które elementy zalać silikonem żeby zlikwidować to piszczenie które bardzo meczy uszy...

Rezonator Kwarcowy jest dokładnie nad układem atmel, hc164 tylko , że po drugiej stronie przykładałem ucho ale ciężko jednoznacznie wykryć element który wydaje pisk dlatego proszę o pomoc

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 16878471
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Jasność pewnie sterowana jest przez PWM. Pewnie słyszysz częstotliwość przełączania lub jakieś harmoniczne, na pewno nie jest to rezonator. Jak nie jest to uciążliwe to zostaw jak jest.
  • REKLAMA
  • #3 16878488
    adriuns
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Kupiłem tą klawiature bo mam problemy z wzrokiem (widze tylko na 1 oko i do tego ledwo) i to piszczenie troche mi dokucza:( Jesli to nie rezonator to moze układ hc164 lub mikrokontroler Atmel? rozebrałem klawiature bo głownie korzystałem z trybu 1/4 lub 2/4 i z tym piszczeniem jest ciezko:( nie wiem ktory układ zalac silikonem....?
  • REKLAMA
  • #4 16878498
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Nie wiem czy sylikon pomoże. Jak coś to już całą okolicę zabezpieczyć, może jakiś kondensator? powoduje problem?
  • REKLAMA
  • #5 16879804
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Skoro to rozebrałeś i testowałeś to dlaczego po prostu nie poszukałeś elementu? Jeśli zaklejanie ma pomóc to to piszczenie zamilknie gdy dotkniesz piszczącego elementu. Użyj do tego dotykania czegoś co prądu nie przewodzi. Ja zwykle jakiegoś drewnianego czegoś (mieszadełko z mcdonalds ;) ) ale i plastykowe coś (wyłączony długopis) albo sylikonowe. Nacisk mały przykładaj (zaklejanie nie powoduje nagle usztywnienia ogromnego). Jeśli da się to wyciszyć klejem to taką metodą powinno się udać znaleźć to co piszczy.
  • #6 16879957
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    HC164 to rejestry przesuwne; odpowiadają za same przełączniki, nie są związane z podświetleniem.
    Naprawiałem wiele sztuk tego modelu, ale z piszczeniem się jeszcze nie spotkałem.
REKLAMA