Witam, potrzebuję dobrać do projektu sterownik który będzie sterował cewkami na rozdzielaczu hydraulicznym. Czyli wyjścia 24V DC. Póki co jedynymi czujnikami będą 2 analogowe inklinometry. Czy macie jakieś propozycje co by tu można wykorzystać? Znalazłem parę sterowników firmy ELC, ale mam problem z logiką programowania LD, gdyż nie mam tam jak porównywać wartości napięcia. Do tej pory miałem okazję programować tylko sterowniki SauerDanfoss, gdzie był prosty dostęp do wartości sygnału wejściowego, oraz można było na nim przeprowadzać obliczenia lub porównania do zadanych wartości. Układ który projektuję oprócz zwyklej manipulacji 'tak jak mu uzytkownik zada', ma miec rowniez funkcje wypoziomowania np stolu operacyjnego. i mój pomysł był taki:
-Sprawdzanie sygnalu z czujnika
-jesli wiekszy niz 0, program idzie sciezka gdzie podaje ciecz na odpowiednia strone silownika az do osiagniecia 0.
-jesli mniejszy, oczywiscie odwrotnie wysterowany rozdzielacz i odwrotny ruch.
Oczywiscie mowa tu o odpowiednio przeskalowanym sygnale, gdzie 0 odpowiada za 'poziom'
-to samo dla drugiego inklinometru
-Sprawdzanie sygnalu z czujnika
-jesli wiekszy niz 0, program idzie sciezka gdzie podaje ciecz na odpowiednia strone silownika az do osiagniecia 0.
-jesli mniejszy, oczywiscie odwrotnie wysterowany rozdzielacz i odwrotny ruch.
Oczywiscie mowa tu o odpowiednio przeskalowanym sygnale, gdzie 0 odpowiada za 'poziom'
-to samo dla drugiego inklinometru