logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sprzętu sieciowego dla firmy - 35 stanowisk, niezawodność i rozbudowa

klenk2 10 Gru 2017 14:42 738 9
  • #1 16881162
    klenk2
    Poziom 2  
    Witam!! Potrzebuje pomyocy w dobrze sprzętu sieciowego dla firmy ilość stanowisk ok.35. Sprzęt ma cechować się w miarę możliwości niezawodnością przyszłą ewentualną łatwą rozbudową a przy tym racjonalnym wyborem a nie nadmiernie przesadzonym. Podając propozycję proszę o argumentacje dlaczego taki a nie inny. Schemat podany na rysunku. Co myslicie o takiej konfiguracji ? :
    Rack 19'' 24U
    Serwer DELL PowerEdge R330
    Router Cisco CISCO2901-SEC/K9
    Patch Panel kat. 6 48 portów RJ-45 1U + uchwyt na kable
    UPS Ever Powerline RT On-Line (1000VA/800W)
    2x Switch Cisco WS-C2960X-24PS-L
    Wybór sprzętu sieciowego dla firmy - 35 stanowisk, niezawodność i rozbudowa
  • #2 16881211
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    rozdziel myślenie o infrastrukturze fizycznej (kable, szafa), elektronikę j same komputery.
    Pierwsza ma perspektywę pracy 20, 30 lat, druga kilka, a komputery ... sami wiemy

rack mały wisi na ścianie, i zwykle nie pomieści serwera 70cm głębokości, nie jest jasne jak chcesz UPS.
    Myślę, że po to są racki 48U stojące na podłodze

Serwer jest za duży / za mały / zbędny, niepotrzebne skreślić, zależy co na nim będzie chodzić. Nawet nie myśl, żeby był przy ludziach.

48 punktów sieci dla 35 ludzi to na pewno nie jest dobrze zaplanowane.
    Zycie to pokazuje.
    Od ręki 2x ilość stanowisk, jaką dziś sobie wyobrażamy, stanowiska sekretariat, dyspozytorskie i podobne x4.

jak telefony?
  • #3 16881376
    klenk2
    Poziom 2  
    Mnie interesuje tylko Elektronika w CPD(centralnym punkcie dystrybucyjnym) gdzie całość będzie zbiegać, przeznaczonym na serwer i osprzęt w szafie bez stacji roboczych . W sumie jest 26 stanowisk myślę ze 48 powinno zupełnie wystarczyć ze względu na ograniczenia budynkowe.
  • #4 16881423
    JacekCz
    Poziom 42  
    klenk2 napisał:
    W sumie jest 26 stanowisk myślę ze 48 powinno zupełnie wystarczyć ze względu na ograniczenia budynkowe.

Ludzi nie da się (za bardzo) zagęścić, masz rację, ale strasznie przybywa sztuk wszelkiej elektroniki. Ktoś BardzoWażny zażyczy sobie extra drukarki, skanera i będzie chciał poufności, acces pointu w rogu budynku do notebooków, u sekretarki telewizja przemysłowa, za rok będą oczekiwać cyfrowego domofonu itp, oprócz stałego blaszaka okresowo notebook na miedzi albo Wifi (tej samej osoby, albo mobilnego współpracownika 6h w tygodniu), wifi dla gości nie będących pracownikami (inna podsieć) ... to jest moja praktyka.
    Szkoda dobrą sieć 1/10Gb od razu psuć wizją "to się lokalnego switcha podłoży"
  • #5 16881439
    klenk2
    Poziom 2  
    dlatego dolozone są dodatkowe gniazda abonenckie ale ok to jak to rozwiązać aby było ogólnie przyszłościowo a zarazem odpowiednio funkcjonalnie z możliwością dopięcia różnych konfiguracji?
  • #6 16881877
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    > 2x Switch Cisco WS-C2960X-24PS-L
    48 portowy switch raczej, nawet na 35 stanowisk,

zarządzalny switch, lepiej niech ma dostęp do pełnej konfiguracji przez telnet/ssh (tzw CLI), mam parę switch na których strony konfiguracji http przestały działać.

Jak pisze jacek, ilośc gniazd to co teraz jest razy 3-4 współczynnik.
  • #7 16883364
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    bogiebog napisał:
    zarządzalny switch, lepiej niech ma dostęp do pełnej konfiguracji przez telnet/ssh (tzw CLI),

Można też poszukać tańszej alternatywy w switchach Netgeara czy (no to już trochej drożej od Netgeara ale i tak taniej niż Cisco) sprzętu HP.
    Jak pisze Kolega @bogiebog switche w pełni zarządzalne, z portami minimum 1 Gb (choć pomyśleć jeśli taka potrzeba o switchach z portami na wkładki SFP - nie zwiększy to prędkości w sieci LAN 1 Gb na porcie RJ45, ale pozwoli, by każdy punkt korzystał z pełnego dobrodziejstwa przepustowości 1 Gb).
    Też uważam, że switche minimum 48 portowe.

Autorze, masz świadomość, że taki sprzęt "trochę" (trochę, znaczy że dasz radę w takim pomieszczeniu wytrzymać może z godzinę bez ochrony słuchu) hałasuje (miniwentylatory) i dobrze by było, by był do pokój dość skutecznie wytłumiony bo owy hałas będzie słyszalny.
    No i proszę też pamiętać o wentylacji owego pomieszczenia (nagrzewający się sprzęt i generujący większe ciepło w upały latem).
  • #8 16889678
    IC_Current
    Ocena: 2523
    Jak wyżej: minimum 3 gniazda na stanowisko , pamiętaj jeszcze o telefonach.

klenk2 napisał:
    Rack 19'' 24U
    Serwer DELL PowerEdge R330
    Router Cisco CISCO2901-SEC/K9
    Patch Panel kat. 6 48 portów RJ-45 1U + uchwyt na kable
    UPS Ever Powerline RT On-Line (1000VA/800W)
    2x Switch Cisco WS-C2960X-24PS-L

Serwer - przyda się kontroler RAID z TRIM i dyski SSD na system - zrobisz wydajną wirtualizację i zdecydowanie lepiej wykorzystasz zasoby sprzętowe.
    Router - super sprzęt, stabilny, wydajny w routingu i IPSec, ale słabo sobie radzi w NAT i w ZBF Firewall. Użyłbym na brzegu sieci UTM, powinny wyrobić najniższe modele Fortineta (w zależności jak ustawisz reguły i jaki ruch na łączu).
    Patch Panel - masz switche z PoE a te panele kat 6 zazwyczaj mają separację DC :-). Użyj paneli i keystonów.
    Switche - jeden switch z L3 (zrobisz VLANy, separację ruchu i szybki routing między podsieciami bez wąskich gardeł w postaci routerów), drugi L2 z PoE taki jak masz (telefony, Access Pointy). Jak użyjesz switchy stackowalnych będziesz miał łatwe zarządzanie i możliwość rozbudowy.
    UPS - możliwe, że będziesz potrzebował dodatkowej baterii akumulatorów
    Szafa rack - 48U 800x800, a i tak za rok pewnie braknie miejsca :-)
    Access Pointy - nic nie napisałeś ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16889726
    JacekCz
    Poziom 42  
    konik666 napisał:

Serwer - przyda się kontroler RAID z TRIM i dyski SSD na system - zrobisz wydajną wirtualizację i zdecydowanie lepiej wykorzystasz zasoby sprzętowe.

Podejmujesz się cokolwiek powiedzieć o serwerze i jakichkolwiek zasobach bez założeń? Bo ja nie.
    nawet, że może okazać się niepotrzebny. Widzę coraz więcej instalacji z tzw cloudem.

Wpisywanie serwera "a bo tak" mi się najbardziej kojarzy z występowaniem w przetargach budżetowych
  • #10 16889796
    IC_Current
    Ocena: 2523
    JacekCz napisał:
    Podejmujesz się cokolwiek powiedzieć o serwerze i jakichkolwiek zasobach bez założeń? Bo ja nie.
    nawet, że może okazać się niepotrzebny. Widzę coraz więcej instalacji z tzw cloudem.

Pewnie, że się nie podejmuję (jak bym się podejmował to może bym zalecił ilość ramu, procki itd.).

Czy potrzebny - to wie autor, ale widziałem wiele serwerów gdzie władowano kupę kasy a zasoby wykorzystane tylko w 20% bo nikt nie pamiętał o dyskach.
    Wirtualizacja a prawdziwy cloud to jeszcze daleka droga.
    Wszystkie moje serwery wirtualizuję:
    - łatwość zarządzania
    - kopie, migawki
    - testy
    - kilka maszyn i wykorzystane zasoby w 70-80%
    - szybkie odtworzenie serwera na innym sprzęcie, nawet na pececie w razie potrzeby
    Oczywiście są sytuacje, gdy wirtualizacja nie jest wskazana, ale kto jej raz spróbował nie chce wracać do środowisk fizycznych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór sprzętu sieciowego dla firmy z 35 stanowiskami, kładąc nacisk na niezawodność i możliwość rozbudowy. Użytkownik zaproponował konfigurację z rackiem 19'', serwerem DELL PowerEdge R330, routerem Cisco CISCO2901-SEC/K9, patch panelem kat. 6 oraz UPS Ever Powerline RT On-Line. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na potrzebę większej liczby portów w switchach, sugerując modele 48-portowe oraz zarządzalne, a także podkreślili znaczenie wentylacji i hałasu generowanego przez sprzęt. Wskazano na konieczność rozważenia wirtualizacji oraz użycia kontrolera RAID dla lepszej wydajności. Zasugerowano również alternatywy dla switchy Cisco, takie jak Netgear i HP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA