logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Liebherr CP 35010 - po zwarciu instalacji nie działa

jaffka 10 Gru 2017 15:14 1695 12
REKLAMA
  • #1 16881248
    jaffka
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Jak w temacie. Majstrując coś z oświetleniem w mieszkaniu wyzwoliło bezpieczniki. Biorąc pod uwagę to, iż jest tutaj w gniazdach zerowanie, prawdopodobnie podałem 230 V na obudowę lodówki i przestała działać. Pytanie moje jest: czy może lodówka posiada extra zabezpieczenie? Czy może został uszkodzony pierwszy najsłabszy element elektroniki?
    Załączniki:
    • Lodówka Liebherr CP 35010 - po zwarciu instalacji nie działa received_1667582759929979.jpeg (68.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16881417
    jaffka
    Poziom 9  
    Bardzo bym chciał, ale niestety to nie to, lodówka dostaje 230 V i nic się nie dzieje. Sprawdzałem zasilanie, na kostce agregatu wchodzi, ale już nie wychodzi.
  • #4 16881450
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    jaffka napisał:
    Sprawdzałem zasilanie na kostce agregatu
    Której kostce agregatu?
    jaffka napisał:
    wchodzi ale już nie wychodzi
    Czyli jest problem w samej kostce.
  • REKLAMA
  • #5 16881467
    jaffka
    Poziom 9  
    Na kostce przyłączeniowej, umieszczonej na agregacie, przewodem zasilającym przychodzi 230 V. Po oględzinach stwierdziłem, iż przewód który wychodzi jakby z tego samego styku fazowego, przechodzi przez coś i niestety traci napięcie. Dlatego sobie pomyślałem o może jakimś extra zabezpieczeniu.
  • #6 16881609
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    Po pierwsze podaj dokładny typ/model lub zamieść czytelne zdjęcie tabliczki znamionowej.

Po drugie:
    jaffka napisał:
    Na kostce przylaczeniowej umieszczonej na agregacie przewodem zasilajacym przychodzi 230V, po ogledzinach stwierdziłem iż przewód, który wychodzi jakby z tego samego styku fazowego przechodzi przez coś, i niestety traci napięcie.

Na przewodzie ma być napięcie lecz bez danych j/w nie wiemy czy dalej masz moduł czy zwykły termostat?

Ps przenoszę na tymczasowo do początkujących, jeśli nie uzupełnisz powędruje do kosza.
  • REKLAMA
  • #7 16882270
    jdubowski
    jaffka napisał:
    Dlatego sobie pomyślałem o może jakimś extra zabezpieczeniu?
    W puszcze agregatu masz zwykle dwa elementy - przekaźnik rozruchowy (czasem zamiast niego termistor PTC albo kondensator załączony na stałe) oraz zabezpieczenie termiczne.
    jaffka napisał:
    przechodzi przez coś,
    Jak nie umiesz zidentyfikować "cosika", to wstaw zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #8 16882579
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4484
    Ten model lodówki ma przede wszystkim moduł elektroniczny, który mógł ulec uszkodzeniu. Ów moduł steruje m.in. kompresorem.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #9 16882711
    jaffka
    Poziom 9  
    Tak właśnie myślałem. Teraz mam pytanko: czy moduł ten, to jest ten na górze z dwoma potencjometrami, czy jeśli go zdemontować, elektronik poradzi sobie z nim bez schematu? Czy może koszt naprawy może być tak wysoki, że nie będzie to miało sensu? Proszę o radę.
  • #10 16882905
    jdubowski
    Piotr2608 napisał:
    Ten model lodówki ma przede wszystkim moduł elektroniczny, który mógł ulec uszkodzeniu. Ów moduł steruje m.in. kompresorem.
    Ale:
    jaffka napisał:
    Na kostce przyłączeniowej, umieszczonej na agregacie, przewodem zasilającym przychodzi 230 V.
    Wiec moduł "niewinny", zakładając, że autor wątku prawidłową metodą stwierdza istnienie 230V (nie jest taką metodą sprawdzenie przy pomocy neonówki w śrubokręcie).
  • #11 16883019
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4484
    jdubowski napisał:
    Wiec moduł "niewinny", zakładając, że autor wątku prawidłową metodą stwierdza istnienie 230V (nie jest taką metodą sprawdzenie przy pomocy neonówki w śrubokręcie).

Następny mądry ;) jeden już sprawdzał wyłącznik neonówką, neonówka świeciła wyłącznik był złom. Pomiaru dokonuje się miernikiem a kompresor załączmy jest moduł ten na dole.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #12 16883022
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    jdubowski napisał:
    Wiec moduł "niewinny"

Wina leży po stronie modułu, zasilanie przychodzi na "kostkę" przy sprężarce potem wędruje na moduł i wraca na sprężarkę, to tak w skrócie.
  • #13 16883524
    jaffka
    Poziom 9  
    Tak właśnie jest zasilanie przechodzi przez moduł, napięcie sprawdzałem miernikiem nie pisałem że swiecila mi neonowka tylko, że mam 230V. Fakt jest taki, że z lokalnym serwisantem dogadałem się i zdobyłem moduł wyglądający prawie identycznie dolutowalem brakujący kondensator i kontaktron i efekt był taki, że po podaniu zasilania moduł zaswiecil diodą po czym przekaźnik na agregacie zaczął dziwnie brzęczeć. Agregat podłączony na krótko działa normalnie. Krok następny podrzucenie obydwu modułów do elektronika i zobaczymy...

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Liebherr CP 35010 przestała działać po zwarciu instalacji elektrycznej, co mogło spowodować podanie 230 V na obudowę. Użytkownik sprawdził zasilanie na kostce agregatu, gdzie napięcie wynosi 230 V, ale nie wychodzi z niej. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwego uszkodzenia modułu elektronicznego, który steruje kompresorem. Użytkownik zidentyfikował, że zasilanie przechodzi przez moduł, a agregat działa normalnie po podłączeniu na krótko. Wskazano na potrzebę dalszej diagnostyki, w tym sprawdzenia przekaźnika rozruchowego oraz zabezpieczenia termicznego. Użytkownik planuje oddać moduły do elektronika w celu naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA