logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo g500s Płyta główna - laptop nie uruchamia się.

Faltharis 10 Gru 2017 20:03 2745 4
REKLAMA
  • #1 16882130
    Faltharis
    Poziom 9  
    Witam.
    Problem z płyta główną la 9901-p. Laptop nie uruchamia się. Jest zwarcie na płycie głównej(tak stwierdził elektryk po dźwięku).
    Wymieniłem PQ301 ale niestety problem dalej pozostał.
    Na PQ 302 na wyjściu jest 1v-wymieniać go? Problem identyczny jak na filmiku na yt "Lenovo G500s no power up. Disassembly and mainboard repair". Co zrobić powinienem dalej? Posiadam schemat płyty głównej(jestem samoukiem i staram się jak mogę). Zanim postanowiłem napisać tutaj przejrzałem wiele materiałów i tematów.
    Czy problem może leżeć gdzie indziej? Jakaś dobra dusza może pomóc?
    Pozdrawiam,
    Grzegorz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16882319
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Podaj pobór prądu płyty głównej laptopa z i bez baterii, przed i po wciśnięciem Power. Jak zachowuje się dioda w oryginalnym zasilaczu po podłączeniu?
    Faltharis napisał:
    Wymieniłem PQ301

Na jakiej podstawie? Był uszkodzony wizualnie, czy stwierdziłeś to po pomiarach?
    Faltharis napisał:
    Jest zwarcie na płycie głównej(tak stwierdził elektryk po dźwięku).

Skoro jest zwarcie, to coś musi się nagrzewać - bez pomiarów niewiele zrobisz.
    Do poczytania na sam początek: https://www.elvikom.pl/szkolenie-nr-1-podstawy-diagnostyki-plyt-glownych-laptopow-t986.html
    Jeśli faktycznie jest zwarcie na płycie, to bez zasilacza z ograniczeniem prądu i napięcia niewiele możesz zdziałać, a wymiana elementów na chybił-trafił do niczego dobrego nie doprowadzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16882396
    Faltharis
    Poziom 9  
    Dziękuję za link. Przestudiuję go na pewno.
    Stwierdziłem to po pomiarach otrzymałem takie same jak na owym filmiku o którym wspominałem(nie mogę wstawić linka za mały poziom) "Lenovo G500s no power up. Disassembly and mainboard repair".
    A co do PQ302 to na wejsciu ma 20v a na wyjściu tylko 1v. tak samo pomiar na pu 401 i pl 402 0.1v ze schematu płyty wychodzi, że wcześniej jest tylko PQ301 I PQ302. Postaram się iść za Twoimi radami i posprawdzać to o czym mówisz. Dziękuję za wskazówki. Odezwe sie za pare dni jak ogarne.
  • REKLAMA
  • #4 16882990
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Sprawdź rezystancję względem masy w punkcie oznaczonym na schemacie jako B+ (to główna gałąź).
    Jeśli za niska - wykonaj próbę zwarciową.
    Jeśli rezystancja na B+ nie jest za niska sprawdź czy PQ301 i PQ302 nie mają przebicia.

Obejrzałem część filmiku i jeśli chcesz się nauczyć diagnozować płyty lepiej skorzystaj z linka jak wyżej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16883330
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Zmierz napięcia na pin. opisanych jako: VCC, ACDET, REGN, ACOK#, PACIN chargera bq24737 , który podaje sygnał otwarcia na bramkę pq302
    - wtedy na jego wyj. pojawi śie napięcie z wej. pq302 ok.19V
    Taklże pomiary do analizy z pq305/307
    - pq307A i PQ307b powiny być "na masie" dla .... wł. polowych wej.
    Zmierz przy okazji PQ301

Możesz posłużyć się SM z zał.

p.s
    Poczytaj na tym forum o BQ24737/ 727

Lenovo g500s Płyta główna - laptop nie uruchamia się. Lenovo g500s Płyta główna - laptop nie uruchamia się.

Załączniki:
    • lenovo-g400s-g500s-la9902p-r10-laptop-schematic.pdf (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA