logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy sumator z linku zadziała z konwerterami Quad i TV naziemną?

kshyhoo 10 Sie 2005 21:15 2980 17
REKLAMA
  • #1 1723563
    kshyhoo
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Co myslicie o tym urzadzeniu?
    http://dipol.com.pl/sklep/r852505.htm

Mam do zrobienia instalacje w domu i zastanawiam sie na jaknajbardziej przyzwoitym rozwiazaniem. Studiuje forum juz prawie 3 godziny .. i znalazlem naprawde kilka tematow ktore przekonuja mnie w strone multiswitcha .. ALE mam pytanie .. co sadzicie o takim rozwiazaniu:
    2 konwertery tupu Quad (2 satelity na 4 tunery) no i chcialbym do tych Quadów zastosowac 2 takie sumatory zeby moc puscic po jednym kablu sygnal z anteny napowietrznej. Tylko nie wiem czy mozna uzyc tego urzadzenia w tym wypadku .. bo on dedykowany jest do twinow.. i nie wiem czy przy QUADZIE moge uzyc poprostu 2szt tego typu przelacznika.

Prosze o wasze sugestie. .. dzieki !!!
    pozdrawiam serdecznie!
    KP
  • REKLAMA
  • #2 1723795
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Układ który wymyśliłeś spisuje się bardzo dobrze w praktyce i pozwala na obnizenie kosztów ale musisz pamiętać że gdybyś chciał jeszcze bardziej zaoszczędzić i zastosować przełączniki DiSEqC 2/1 - 4 szt to możesz mieć problemy z przełączaniem tunerów między satelitami (separacja między wejściami).Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #3 1723970
    kshyhoo
    Poziom 13  
    czyli rozumiem ze takie urzadzenie mozna wykozystac do konwentera typu QUAD? tyle ze poprostu trzeba uzyc 2szt takich przelacznikow .. czy tak? sygnal wtedy jest sumowany z jednej satelity i z drugiej .. puszczany jednym przewodem ktory konczy sie gniazdem abonenckim ktore rozdziela sygnal na sat i tv ? czyli przy uzyciu dwoch takich rozdzielaczy i konwenterow typu QUAD bede mogl rozdzielic sygnal na 4 tunery?

dzieki za pomoc !!
    POZDRAWIAM

ah zapomanialem dodac .. czy tunery typu ferguson 3018 / he@d 1100 beda sie dobrze spisywaly w takiej konfiguracji?
  • Pomocny post
    #4 1724054
    MIREK54
    Poziom 26  
    Fergusony bardzo dobrze współpracują z AXING-ami i do tego gniazdka AXING:http://dipol.com.pl/bib10.htm.Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #5 1724178
    kshyhoo
    Poziom 13  
    niestety nie mam mozliwosci ingerencji w gniazda .. bo to jest dom nowobudowany :) .. i gniazda juz tam sa .. tj okablowanie ;) .. ale mysle ze na tych tez bedzie dobrze:)

ale najwazniejszego dalej niestety nie wiem .. czy moge wykorzystac to urzadzenie tzn.. 2szt do konwerterow typu quad?
  • Pomocny post
    #6 1724346
    MIREK54
    Poziom 26  
    Oczywiście że będą dobre (separacja>30dB) tylko z gniazdami trzeba uważać bo nie wszystkie się nadają (są różne rodzaje).Powodzenia!
  • #7 1730064
    kshyhoo
    Poziom 13  
    hm

bylem ogladnac domek w ktorym bede prowadzil instalacje .. i okazuje sie ze gniazda sa juz zamontowane w scianach .. i ustalilem ze sa nastepujace
    http://www.satel.com.pl/pl/index.php?action=katalog/produkcja&id=gar_bg_dk_sat

czy ten multiswitch:
    http://dipol.com.pl/sklep/r71904.htm

zagra z tunerami ferguson, badz w pozniejszym czasie z tunerami Cyfry+ lub Polsatu?

Pozdrawiam i dziekuje za odp!
  • #8 1730237
    MIREK54
    Poziom 26  
    Do tego multiswitcha możesz zastosować tańsze konwertery typu Quatro.Tylko trzeba pamiętać ż one mają osobne wyjścia (V/Lo H/Lo
    V/Hi H/Hi) i w sytuacji awarii multiswitcha nie będziesz mógł np podać sygnału bezpośrednio do tunera a i suma kosztów materiału będzie wyższa niż w układzie który Ty zaproponowałeś na początku tematu (600zł do 400zł).A i konfiguracja tunerów dla multiswitcha będzie bardziej skomplikowana (ale to akurat może być dobre - trzeba bedzie jeżdzić i ustawiać klientowi tunery jak np. włączy ustawienia fabryczne).Gniazda będą dobre.W temacie tunerów to napewno zagra dla Fergusonów ale dla CYFRY+ i Polsatu to mam obiekcje ponieważ one nie mają fabrycznie sterowania DiSEqC ale dla C+ polecałbym Fergusona 6018CR.Powodzenia!
  • #9 1730260
    kshyhoo
    Poziom 13  
    hm to tez racja .. nie pomyslalem .. o awarii :P .. a czy trzeba bedzie uzyc jakiejs zwrotnicy do rozdzielenia sygnalu z anteny szerokopasmowej (chodzi mi o doprowadzenie do tych dwoch sumatorow-przelacznikow) .. mozna to zrobic normalnym rozgaleznikiem? Antena jest ze wzmacniaczem.

A jezeli chodzi o te gniazda wspomniane wyzej .. to czy one spelnia swoje zadanie ? i jakie proponujecie do tej instalacji tunery ..

pozdrawiam!
  • #10 1730298
    MIREK54
    Poziom 26  
    Od strony anteny dać zwrotnicę zasilania i zasilacz 9V dalej rozgałężnik TV i wejść do przełączników.A tunery tak jak napisałem Ferguson 6018CR przynajmniej w przyszłości obsłuży chociaż C+.Powodzenia!
  • #11 1730308
    kshyhoo
    Poziom 13  
    a ta zwrotnica jest tylko po to by zasilanie poszlo do anteny a nie do przelacznikow ;-) ?? a co z tunerami? dzieki za pomoc!
  • #13 1740169
    kshyhoo
    Poziom 13  
    hm!

mam kolejny problem!
    nie zwrocilem uwagi na jeden szczegol .. fergusony nie wspoldzialaja z przelacznikiem DiseqC 2.0 ..
    cale szczescie jeszcze nie zdazylem nabyc :P

macie jakies rozwiazanie tej sytuacji? moze jakis przelacznik DiseqC1.0 lub 1.2 tylko generalnie nie znam sie na przelacznikach i nie widze roznicy.
    albo prosze o jakas tania alternatywe tunera?

pozdrawiam i raz jeszcze dzieki za pomoc!
  • #14 1740567
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ja to robiłem parę razy - tylko po 2 twiny i Fergusony i jest wszystko OK.Ten przełącznik:http://dipol.com.pl/sklep/r852505.htm obsługuje DiSEqC 2.0 ale tylko w części do przełącznika bo odpowiedzi przełącznik nie daję tak jak odpowiada obrotnica.Czyli obsługuje najwyżsczy DiSEqC!A tu jest potrzebny do wysterowania tego przełącznika najprostrzy DiSEqC - Tone Burst czyli wejścia "A" i "B" a to przecież Fergusony wszystkie posiadają!Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #15 1740787
    kshyhoo
    Poziom 13  
    witam ponownie!

Urodzil sie w mojej glowie kolejny pomysl .. do kazdego pokoju jest doprowadzony kabel UTP... do sieci komputerowej..

do transmisji przez skretke potrzebne sa 4 przewody .. czyli 4 sa wolne .. a do rozdzielenia aktywnej karty .. ten "serwer" podobno potrzebuje 2 max 4 przewodow .. co myslicie .. wiem ze zabije tym samym wszystkie normy :p ale jak sadzicie jak to bedzie chodzic .. jezeli do kazdego pokoju w kablu UTP puszcze jeszcze sygnal z rozdzielacza karty? mysle nad zastosowaniem tunerow ferguson 6018Cl .. bedzie to dzialac z tym wspomnianym wyzej sumatorem z DiseqC 2.0? :P

Pozdrawiam
  • #16 1740842
    MIREK54
    Poziom 26  
    A co do tego ma sumator ?Instalacja splitera jest instalacją niezależną od TV SAT i od LAN i oczywiście możesz ją wykorzystać.Potrzebne są 4 żyły do każdego tunera (min 2) ale trzeba pamiętać że:
    1.Tunery muszą być ze slotem na kartę CYFRY+ np.Ferguson 6018CR.
    2.Ważna jest prędkość komunikacji z kartą (nie wszystkie splitery
    obsługują np.Fergusony.
    3.Koszt samego splitera to pow.300zł
    4.Od splitera do tunerów przewody muszą się rozchodzić gwiazdowo.
    Powodzenia!
  • #17 1741759
    kshyhoo
    Poziom 13  
    sumator?
    zawarlem dwie mysli w jednym watku .. sorki .. dalej po glowie chodzi mi ten sumator czy faktycznie bedzie chcial wspoldzialac z tymi fergusonami bo on ma zintegrowanego DiseqC 2.0? A fergusony chca dzialaja pod 1.0 lub 1.2 :P

dzieki za pomoc!!
  • #18 1741777
    MIREK54
    Poziom 26  
    no comments

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania sumatora z linku (http://dipol.com.pl/sklep/r852505.htm) w instalacji z konwerterami typu Quad oraz anteną TV naziemną. Propozycja polega na użyciu dwóch sumatorów do połączenia sygnałów z dwóch konwerterów Quad, co pozwoliłoby przesłać sygnał satelitarny i naziemny jednym kablem do gniazda abonenckiego. Potwierdzono, że takie rozwiązanie działa praktycznie i jest tańsze niż multiswitch z konwerterami Quatro, jednak wymaga uwagi przy doborze gniazd i zwrotnic, aby zapewnić odpowiednią separację i zasilanie anteny. Dyskutowano kompatybilność z tunerami Ferguson (modele 3018, 6018CR, HE@D 1100), które dobrze współpracują z urządzeniami AXING i obsługują DiSEqC Tone Burst (wersja 1.0/1.2), ale mają problemy z DiSEqC 2.0 stosowanym w sumatorze. Zalecane jest stosowanie prostszych przełączników DiSEqC lub tunerów kompatybilnych z DiSEqC 2.0. Poruszono także temat rozdzielania sygnału anteny szerokopasmowej za pomocą zwrotnicy zasilania i rozgałęźnika TV. Wspomniano o konieczności stosowania gniazd o dobrej separacji (>30 dB) oraz o możliwych problemach z przełączaniem sygnału przy użyciu wielu przełączników DiSEqC 2/1. Wątpliwości budzi kompatybilność multiswitcha (http://dipol.com.pl/sklep/r71904.htm) z tunerami Cyfry+ i Polsatu, gdzie rekomendowany jest Ferguson 6018CR ze względu na obsługę DiSEqC. Poruszono również temat wykorzystania kabli UTP do transmisji sygnału z kart dostępu (splitery), podkreślając wymogi dotyczące liczby żył i topologii połączeń. Podsumowując, rozwiązanie z sumatorami i konwerterami Quad jest możliwe i ekonomiczne, ale wymaga odpowiedniego doboru sprzętu, zwrotnic, gniazd oraz tunerów kompatybilnych z używanymi standardami DiSEqC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA