logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jabel J-035 - zwarcie przy podłączaniu do zasilania 230V, co może być przyczyną?

DjElano 13 Gru 2017 15:51 1692 30
REKLAMA
  • #1 16887893
    DjElano
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Dzień dobry wszystkim :D

Zbudowałem ten wzmacniacz od podstaw i nadeszła pora uruchomienia. Po regulacji układ się nie wzbudza, brak DC na wyjściu, prąd spoczynkowy 50mV, dźwięk czysty i nawet przy wysterowaniu nic się nie grzeje. Problem leży gdzieś indziej.

Jeśli podłączę wzmacniacz(obciążony rezystorem lub głośnikiem) do zasilania i podam 230V na trafo zapala się żarówka pełnym światłem, czyli tak jakby miał zwarcie. Jeśli trafo podłączę pod 230V i do zasilania dołączę wzmacniacz wszystko jest dobrze.

Czym to jest spowodowane?
  • REKLAMA
  • #2 16887898
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 512
    DjElano napisał:
    zapala się żarówka
    Jaka żarówka?
  • #3 16887912
    DjElano
    Poziom 15  
    Żarówka wpięta szeregowo na zasilaniu pierwotnym transformatora.

Dodam tylko, że zasilam układ 2x 40V DC. Wcześniej podłączyłem pod 2x 30V DC i efekt był taki sam tylko, że po 3-4 sekundach od uruchomienia i zapalenia się żarówki pełnym światłem gasła i wszystko było normalnie. Myślałem, że to wina kondensatorów, ale dzieje się tak przy wartościach 2x 3300uF, 2x 4700uF i 2x 10 000 uF.
  • #4 16887928
    olekt2002
    Poziom 32  
    DjElano napisał:
    Jeśli trafo podłączę pod 230V i do zasilania dołączę wzmacniacz wszystko jest dobrze.

To w czym problem? uruchomiony wzmacniacz pobiera moc przecież.
  • REKLAMA
  • #5 16887937
    DjElano
    Poziom 15  
    Tak, ale jeśli wykluczę żarówkę i podepnę na krótko to prawdopodobnie spale tranzystory na końcówce? To chyba nie jest normalne że żarówa sie zapala pełnym światłem?Może się mylę dlatego pytam :)
  • #6 16887947
    olekt2002
    Poziom 32  
    DjElano napisał:
    Po regulacji układ się nie wzbudza, brak DC na wyjściu, prąd spoczynkowy 50mV, dźwięk czysty i nawet przy wysterowaniu nic się nie grzeje.

Tranzystory końcowe podłączone?
    Pisz jaśniej.

Dodano po 52 [sekundy]:

DjElano napisał:
    dźwięk czysty

Skąd? Z głośników?
  • #7 16887971
    DjElano
    Poziom 15  
    Pisałem, że obciążam wzmacniacz głośnikiem albo rezystorem. Wiadomo, że tranzystory mocy są bo inaczej nie określił bym, że dźwięk jest czysty :)
    Na razie mam tam dwie sztuki TIP35.

Problem o którym piszę pojawia się zaraz po podłączeniu wtyczki do sieci. Żarówka powinna się świecić gdy wzmacniacz pracuje, ALE tylko pod obciążeniem sygnałem, a mi się tak dzieje gdy nie podam niczego na wejście.

Robi się chaos w postach..
  • #8 16887981
    olekt2002
    Poziom 32  
    To może inaczej: złożony wzmacniacz działa prawidłowo obciążony głośnikiem?
  • #9 16888001
    DjElano
    Poziom 15  
    Napiszę Ci kolego to samo tylko jeszcze raz.

Układ podłączony do zasilania podłączonego już do sieci działa, a żarówka się ledwie żarzy.

Układ podłączony do zasilania i dopiero kabel wtykam do sieci, to żarówka się świeci pełnym światłem. Przy zasilaniu 2x 30 V przez jakieś 3 sekundy, a potem układ pracuje normalnie i żarówka się ledwie żarzy, a przy zasilaniu 2x 40V po 10 sekundach nie gaśnie dalej.

Inaczej mówiąc jeśli podam ±40 V na wzmacniacz nie ma problemu ale jeśli podam 230 na trafo gdy wszystko jest złączone ze sobą to występuje ten problem
  • #10 16888020
    olekt2002
    Poziom 32  
    Masz dwa zasilacze? 2x30V oraz drugi 2x40V
  • #11 16888025
    DjElano
    Poziom 15  
    Nie, dwa trafa o różnym napięciu i sprawdzałem oba. Wszystkie dane podałem. Nie kombinuj w tą stronę nie jestem laikiem w elektronice, ale takiego czegoś jeszcze nie miałem.
  • REKLAMA
  • #12 16890571
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    DjElano napisał:
    nie jestem laikiem
    Hmm nie? Bo pisze jak laik.
    DjElano napisał:
    Wszystkie dane podałem
    Co podałeś? Guzik podałeś...
    Kolega w drugim poście pyta o moc żarówki a ty odpisujesz, że włączona szeregowo.
    Więc jaka moc żarówki i jaka moc transformatorów?
    Po drugie który dokładnie masz ten TIP35 A, B, C ? Jak z trafa dajesz AC 40V to na kondensatorach masz ile? Obawiam się, że ciut za dużo dla tranzystora TIP35A.
  • #13 16890604
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A na samym zasilaczu jakie masz napięcia bez podpięcia wzmacniacza?
    Jaka jest rezystancja samego wzmacniacza (bez zasilacza) na obu nitkach w stosunku do masy? Ze znanego prawa skorzystasz aby określić jaki prąd będzie pobierany z zasilacza.
    Normalne jest, że po włączeniu zasilacza zanim się kondensatory nie naładują będzie pobierany duży prąd. Potem powinien spaść.
  • #14 16890636
    DjElano
    Poziom 15  
    Pytanie "jaka żarówka" czy "jakiej mocy jest żarówka" jest poprawne? Napisałem odpowiedź na pytanie.
    Napisałem też, że zasilanie ± 40 V, a wiec nie AC tylko DC.
    Żarówka ma zdaje się 50W, ale nie ma mnie w domu żebym sprawdził.
    Jeśli ukończyłem technikum elektroniczne i mam na koncie kilkadziesiąt udanych konstrukcji oraz napraw to nie można o mnie powiedzieć, że jestem nowicjuszem. Nie mam po prostu wcale doświadczenia w uruchamianiu wzmacniaczy bipolarnych i nie uśmiecha mi się wymiana końcówek mocy, a może i driverów przez głupi błąd.
  • #15 16890705
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    DjElano napisał:
    Inaczej mówiąc jeśli podam ±40 V na wzmacniacz nie ma problemu ale jeśli podam 230 na trafo gdy wszystko jest złączone ze sobą to występuje ten problem

DjElano napisał:
    a przy zasilaniu 2x 40V po 10 sekundach nie gaśnie dalej.
    DjElano napisał:
    Jeśli trafo podłączę pod 230V i do zasilania dołączę wzmacniacz wszystko jest dobrze.
    DjElano napisał:
    Nie kombinuj w tą stronę nie jestem laikiem w elektronice, ale takiego czegoś jeszcze nie miałem.

DjElano napisał:
    Jeśli ukończyłem technikum elektroniczne i mam na koncie kilkadziesiąt udanych konstrukcji oraz napraw to nie można o mnie powiedzieć, że jestem nowicjuszem.

Pogubiłeś się całkowicie w "zeznaniach". Ja kompletnie nic z tego nie rozumiem i chyba nie jestem odosobniony...
    Być może nie jesteś nowicjuszem w dziedzinie elektroniki ale masz poważny problem z przelewaniem myśli na tekst czytany.
  • #16 16890717
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    olekt2002 napisał:
    Jaka żarówka?
    Pewnie LEDowa :D

DjElano napisał:
    Żarówka ma zdaje się 50W,
    Nie ma takich w Głównym Szeregu E27 i E 14.
  • #17 16890737
    DjElano
    Poziom 15  
    Kolego wyżej napisałem też, że "robi się chaos w postach" bo ciągle musiałem pisać o tym samym na różne sposoby bo kolega Olek nie wiedział o co chodzi. Jak poczytasz od nowa te posty to się przekonasz w czym jest różnica i, że wcale się nie kłócą :) . Jak będzie trzeba to narysuj o co chodzi. Pierwszy raz w życiu mam problem ze zrozumieniem mnie dlatego mój poziom frustracji rośnie, a do niczego nie doszedłem. Kolega Andrzej podał mi trop którym jutro pójdę bo coś mi zaświtało innego i się odezwę co i jak.
  • #18 16890740
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    DjElano napisał:
    Pytanie "jaka żarówka"
    DjElano napisał:
    Napisałem odpowiedź na pytanie.
    Nie. Napisałeś, że włączona szeregowo. Więc jaka żarówka? A Ty "włączona szeregowo" Nie uważasz, że to się kupy nie trzyma?
    DjElano napisał:
    Napisałem też, że zasilanie ± 40 V
    Ciekawe gdzie? Na pewno nie w tym temacie.
    DjElano napisał:
    Jeśli ukończyłem technikum elektroniczne
    I co z tego? To nie jest równoznaczne z posiadaniem wiedzy.
    DjElano napisał:
    Nie mam po prostu wcale doświadczenia w uruchamianiu wzmacniaczy bipolarnych
    A co to statek kosmiczny? Elektronik z wiedzą sobie poradzi.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Pewnie LEDowa :D
    Haha. Taki z niego majster a nawet nie wie jaką ma żarówkę podłączoną.
  • #19 16890761
    DjElano
    Poziom 15  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Pewnie LEDowa

Jak się już tak lubisz czepiać to chyba wiesz, że nie ma "żarówek" LEDowych o takiej mocy.

DjElano napisał:
    Dodam tylko, że zasilam układ 2x 40V DC

Nie podałem w tym temacie?

Zauważyłem na elce tendencję do czepiania się w celu podkreślenia swojej wiedzy lub zdyskredytowania rozmówcy. Powyższe bicie piany do niczego nie prowadzi. Postów jest 20, a tylko 000andrzej zaproponował coś konkretnego, reszta się skupiła na wdeptaniu mnie w glebę i puszeniu się. Z całym szacunkiem dla waszej wiedzy wyluzujcie koledzy.
  • #20 16890768
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    DjElano napisał:
    000andrzej zaproponował coś konkretnego
    Z całym szacunkiem dla niego ale co niby zaproponował? To, że kondensatory się ładują to chyba sam doszedłeś do tego, bo niby żarówka gaśnie na trafie jak to napisałeś 2X30V.
  • #21 16890776
    DjElano
    Poziom 15  
    Racja, ale schował sarkazm w buty i ograniczył się do tematu :) Nie chcesz, albo nie umiesz to nie pomagaj, ale nie zniechęcaj innych i mnie do tematu.

Pamiętasz w ogóle jakie było pytanie do tematu?
  • #22 16890786
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    DjElano napisał:

Pamiętasz w ogóle jakie było pytanie do tematu?
    Nie tematu tylko bełkotu i to z twojej strony. I jeszcze ma pretensje, że pomagający go nie rozumie. Ehhh.
    I lepiej poczytaj raz jeszcze co napisałem ci w poście #12.
  • REKLAMA
  • #23 16890827
    DjElano
    Poziom 15  
    Tranzystor TIP35C jest na 100V, a ja podaje mu 40V DC więc nie widzę powiązania z twoim pytaniem. Może czegoś nie wiem co nastręcza problem. Temat w ogóle jest mega prosty, tylko sie tu wszystko zagmatwało w postach. Jutro wstawię rysunek żeby nie było nikogo kto nie wie o co chodzi...
  • #24 16890834
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    DjElano napisał:
    Jeśli podłączę wzmacniacz(obciążony rezystorem lub głośnikiem) do zasilania i podam 230V na trafo zapala się żarówka pełnym światłem, czyli tak jakby miał zwarcie. Jeśli trafo podłączę pod 230V i do zasilania dołączę wzmacniacz wszystko jest dobrze.

Czym to jest spowodowane?

Wg mnie sytuacja analogiczna. Chyba, że różnicą ma być brak obciążenia w drugim przypadku. Jeśli tak to trzeba się tego domyślać.
  • #25 16890858
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Żarówka w uzwojeniu pierwotnym transf. zasilającego to raczej wskaźnik do niczego.
    Aby zmienić czas ustabilizowania się zasilania wzmacniacza trzeba pomyśleć nad
    włączeniem kilku żarówek -aby mieć 220...110....55 V.
    A jeśli tranzystory nie stanowią pary dobranej fabrycznie , to żadne żarówki nie pomogą.

A jak wygląda budowa zasilacza tego wzmacniacza ?

I jaki schemat wzmacniacza?
  • #26 16891071
    Jlab
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam. Tak ma być. Żarówka zaświeca się pełnym światłem, kondensatory się ładują, żarówka przygasa, aż do momentu delikatnego żarzenia. Koledzy już to pisali i jest to normalne zjawisko. Jeśli chcesz to potwierdzić w praktyce, to odłącz wzmacniacz i zostaw przyłączone do trafa tylko mostek prostowniczy z kondensatorami (im kondensatory większej pojemności, tym wolniej będzie gasła żarówka).
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #27 16891361
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    DjElano napisał:
    Tranzystor TIP35C jest na 100V
    Chodziło właśnie o to którą wersję tych tranzystorów masz, bo jak byś znów nie zauważył to wcześniej nie podałeś tej informacji.
    Tak jak nadal nie podajesz jakie masz transformatory i żarówkę. Chodzi o moc żebyś znów dobrze zrozumiał o co pytamy.
    Jlab napisał:
    Witam. Tak ma być. Żarówka zaświeca się pełnym światłem, kondensatory się ładują, żarówka przygasa,
    Ale właśnie chodzi o to, że żarówka na drugim transformatorze (które daje większe napięcie) mu nie przygasa gdy wszystko ma razem połączone i włącza 230V. Jeśli zrobi taki myk, że najpierw włączy 230V, a potem dopiero poda zasilanie na układ to jest ok.
    Na moje oko ma za słabą żarówkę i przez to kondensatory szybko się nie mogą doładować gdy jest już jakieś nawet małe obciążenie w postaci nieobciążonej końcówki mocy. Ale to są moje domysły.
  • Pomocny post
    #28 16891715
    Jlab
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Tak, czy inaczej trzeba iść drogą eliminacji. Na początek trzeba wyeliminować możliwość (jakiejś tajemniczej wady) układu zasilania, odłączając wzmacniacz. Przydałoby się również zmierzyć pobór prądu przez wzmacniacz przy zasilaniu wyższym napięciem (tutaj chodziło chyba o 2x40V). Sprawa będzie wymagała trochę czasu i sprytu bo jak rozumiem, kolega nie dysponuje oscyloskopem i nie może obserwować przebiegu podczas włączania i nie stwierdzi, czy wzmacniacz się nie wzbudza w jakiś szczególnych warunkach. Na koniec jeszcze chciałem napisać, że niektóre konstrukcje wzmacniaczy podczas powolnego przyrostu napięcia zasilania zachowują się dość nieprzewidywalnie i potrafią wypuścić stałe napięcie na głośnik przy zbyt niskim napięciu zasilania, co spowoduje w tym akurat przypadku niemożność zgaśnięcia żarówki. Jest to dość pospolite zjawisko, a objawia się, znanym wszystkim posiadaczom Unitry, stukiem w głośnikach. Takie stany nieustalone, jak wszyscy wiedzą, eliminuje się poprzez opóźnienie dołączania głośnika do wyjścia wzmacniacza. I już tak zupełnie na koniec - niech kolega podłączy ten wzmacniacz bez obciążenia i sprawdzi, czy też żarówka nie gaśnie. Jeśli jednak zgaśnie to na 100% będzie wina stanów nieustalonych i zbyt małej mocy żarówki, przez którą zasilacz nie może "przepchnąć" odpowiedniego prądu na wzmacniacz obciążony rezystorem lub głośnikiem i ten nie może osiągnąć stabilnego zasilania.
  • #29 16956128
    Gyuri15
    Poziom 1  
    Mam jedno pytanie, czy jest do połączenia?

Jabel J-035 - zwarcie przy podłączaniu do zasilania 230V, co może być przyczyną?
  • #30 16957400
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Tak. Tam ma być połączenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wzmacniacz Jabel J-035 i napotkał problem z zwarciem przy podłączaniu do zasilania 230V. Po podłączeniu wzmacniacza do transformatora, żarówka świeciła pełnym światłem, co sugerowało zwarcie. Po dyskusji okazało się, że problem wynikał z użycia żarówki o zbyt małej mocy, co uniemożliwiało prawidłowe ładowanie kondensatorów. Po wymianie na mocniejszą żarówkę, wzmacniacz działał poprawnie. Użytkownik podkreślił znaczenie odpowiedniej mocy żarówki przy uruchamianiu układów elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA