logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zostać rzeczoznawcą - elektronika - komputery

opelr 13 Gru 2017 17:18 2793 7
REKLAMA
  • #1 16888086
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Chodzi o komputery np. dla ubezpieczyciela, ktos wie jak formalnosci wymogi, jakies szczegóły?
  • REKLAMA
  • #2 16888447
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Nie wiem jak wyglądają formalności, ale gdy miałem szkodę z powodu pioruna oddałem elektronikę do zwykłego serwisu 1 lepszego z okolicy. On napisał ekspertyzę że " z powodu przepięcia została uszkodzona płyta główna zasilacz dysk procesor naprawa nie możliwa lub przewyższa wartość nowego sprzętu. Podpisane przez serwisanta i pieczątka firmy. Taką ekspetyzę wysłałem do PZU który przyjął ekspertyzę i zwrócił mi pieniądze na podstawie paragonu zakupu.

Wnioskując z tego powinna wystarczyć firma specjalizująca sie w naprawie tego typu sprzętu.

To moje osobiste doświadczenie i spostrzeżenie.
  • REKLAMA
  • #3 16888493
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Ja niejednokrotnie wystawiałem takie ekspertyzy dla klientów jak i protokoły zniszczenia zużytego sprzętu dla szkół. Pracuję na stanowisku sprzedawcy-serwisanta w prywatnym sklepie RTV/AGD/Komputery. Wystarczy pieczątka i podpis serwisanta i po sprawie.
  • #4 16889984
    opelr
    Poziom 29  
    No dobrze, a co jeśli powstaje spór - ekspertyza serwisu A przeciwko ekspertyzie serwisu B, nie ma żadnych regulacji?
  • #5 16890008
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    opelr napisał:
    No dobrze, a co jeśli powstaje spór - ekspertyza serwisu A przeciwko ekspertyzie serwisu B, nie ma żadnych regulacji?

Sąd i powołani przez sąd biegli sądowi.
  • REKLAMA
  • #6 16890378
    opelr
    Poziom 29  
    Czyli rozumiem, że oficjalnie w tej branży nie ma certyfikatu rzeczoznawcy tak jak się to ma np. przy serwisie samochodów

Cytat:
    Jak zostać rzeczoznawcą samochodowym? Wymagania formalne

Choć zawód rzeczoznawcy samochodowego znalazł się w II transzy zawodów deregulowanych, nie oznacza to, że nie istnieją wymagania formalne oraz oczekiwania co do kwalifikacji. Jest to bowiem stanowisko wymagające eksperckiej wiedzy.

Obecnie od kandydatów oczekuje się:

minimum średniego wykształcenia (wcześniej było to wykształcenie wyższe),
    2 – letniej praktyki w dziedzinie związanej z motoryzacją. UWAGA: wymóg ten został zniesiony w stosunku do osób, które ukończyły studia wyższe I stopnia na studiach technicznych w obszarze związanym z motoryzacją oraz absolwentów jednolitych studiów magisterskich w tym samym obszarze;
    posiadania prawa jazdy kategorii: A, B oraz C bądź C1,
    posiadania certyfikatu z zakresie rzeczoznawstwa samochodowego, który został wydany przez akredytowaną jednostkę,
    niekaralności w zakresie przestępstw popełnionych umyślnie,
    wpisu na listę rzeczoznawców samochodowych prowadzoną przez właściwe ministerstwo.

Certyfikat rzeczoznawcy samochodowego – gdzie go zdobyć?

Na chwilę obecną certyfikaty akredytacji w zakresie rzeczoznawstwa samochodowego wydają trzy jednostki. Są to:

Stowarzyszenie Rzeczoznawców Techniki Samochodowej i Ruchu Drogowego, Centrum Certyfikacji Rzeczoznawców Samochodowych
    Polski Związek Motorowy, Centrum Certyfikacji Rzeczoznawców
    TÜVPOL Sp. z o.o., Europejskie Centrum Certyfikacji Rzeczoznawców i Specjalistów Techniki Samochodowej.

By go otrzymać, należy ukończyć trwający ok. 18 miesięcy kurs specjalistyczny. Większość z nich organizowanych jest przy współpracy z Towarzystwem Rzeczoznawców Techniki Motoryzacyjnej i Ruchu Drogowego. Każdy z nich kończy się egzaminem potwierdzającym kompetencje przyszłego rzeczoznawcy.

Pytam ponieważ w google nie znalazłem, być może źle szukam dlatego pytam.
  • REKLAMA
  • #7 16891007
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    A dla kogo miał byś te ekspertyzy robić?
    Spytaj po prostu jakie masz spełniać wymagania.
    Mogą mieć regulacje wewnętrzne nie wiem tytuł inż czy coś.
  • #8 16891883
    opelr
    Poziom 29  
    Dla każdego, kto tego potrzebuje, dla własnych celów, oraz dla uzupełnienia certyfikatem wolnego miejsca na ścianie chwały w serwisie :)

Podsumowanie tematu

✨ Aby zostać rzeczoznawcą w dziedzinie elektroniki, szczególnie komputerów, nie ma formalnych certyfikatów jak w przypadku serwisów samochodowych. Wystarczające jest posiadanie pieczątki i podpisu serwisanta z firmy zajmującej się naprawą sprzętu. Ekspertyzy można wystawiać na podstawie doświadczenia w serwisie, a w przypadku sporów między różnymi ekspertyzami, sprawa może trafić do sądu, gdzie powołani są biegli sądowi. Warto również zapytać o wewnętrzne regulacje, które mogą być wymagane przez konkretne instytucje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA