logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winisd - baza parametrów głośników

bezpiecznik 12 Sty 2005 13:07 141116 39
REKLAMA
  • Nie pamietam kiedy ostatnio zakładałem tu temat (na Akustyce) ale do rzeczy
    Ludziska!
    Zarzucam tu parametry do Winisd 54(wcześniej tyle ich było),teraz już 82!! gdn-ów Tonsila i 2 gds-ów.
    Zawierają one głównie podstawowe parametry Thiela-Small'a oraz ich SPL i Z znamionową.
    Kieruję to do osób które często szukają parametrów T-S głośników Tonsila ,a wiem że nie wszystkie są na oficjalnej stronie Tonsila....
    na szczęście mam je w domu ....
    Dodam póżniej jeszcze kilka modeli .
    Miło byłoby gdyby pojawiły sie też inne wypowiedzi z parametrami do Winisd głośników różnych firm.

Nadsylajmy materialy - wszystkim to pomoze! Szczegolnie parametry znalezione, rzadkie modele!
    Zalaczniki powinny byc wyraznie opisane - tak, aby w bazie mozna bylo rozroznic jakie parametry tycza sie jakiego, konkretnego modelu (firma, model).

Pliki spakowane - rozpakowac do bazy, niespakowane - tylko tam przeniesc.
    tom
    Załączniki:
    • TONSIL Winisd 82 GDN-y.rar (34.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Specjalizuje się w: akustyka, pc, energetyka
    bezpiecznik napisał 380 postów o ocenie 22, pomógł 22 razy. Mieszka w mieście Grudziądz. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1131818
    Gonzo
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Hwała tobie dobry człowieku :)!
    Czy masz może parametry pewnego zabytkowego gdn'a.. dokładnie chodzi mi o GDN 25/40/1 4Ohm?

Pozdrawiam!

toadi: mam kilka stx'ów...
    Załączniki:
    • stx.zip (6.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1131820
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Dolaczam sie i dokladam podobnie zrobione paramtry 29 glosników eminence Moze ktos sie skusi i zrobi podobnie z innymi glosnikami np stx'a jak bede mial troszke czasu popracuje nad glosnikami Beymy.

Jezeli jest to mozliwe prosze moderatorów o przyklejenie tego tematu urzytkownicy beda mieli gdzie szukac parametrów
    Załączniki:
    • Eminence.rar (13.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1133001
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    no dobra ja zamieszcze moje
    STX nowa seria (bez etradówek)
    Tesla wszystko (podałem moce maxymalne nie RMS!!)
    Załączniki:
    • Baza danych głośników Tesla (alpha).zip (38.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • baza danych głośników STX'a z nowej serii do win isd Pro Alpha.zip (18.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1134408
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    witam !!
    widzę że odzew jest ze strony ludu...i to cieszy.
    Temat ten ma na celu zgromadzenie danych ,utworzenie swego rodzaju bazy danych parametrów głosników do Winisd i nie tylko.
    ->>>>Gonzo mam owe parametry ,dodam jak wpiszę do bazy Winisd....
    dziś ciąg dalszy parametrów ( są w Accesie) głośników średniotonowych i wysokotonowych głośników TONSILA.
    pozdrawiam!
    michał

ps.ludziska punkty,punkty....Czy one maja aż takie znaczenie??? ,proszę o dodawanie bez prowizji , jeśli taka opcja jest przez was akceptowana.
    Załączniki:
    • TONSIL -parametry 36 GDW-K-T.rar (2.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TONSIL-parametry 23 GDM-ÓW.rar (2.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1137853
    Dimmu
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    A tutaj baza Tonsila, TVM'a, Alphard'a i Atex'a. Zawarte są tylko podstawowe parametry. Dopatrzylem się kiedyś paru błednych wpisów ale dotyczyły one głośników do których parametry są łatwe do dostania.
    Parametry te udostępnił ktoś z dawnego forum igod'a subwoofer, nie jest to moje dzieło (to tak na wszelki wypadek żeby mnie ktoś nie ochrzanił:) )
    Załączniki:
    • Tonsil.zip (51.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stx.zip (62.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AteX Sound.zip (16.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alphard.zip (38.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1144113
    toadi
    Poziom 36  
    Kolejne moje 3 grosze przeklepane parametry 38 glosników beymy z serii profesjonalnej kompletny katalod z ktorego to przeklepalem mozna pobrac w pdfie na stronie elmuza
    Załączniki:
    • BEYMA.rar (16.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1188111
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    to jest link do bazy parametrów wielu głośników firm zagranicznych:

http://www.thielesmall.com/database.asp

ps nie wiem czy w tym dziale należy zamieszczać tylko gotowce do winIsd bo to są same parametry, żeby to przeklepać trzeba by poświęcić torchę czasu
  • #9 1212213
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Seria Ravemaster (104, 124, 154, 184) II
    Załączniki:
    • Ravemaster.rar (1.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1213617
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    co prawda niejest to baza do win isd ale zdobycie tych parametrów kosztowało mnie sporo zachodu wiec moze komuś się to przyda
    są to głosniki ukraińskiej firmy magnet doskonałe estradówki
    niemam niestety chwilowo czasu wklepać ich do win isd
    Załączniki:
    • magnet.rar (28.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1272701
    toadi
    Poziom 36  
    A ja sie sprezylem i wygrzebalem papramtry do 23 glosników Craafta (soltona).
    Tez estradowki glosniki chcrakteryzuja sie maly masami ukladów drgajacych co za tym idzie dzwiek bedzie nich bardzo szybki.
    Załączniki:
    • Craaft Solton.rar (10.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1395445
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Najnowsze stxy... seria 27-300-XX X oraz 32-300-XX-X
    Załączniki:
    • najnowsze stxy.rar (5.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1447265
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    DEXONY:
    BRB 12/300/1/8
    BRB 15/300/1/8
    BRB 8/100
    DRB 10/100/01_8
    DRB 10/20/8
    DRB 12_150_01_8
    DRB 13/40
    DRB 16/30/8
    DRB 16/40
    DRB 20/40/8
    DRB 25/40/8
    DRB 30/60/6

Prośba do moderatorów:
    czy można by wyczyścić nieco ten wątek?
    Powinien się składać chyba jedynie z plików , ich opisów i innych INFORMACJI.
    A pliki które zawierają mocno NIEKOMPLETNE DANE ( np jedynie Vas, Fs i Qts) powinny wylądować w śmieciach. Miałem bazę KOMPLETNYCH danych większości tonsili, ale .wdr-y sobie nadpisałem pobranymi stąd. Mało mnie szlag nie trafił !!!
    Załączniki:
    • dexony1.rar (6.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 1455906
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    sorka, że ja tak bez załącznika,ale chciałem zwrócić uwagę że dane o stx-ach które podaje Dimmu są chyba złe. Sprawdzałem do GDN 27/150/4/ss i wszystko źle. Np. SPL= 93dB a na stronie producenta 87dB!!U innych głośników SPL też zawyżone.
  • #15 1611016
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Ma ktoś poządną baze tonsila? Bo to co jest to jest jakieś nieporozumienie.

------------------------------------------------------------------
    Już mam dzieki uprzejmosci radoch-y. Łapcie!
    Załączniki:
    • tonsile.rar (22.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1643746
    cdkaz
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Dożucam parametry głośników EmPhaser
    Załączniki:
    • EmPhaser.rar (5.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1678388
    cdkaz
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    I jeszcze Parametry Firmy Hertz
    Załączniki:
    • Hertz.rar (11.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1682322
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Celestion seria FTR
    Załączniki:
    • Celestion_FTR.zip (2.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1778063
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Prawie wszystkie możliwe parametry (włącznie z rozmiarami i aktualną ceną) dla wszystkich głosników STX dostępnych na stronie www.stx.pl, zdecydowałem się je zamieścić ponieważ te zamieszczone poprzednio mają nieaktualne parametry (porównywane z parametrami producenta podanymi na stronie). biblioteki zgodne z programem WinISD Pro Alpha

PS. Wszystkie parametry wprowadzałem sam (dokładność 99,99%) poświęciłem na to sporo czasu stąd też 2 punkty za pobranie
    Załączniki:
    • STX Soundstation (2005-08-30).rar (41.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2020606
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Różne dziwolągi, co się od czasu do czasu na allegro pojawiają:

Alpine SWR1241D
    Dayton DVC12
    Dayton Linearsrs Quatro 10
    MA Audio MA120XE
    Nak SPW104S
    OZ Matrix Power 15
    Polk Audio EX12
    Stryke SAE1204 12
    Ultimate ACW1200

Dane najczęściej niestety niekompletne, choć do uszycia budy wystarczające
    Załączniki:
    • dolad1.rar (4.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2144019
    kkazik40
    Poziom 11  
    Witam.
    W załączniku są zeskanowane parametry głosników firmy Speaka
    Może komuś to się sprzyda.
    Załączniki:
    • Winisd - baza parametrów głośników parametry głośników speaka.png (131.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 2246082
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Dziś, po długiej pracy zrobiłem bazę wszystkich głośników firmy STX. Zapisane są basowe, średniaki i estradowe.

Teraz nowsza wersja, z poprawionymi parametrami GDN-32-150-4-SS

Jeśli ktoś jeszcze znajdzie jakieś błędy to pisać PW!
    Załączniki:
    • STX_niskotonowe.rar (13.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • STX_sredniotonowe.rar (1.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • STX_estradowe.rar (2.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2349310
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Cala paka najpopularniejszych glosnikow Tonsila noty katalogowe wszystko +rysunki+ charakterystki przenoszenia :)
    Załączniki:
    • Wysokotonowe.doc (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sredniotonowe.doc (754.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Niskotonowe.doc (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 2478719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 2548627
    wbokszeroki
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Parametry tonsili.
    Załączniki:
    • tonsil.rar (140.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2949084
    narutowicz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    GDN 20/30/4 30W 8Ω z kolumn ZGC 25-8-57. Mam dwa, więc pomierzyłem za pomocą Speaker Workshopa... Do tego przebieg częstotliwościowy (obudowa oryginalna, ale bez wysokotonowców i bez wytłumienia). Wszystkie pomiary zgodnie z tutorialem portalu audiomania.

W archiwum wszystkie dane na obrazkach, ale także w pliku do SW ("moj DUZY" to "dwumembranowy" GDS 30/50 50W 4Ω, ale badałem impedancję bez wzmacniacza po drodze, więc wyniki nie są chyba miarodajne).

Winisd nie znam, ale myślę, że parametry tak czy siak mogą się przydać - jak ktoś chce, to może do niego wklepać :D
    Załączniki:
    • gdn2030.rar (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 3312692
    dawidteo
    Poziom 12  
    Witam zamieszczam parametry glosnika Tonsil'a GDN 20/60/3a czyli wersji 4omh - nie znalazlem ich w tym temacie. Ten sam glośnik występuje takze jako WESTRA SW-200-1301 4ohm[ktory posiadam :)]

Mam niestety maly problem z wpisaniem wszystkich danych do winISDpro,nie znam tlumaczeń wszystkich wymaganych wartosci i nie wiem co wpisac... ;/

Edit:
    no chyba, ze wyszlo mi dobrze [buda 60l strojona na 35Hz przy BR o srednicy 0,68cm i dlugości 9,73cm] realne? myśle, ze "troche" za duza objetosc wyszla... [dolaczam swoj wdr]

pozdrawiam
    Załączniki:
    • GDN 20_60_3a.zip (648 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Winisd - baza parametrów głośników gdn_20_60_3a.jpg (174.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3313517
    dawidteo
    Poziom 12  
    to z jednej niemieckiej strony

· Prinzip Basslautsprecher für Bassreflexgehäuse
    · DIN Durchmesser 300 mm· Belastbarkeit RMS/max.
    220/440 Watt
    · Impedanz 4 Ohm
    · Frequenzbereich 19-1.500 Hz
    · Schalldruck 92 dB
    · Außendurchmesser 318 mm
    · Lochausschnitt 278 mm
    · Einbautiefe 154 mm· Fs 29 Hz
    · Qts 0,58· Vas 58 Liter
    · Xmax 16 mm
    · Korbmaterial Stahl
    · Membranmaterial Gepresste Zellulose und Polypropylen
    · Hochleistungs-Doppelmagnetantrieb
    · Superbreite Schaumstoffsicke für 16 mm linearen Hub
    · Doppelzentrierung
    · 50 mm Hochleistungsschwingspule aus Aluminium
    · Versilbertes Schraubterminal für optimale
    · Leistungsaufnahme
    · Hochstabile Polypropylen Flachmembran
    · Geprägtes Magnat Logo

oraz na tej stronie http://www.selfmadehifi.de/tsp/para_m.htm jest mniejwiecej na 2/5 strony
  • #29 3595509
    tabaluszek
    Poziom 23  
    prosze jak by nie to co potrzepujesz to napisz
    Załączniki:
    • Alphard LW800.rar (266 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy utworzenia i uzupełniania bazy parametrów głośników do programu WinISD, ze szczególnym uwzględnieniem głośników Tonsila, STX, Beyma, EmPhaser, Hertz, Celestion, MB Quart oraz innych marek. Użytkownicy dzielą się kompletnymi i częściowymi parametrami Thiele-Small, takimi jak Fs, Vas, Qts, Qms, Qes, SPL, impedancja, moc nominalna i maksymalna, masa układu drgającego, powierzchnia membrany, oraz dodatkowymi danymi jak wymiary i charakterystyki przenoszenia. Wiele wpisów zawiera pliki do importu do WinISD, a także linki do zewnętrznych baz danych i katalogów PDF. Podkreślano potrzebę utrzymania tematu w formie czysto informacyjnej, bez luźnych dyskusji, z naciskiem na kompletność i poprawność danych. Wskazywano na problemy z nieaktualnymi lub błędnymi parametrami, zwłaszcza w przypadku głośników STX i Tonsila, oraz na konieczność weryfikacji danych. Wymieniano także modele głośników estradowych, profesjonalnych i samochodowych, wraz z ich parametrami technicznymi, co ma ułatwić projektowanie obudów i systemów audio w WinISD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA