Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor

remzibi 04 Jul 2014 22:32 747969 2966
Automation24
  • Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor
    Ciągle powtarza się kwestia wykorzystania starych matryc LCD jako niezależnych
    wyświetlaczy. Ostatnio rozejrzałem się po pracowni , a tam kilka nienaprawialnych starych laptopów, padniętych płyt nie opłaca się naprawiać ale matryce powinny być OK.
    Oczywiście czy warto ? to dwuskładnikowe zagadnienie.
    Kwestia pierwsza to cena
    Kwestia druga to fun, wiedza i radość grzebania.

Oczywiście punkt ciężkości miedzy tymi kwestiami dla każdego będzie leżał w innym miejscu i każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy warto.
    Jeśli chodzi o monitor PC to średnio , ale jeśli chodzi monitor PC, HDMI, AV, TV to już jest lepiej. Ceny najtańszego telewizorka zaczynają się w okolicach 400zl , wiec jest o co powalczyć.

------------------------------------------------------------
    Na początek monitor PC , wybór padł na płytkę na scalaku MT6820

Wygląda obiecująco jako zestaw naprawczy lub uniwersalny tester matryc LVDS.
    Zalety:
    - cena tylko około 30 złotych
    - zasilanie 5V
    - programowanie matryc za pomocą jumperkow
    - małe wymiary

Jeśli chodzi o programowanie jumperkami to naprawdę wygoda, odpada nam cały ambaras z podłączanymi do VGA programatorami itp.

Jako konwerter DC/DC zastosowałem też tani chiński przetwornik oraz do lampy CCFL uniwersalny sterownik lamp.
    Jako sterowanie płytka 5-cio klawiszowa.
    Jest dość ładne i funkcjonalne menu OSD.

Najważniejsze to nie wyrzucać kabelków które z matrycami siedziały w laptopach, na ich bazie można zrobić dowolny kabel, niestety niektóre gotowe kabelki LVDS w zakupie są dość drogie. Trochę roboty jest z lutowaniem do wtyczki ale kabel jest od razu, oszczędzamy czas i pieniądze na zakup gotowego kabla :) .

Nie będę się rozpisywał ale łączymy wszystko jak klocki Lego.
    Wszystko w moim wypadku ruszyło z kopa.
    Testowałem masę matryc od 1024x768 do 1600x1200. wszystkie z sukcesem.

Generalnie to właśnie klecę stronę z doświadczeniami w sterowaniu różnych matryc,

https://sites.google.com/site/lcd4hobby/

strona jest w budowie ale tam jest dużo fotografii i szczegółów.
    Niestety strona nie po "naszemu" ale jako aksjomat przyjmuje, ze każdy kto zajmuje się elektronika zna angielski, a jak nie to są tłumacze online.

Na obrazku odpalenie matrycy UB133X01-2 ze starego Asusa PIII

A tutaj odpalenie matrycy monitora 19'' którą ktoś kiedyś przyniósł jako dawcę organów, to była sama matryca z zasilaczem i kabelkiem LVDS.
    Zasilacz naprawiłem, kabelek dostosowałem do nowego kontrolera i działa ten "Frankenstein monitorowy" wyśmienicie.
    Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor

Ten kontroler można kupić w wielu miejscach w sieci ale dość atrakcyjne ceny są w tym sklepie

-------------------------------------------------

Jako drugi przykład kontroler pracujący jako PC VGA monitor , HDMI , AV oraz analogowy TV. Cena gratów(pilot IR w komplecie) to około 55zeta czyli w miarę przyzwoicie.

I znowu dużo się nie rozpisując, składa się to tez jak klocki Lego.
    Gorzej jest z programowaniem, samo programowanie odbywa się prosto wpinając pendrive do USB i włączając zasilanie.
    Natomiast trzeba się bardziej nagimnastykować z dobraniem softu do danej matrycy. Dobór nie polega tylko na rozdzielczości. Ponieważ kontroler wyświetla obrazy ruchome graja tez role inne czynniki w tym najbardziej częstotliwości transmisji LVDS oraz odświeżania obrazu.
    Mimo ze np. dwie matryce maja te samo rozdzielczość to jedna możne pracować a druga będzie ciemna, lub na VGA obie jakoś będą działać ale w trybie AV lub TV już tak nie będzie i obraz na jednej może skakać lub pokazywać paski.
    Soft wiec trzeba dobierać do konkretnej matrycy, trochę może trwać ale po dobraniu wszystko działa jak należy.
    Soft również musi zgadzać się ze sterowaniem 5'cio lub 7'mio przyciskowym jak i być kompatybilny z konkretnym pilotem.

Ale jak wszystko się uda to możemy mieć i monitorek PC i monitorek AV i monitorek HDMI i telewizorek analogowy ( na szczęście kablówki wciąż transmitują sygnał analogowy).
    Mniemam , ze HDMI jak znalazł przyda się tez do RaspberryPI jeśli ktoś się tym bawi.

Najciekawsze zastosowanie to sposób na w miarę duży i tani monitor dla modelarzy latających FPV, największy bajer jest w tym , ze możemy wyłączyć w menu Blue Screen, czyli zniebieszczenie przy słabym sygnale z odbiornika AV, co często się w czasie lotu na dalsza odległość przydarza.

Na koniec pare fotek z matryca 15'' 1024x768 z HP'eka, niedawno wygrzebalem gore HPka na dnie kartonu :) .

Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor

Ten controller mozna znalezc w wielu miejscach w sieci ale atrakcyjne ceny sa w tym sklepie

Soft do sterownika na TSUMV29 mozna pobrac Tutaj

Dla leniwych gotowa klawiaturka 7 przyciskowa z dioda, wystarczy wlutowac odbiornik IR , do dodstania TUTAJ

BTW , pojawily sie ostatnio relatywnie tanie kontrolerki na procesorkach TSUMV59 z playerem z USB
    Sa dostepne W TYM SKLEPIE wiec zachecam do zakupu i testow. W komplecie odbiornik IR .

Wiecej szczegolow na stronie

Oczywiście zapraszam do komentowania i na moja stronę w temacie LCD
    https://sites.google.com/site/lcd4hobby/

------------------------------

Tak moze wygladac przykladowy TV/HDMI/AV/PC telewizorek zbudowany za pomoca tego kontrolera

Oczywiscie caly opis budowy z fotkami wrzucilem na strone
    https://sites.google.com/site/lcd4hobby/5-lcd-as-pc-hdmi-av-tv-multidisplay/a-how-to-made-tv
    telewizorek

Oraz przy okazji opisywania i robienia fotek, jak zmajstrowac sobie full HD 1920x1080 LED 22" TV,PC,AV,HDMI, USB player - z posutego monitora LG.
    https://sites.google.com/site/lcd4hobby/9-workshop-practical-work/how-to-made-22-led-tv?authuser=0

Dla ciekawych, wrzucilem tez dokumentacje fotograficzna z opisem "skladania jak klocki Lego" oraz budowy dosc ciekawego 20' Tv z laptopa HP.
    OPIS I ZDJECIA
    Uruchomienie tej matrycy nie bylo oczywiste, dlatego opisalem jak skorzystac z datasheet'a aby znalezc solucje.

-------------------------------------------
    EDIT 05.2017
    Zainteresowanym kontrolerem z tunerem odbierajacym TV cyfrowa DVB-T , mozna juz takowy kontroler nabyc.
    Na BG taki kontroler
    Cena niestety okolo 23USD .

Dziala DVB-T2 , a kosc tunera to dobrze znany R842

Support Digital signal
    Controller chip: MDS3463GU-Z1
    TV tuner chip: Rafael R842
    flash memory: 25Q64CSIG
    Input DC-DC converter: ZTP7193
    Chip Audio: CS37AD2AB
    Audio output power: 2x8W
    Consumption: operating mode -> = 6W

Video inputs: TV: DVB-T / T2, DVB-C, ANALOG TV (ATV)
    HDMI
    VGA
    YPBPR
    Additional inputs outputs: audio mini jack 3.5mm USB

Proszę poprawić błędy.
    CMS

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Raspberry? Ask question. Visit our forum Raspberry.
    About Author
    remzibi
    Level 24  
    remzibi wrote 1340 posts with rating 738, helped 34 times. Live in city Rumia. Been with us since 2002 year.
  • Automation24
    satanistik
    Level 27  
    Projekt z Ipada jest na wyższym poziomie trudności - bardzo małe rastry złącz które są z zasady ciężkie do lutowania gdyż mogą się stopić. Gdzie można nabyć taki kontroler, próbowałem szukać po układzie i nic nie znajduje.
  • Automation24
    trance123
    Level 21  
    Teraz tylko, ktoś się pokusi aby zrobić z tego ramkę cyfrową na kartę SD i temat jak rzeka.
    remzibi
    Level 24  
    satanistik wrote:
    Projekt z Ipada jest na wyższym poziomie trudności - bardzo małe rastry złącz które są z zasady ciężkie do lutowania gdyż mogą się stopić. Gdzie można nabyć taki kontroler, próbowałem szukać po układzie i nic nie znajduje.

Ekran z iPada czy iMaca to takie same ekrany jak w innych urzadzeniach, jedyne gdzie musimy sie dolutowac do kabelka to od strony kontrolera, tniemy oryginalna wtyczke i podlutowujemy sie z ta czarna wtyczka tak jak w pozostalych przypadkach.
    Albo kupujemy gotowy kabel ale koszt okolo 40zl wiec o duzo za duzo.

Wpisz w google MT6820 i znajdziesz mase zrodel.
    https://www.google.pl/search?q=MT6820&oq=MT6820&aqs=chrome..69i57j69i65l2j69i60l3.4603j0j8&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8

trance123 wrote:
    Teraz tylko, ktoś się pokusi aby zrobić z tego ramkę cyfrową na kartę SD i temat jak rzeka.

Z karty SD nie bardzo :) ale sa controllery na kosciach TSUM59 odtwarzajace filmy roznych formatow(w tym HD) i obrazki z dowolnego pendriva. Wiec jak ktos sobie zyczy to wszystko podane jak na dloni.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Dla zainteresowanych znalazłem jeszcze takie kable:
    www.dx.com/p/305976
    oraz taką płytkę prototypową ARM ze złączem LVDS:
    http://www.dx.com/p/314037
    i taki kontroler uniwersalny monitorów:
    http://www.dx.com/p/303577
    więc jednak jest tego trochę na rynku, i można dać monitorom i telewizorom drugie życie...

EDIT:
    Znalazlem jeszcze takie dwa cosie:
    http://www.dx.com/p/312491
    http://www.dx.com/p/272284 - taki sam jak w tym projekcie...
    remzibi
    Level 24  
    Urgon wrote:
    AVE...
    ......
    więc jednak jest tego trochę na rynku, i można dać monitorom i telewizorom drugie życie...

AVE...
    Bardzo dobre znaleziska, osobiscie polecam wyszukiwac takie gdzie dodaja do kompletu jakies dodatkowe kabelki czy inne szpeje, cena ta sama a mniej kombinacji z kompletowaniem.
    Dobrze jak nawet dodadza jakis kabelek LVDS, Jak piny nie pasuja to zawsze mozna je poprzekladac tak zeby pasowaly.

Osobiscie tych DealExtreme nie lubie bo padalce sprzedaja klony mojego projektu "remzibi OSD" i nic sobie nie robia z monitow
    http://www.dx.com/p/fpv-remzibi-osd-gps-ttl-cable-module-for-apm-mwc-arkbird-rabbit-pirate-239139
    Shiliat
    Level 12  
    Tego szukałem ale spory czas temu jak miałem na stanie 4 matryce 19" z laptopa jedyne co znajdowałem to kontrolery za około 80-230zł i to na polskim alledrogo. Teraz zakupić ładna matryce do tego kontroler i można szaleć.
    Krawacik3
    Level 12  
    Czy nie masz problemu z np. rozdzielczością czy FPS? Po podłączeniu wykrywa monitor P2P?
    remzibi
    Level 24  
    Krawacik3 wrote:
    Czy nie masz problemu z np. rozdzielczością czy FPS? Po podłączeniu wykrywa monitor P2P?

Tak , po podlaczeniu wykrywa monitor P2P, czyli jako urzadzenie z rodzielczoscia akurat zaprogramowana do danej matrycy (1024x768 czy 1280x800) i taka jest maksymalna we wlasciwosciach karty.
    Piny I2C w gniezdzie VGA sa aktywne i podaja identyfikacje monitora tak jakby tam siedzial standartowo 24c21.
    60Hz jest standardowo na moim testowym PC'cie , a na lepszych sprzetach z lepszymi kartami nie testowalem, filmy z YT dzialaja normalnie.
    mp0011
    Level 13  
    Miałem w planie podobny projekt, ale złożony z kilku matryc pracujących jako jeden duzy monitor.

Założenia były takie, żeby zrobić panel z 4 (2x2) matryc 1366x768 (takie mam) i podpiąć pod jedno gniazdo monitorowe z rozdziałką 2560x1440 (max co obslugiwalo moje gniazdo), lub ewentualnie dwa ekrany 1366x1536.

Potem projekt wyewoluował - w celu pozbycia się skrzyżowania matrcy na środku - w trzy pionowe panele, w lekkim łuku o łącznej rozdzielczości 2304x1366.

Czy można gdzieś dostać kontrolery do takich układów matryc, lub czy da się tak zaprogramować istniejące, żeby wyświetlały np pół obrazu źródłowego na ekranie?

Wolę uniknąć dodatkowych urządzeń dzielących sygnał, żeby nie wprowadzać dodatkowych opóżnień, chociaż jeżeli obraz z DVI był dzielony na 3 analogowe VGA, to nie były by to lagi znaczące...

Czy zna ktoś jakieś polecane sklepy z takimi sprzętami, lub może wskazać gotowe kontrolery?
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

W normalnym świecie to się robi tak, że masz n kart graficznych z m wyjść i wtedy możesz pod to podpiąć m x n ekranów by uzyskać jedną dużą matrycę. Moja obecna karta graficzna ma tylko dwa wyjścia DVI, ale mógłbym dokupić drugą i z pierwszą zmostkować...
    MarekS6
    Level 16  
    Jeśli dobrze rozumiem, to ten moduł można podpiąć prawie do każdej matrycy? Jakieś 2 miesiące temu sprzedałem na allegro 7 uszkodzonych monitorów, z czego przynajmniej 5 miało sprawne matryce. Wszystko poszło za 100zł, a z tego 3 matryce były 22 cale...

Jeśli mogłem je uruchomić z tym modułem to już żałuję... Tym bardziej że mam w zapasie jeszcze 10 inwerterów 6-cio kanałowych, więc brakowało mi tylko takiego modułu i miałbym same dobre, wielkie monitory :(

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale jeśli jest jak napisałem to już znalazłem na niemieckim ebay'u te moduły bezpośrednio z Hongkongu za 4,69euro czyli jakieś 20zł z przesyłką :-)
    unnamed23
    Level 13  
    Ten kontroler uciągnie matrycę HD z telewizora lcd?
    MarekS6
    Level 16  
    też dobre pytanie, bo w sumie to telewizory FullHD mają rozdzielczość 1920x1080 pikseli, a według specyfikacji tego modułu jeśli dobrze znalazłem to to jest właśnie maksymalna jego rozdzielczość
    remzibi
    Level 24  
    MarekS6 wrote:
    ...
    Jeśli mogłem je uruchomić z tym modułem to już żałuję...

Z monitorami to nie jest tak hop siup, bardzo czesto sa tam matryce TTL, ale to tez nie problem bo mozna stosowac kontrolery TTL - tez takie sa dostepne tylko drozsze.
    Proponuje taka kolejnosc:
    1. sprawdzamy jaka mamy matryce
    2. dokupujemy kontroler
    Raczej nie polecam kupowania najpierw kontrolera a potem szukania do niego matrycy :) .

unnamed23 wrote:
    Ten kontroler uciągnie matrycę HD z telewizora lcd?

Do takiej matrycy nie dawal bym monitora, chyba ze do sprawdzenia - tylko kontroler z HDMI, AV, PC no i moze DVI.
    MarekS6
    Level 16  
    Mam jeszcze jeden uszkodzony monitor (akurat wczoraj mi poszła elektronika i jest nie do naprawienia) oraz 15 calową matrycę ze jakiegoś starego laptopa. Zaraz sprawdzę jakie to modele.

A gdzie znajdę lub ewentualnie jak szukać tych drugich kontrolerów TTL, oraz takich z HDMI?
    MarekS6
    Level 16  
    Po sprawdzeniu mam w domu tak:

1. Matryca 18 cali, złącze 30pin i według opisu poniżej jest zgodna z LVDS

http://www.panelook.com/M180E1-L02_Innolux_18.0_LCM_parameter_1833.html

2. Matryca 15 cali, złącze 20pin i też jest chyba zgodna według noty:

http://www.yslcd.com.tw/docs/product/N141X201.pdf

Do tej 15 calowej mam nawet oryginalny inwerter z laptopaa, ale co mnie dziwi to to że wyjście z niego jest na jedną świetlówkę, a wchodzi do niego 6 różnokolorowych przewodów...

Czyli mogę spokojnie kupić jeden taki sterownik i popróbować :-)
    dj22
    Level 12  
    Myślę, że tak. W komplecie jest inverter nie musisz używać tego z laptopa, w tamtym jest dodatkowo sterowanie jasnością podświetlenia o ile się nie mylę.
    MarekS6
    Level 16  
    Gdzie w komplecie widzisz inwerter? Bo ani w tym z tematu ani w tym co Ty linka dawałeś nie widzę inwertera, a jedynie wyjście na niego. Swoją drogą ten zestaw co podawałeś znalazłem na ebay w Niemczech za nie całe 27 euro z przesyłką, ale tam nie ma już chyba zworek do przełączania jaka matryca jest podłączona, gdyż te zestawy trzeba kupić już z wgranym firmware pod konkretną rozdzielczość matrycy.

Wracając do tego zestawu z tematu - ten kosztuje na ebay jak już pisałem 4,69euro z przesyłką! To grosze w porównaniu z tym drugim z HDMI. Myślę że na początek sprawdzę właśnie ten tańszy, gdyż do warsztatowego monitora wystarczy mi VGA...
    dj22
    Level 12  
    Jeśli nie potrzebujesz hdmi to tak.

Zgodnie z opisem:

Package content:
    1× HDMI+VGA+2AV Controller Board VS-TY2662-V1 (Support Automatically switch to AV2)
    1× LVDS Cable
    Inverter Board for CCFL backlight (We will send you the suitable inverter board according to your LCD Panel. Led Backlight need not)
    1×Keyboard with Wire
    remzibi
    Level 24  
    MarekS6 wrote:
    ........
    1. matryca 18 cali, złącze 30pin ......
    2. matryca 15 cali, złącze 20pin ......
    Czyli mogę spokojnie kupić jeden taki sterownik i popróbować :-)

Obie matryce sie nadaja.
    Inverter z laptopa najprawdopodobniej nie bedzie dzialal , one tak juz maja , ze wiekszosc nie chce chodzic mimo takiego samego sterowania. Wiec dokup uniwersalny.
    Invertery z monitorow dzialaja z reguly bez problemow.

Na poczatek do ekperymentow polecam ten najtanszy,
    poszukaj na ebay w komplecie z 5 przyciskowym sterowaniem i kalbem LVDS, koszt kompletu okolo 20zeta.
    A najtanszy dlatego , ze jak cos usmazysz, co jest wielce prawdopodobne, to nie bedzie szkoda :) i kupisz sobie drugie.
    Garfield18
    Level 9  
    Posiadam matrycę LP154W02-TL10 15.4" ze złączem 30pin o rozdzielczości 1920x1200. Jakiś w miarę tani kontroler będzie pasować?
    remzibi
    Level 24  
    Garfield18 wrote:
    Posiadam matrycę LP154W02-TL10 15.4" ze złączem 30pin o rozdzielczości 1920x1200. Jakiś w miarę tani kontroler będzie pasować?

Bedzie :)
    Sobek007
    Level 16  
    Wszystko pięknie tylko dlaczego twoja strona jest po angielsku. :cry:
    remzibi
    Level 24  
    Sobek007 wrote:
    Wszystko pięknie tylko dlaczego twoja strona jest po angielsku. :cry:

To wyczerpujaco wyjasnilem w pierwszym poscie
    remzibi wrote:
    ....
    Niestety strona nie po "naszemu" ale jako aksjomat przyjmuje, ze każdy kto zajmuje się elektronika zna angielski....
    kaczy99
    Level 23  
    Ja znalazłem podobne kontrolery na znanym zagranicznym portalu aukcyjnym, jest tam wiele różnorakich zestawów, programują je do danej matrycy na zamówienie, a lista kompatybilności jest bardzo długa.

Potrzebowałem taniego monitora 23" 1920x1080 z jak najmniejszymi ramkami więc nabyłem matrycę LTM230HT10 oraz kontroler B.NTA92C zaprogramowany pod ten model wraz z panelem przycisków i przetwornicą na 4 świetlówki. Bez matrycy kosztowało mnie to 90zł z darmową wysyłką z kraju wielkiego muru. Kontroler sprawuje się dość dobrze, potrafi interpolować rozdzielczości do ok. 2560x1600, maksymalne odświeżanie to 65Hz. Jedyną różnicą względem firmowego monitora jest to że zmiana jasności matrycy nie ma żadnego wpływu na ilość pobieranej przez monitor energii, znakiem tego oszczędzili na paru częściach.
    speedy9
    Helpful for users
    Nie wiem ile Cię to kosztowało, ale monitor FullHD 23" można kupić za 350zł.
    Generalnie zabawa z takim adapterem LVDS z punktu widzenia kosztów raczej nie ma sensu, co autor tematu sam napisał. Z drugiej jednak strony fajnym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie takiego sterownika, który miałby wbudowany port USB jako ramki na zdjęcia o dowolnej przekątnej :) Też już ktoś o tym wspomniał, jednak sterownik na układzie TSUM59 zdaje się ma tylko serwisowy port USB...
    kaczy99
    Level 23  
    Nową matrycę bez wad Samsunga kupiłem lokalnie za 120zł i to pod nią zamawiałem kontroler, ponieważ była najtańsza. Razem zapłaciłem 210zł za nowy monitor. Zatem udało mi się sporo zaoszczędzić.