logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX 1060 Aorus - Sterowniki uruchamiają się po jakimś czasie lub resecie

Tades51 21 Gru 2017 20:22 3471 8
REKLAMA
  • #1 16905755
    Tades51
    Poziom 7  
    Witam.
    Proszę o pomoc. Parę dni temu zakupiłem nową kartę graficzną Gigabyte GeForce GTX 1060 Aorus Xtreme. Od początku zaczęły być z nią problemy. A mianowicie gdy komputer jest jakiś czas wyłączony, to podczas pierwszego uruchamiania sterowniki karty graficznej w ogóle nie są wykrywane. Dopiero po pewnym czasie (lub zresetowaniu komputera) ekran mignie i sterowniki zaczynają poprawnie działać . W dodatku dołączony program Aorus Graphics Engine też nie działa poprawnie do czasu kiedy nie uruchomię go ponownie lub nie zresetuje komputera. Po restarcie lub powrocie sterowników do działania karta funkcjonuje poprawnie
    Reinstalowałem i aktualizowałem sterowniki, resetowałem i aktualizowałem BIOS. Gdy podepnę do komputera inną kartę graficzną to działa poprawnie. Nieszczęsna karta w innym komputerze także działa bez zarzutów.
    Specyfikacja:
    Windows 10 Home 64 bit
    Płyta główna MSI Z270 Gaming Plus (MS-7A75)
    Procesor Intel Core i7-7700K
    Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4 (2x8GB)
    Zasilacz SilentiumPC Enduro FM1 650W
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16905938
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Mi to wygląda na problem z software. Masz możliwość postawienia systemu na innym nośniku w celach testowych?
    Rozumiem że obraz jest cały czas wyświetlany bez problemu?
    Co widnieje w menadżerze urządzeń gdy jak to nazwałeś "sterowniki się nie uruchamiają"?
  • #3 16906211
    Tades51
    Poziom 7  
    sylweksylwina napisał:
    Mi to wygląda na problem z software. Masz możliwość postawienia systemu na innym nośniku w celach testowych?
    Rozumiem że obraz jest cały czas wyświetlany bez problemu?
    Co widnieje w menadżerze urządzeń gdy jak to nazwałeś "sterowniki się nie uruchamiają"?

Tak, mam taką możliwość.
    Tak, obraz jest wyświetlany bez problemu nie licząc pojedynczego mignięcia obrazu gdy "sterowniki się uruchomią".
    Menedżer o dziwo pokazuje nazwę mojej karty graficznej, lecz wchodząc w właściwości / w okienku "stan urządzenia" jest napisane "Brak zainstalowanych sterowników tego urządzenia." A jak sterowniki zaczynają działać wyświetla "To urządzenie działa poprawnie."
  • REKLAMA
  • #4 16906241
    sylweksylwina
    No to jak masz taką możliwość to nie zwlekaj, moim zdaniem to problem z systemem.
  • #5 16907138
    Tades51
    Poziom 7  
    Odłączyłem dysk SSD z systemem. Podłączyłem inny pusty i zainstalowałem na nim system. Nawet nie zdążyłem włożyć płyty ze sterownikami do karty graficznej, a tu obraz mignął. Sprawdziłem menedżer urządzeń. Sterowniki zostały automatycznie zainstalowane wraz z aktualizacją lub zainstalowaniem systemu. Wszystko działało sprawnie. Dla testu pobrałem i zainstalowałem aktualne sterowniki NVIDIA. Problem powrócił.
    Moja teoria jest taka, że jest to wina automatycznej instalacji sterowników przez system. Spróbuję wyłączyć tą funkcję i dam znać czy problem zniknie.
    Ale bardzo chciałbym poznać Twoje zdanie na ten temat.
  • #6 16907217
    sylweksylwina
    Oczywiście, można wyłączyć automatyczną instalację sterowników, ale nie w tym raczej jest problem. Wejdź w menadżerze urządzeń na aktualizuj sterownik, wybierz przeglądaj mój komputer, wybierz z listy i tu zlokalizuj sterownik do nvidii GTX1060 w najnowszej wersji. Najlepiej wtedy jak sterownik nie jest załadowany.
  • REKLAMA
  • #7 16907373
    Tades51
    Poziom 7  
    Miałeś rację, wyłączenie funkcji automatycznej instalacji nie pomogło.
    Nie mogłem kliknąć przycisku "Aktualizuj sterownik", aż do momentu, kiedy sterownik się załadował. Gdy to zrobił zaktualizowałem go. Uruchomiłem ponownie komputer i niestety nadal bez zmian.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16907380
    sylweksylwina
    Dziwna sprawa, jak na rzazie nie mam innych pomysłów...
  • #9 16907424
    Tades51
    Poziom 7  
    No nic. W takim razie pragnę podziękować za chęć pomocy i poświęcony czas. Nie pozostaje mi nic innego jak oddać komputer do serwisu, może tam coś wymyślą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Gigabyte GeForce GTX 1060 Aorus Xtreme, która nie wykrywa sterowników po pierwszym uruchomieniu komputera po dłuższym czasie wyłączenia. Po resecie lub upływie czasu sterowniki zaczynają działać, a dołączony program Aorus Graphics Engine również nie funkcjonuje poprawnie. Użytkownik zainstalował nowy system na innym nośniku, co początkowo rozwiązało problem, ale po zainstalowaniu aktualnych sterowników NVIDIA problem powrócił. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną jest automatyczna instalacja sterowników przez system. Pomimo prób wyłączenia tej funkcji i ręcznej aktualizacji sterowników, problem nadal występuje. Użytkownik planuje oddać komputer do serwisu w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA