logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa plików z rozszerzeniem JPG

raroberto 01 Sty 2018 22:14 4443 14
REKLAMA
  • #1 16929421
    raroberto
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

mam problem z otworzeniem zdjęć (komunikat że plik może być uszkodzony lub za duży) Zdjęcia były kopiowane z aparatu. W załączeniu jeden z plików.

Proszę o pomoc, podpowiedź jakiego programu można użyć do naprawy - może ktos miał podobny problem albo wie jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam
    Robert
    Załączniki:
    • aaa.jpg (3.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16929562
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8271
    Witaj. Plik swoją strukturą w ogóle nie przypomina zdjęcia. Możesz wrzucić jeszcze 2-3 inne pliki?
  • REKLAMA
  • #3 16929583
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    raroberto napisał:
    Zdjęcia były kopiowane z aparatu

A z jakiego aparatu :?: W jaki sposób były kopiowane (jakimś softem ? jakimś managerem plików ?) :?: Czy wszystkie są uszkodzone ?

Załączony plik ma zniszczoną strukturę w nagłówku, a na końcu ma "dołączoną" całą bazę - spis kilkudziesięciu zdjęć :cry:

Czasami nawet pliki zniszczone przez ransomware (z zaszyfrowaną tylko częścią pliku) można odzyskać poprzez podmontowanie w edytorze heksadecymalnym "zdrowego" nagłówka ze zdjęcia (pliku) wykonanego tym samym aparatem.

Spróbuj sam lub ewentualnie załącz jakiś plik jpg, który też podlegał temu "kopiowaniu", a można go otworzyć :|
  • REKLAMA
  • #4 16929656
    raroberto
    Poziom 2  
    Wszystkie pliki są jakby uszkodzone, bo żadnego nie da się otworzyć. Zdjecia były przenoszone z Nikona D90 - użyłem opcji przenieś, a nie kopiuj, dlatego nie mam kopii na aparacie...

W załączniku dwa ostatnie zdjęcia z tej serii, wczesniej dodane było pierwsze.
    Załączniki:
    • DSC_0443.JPG (2.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC_0442.JPG (3.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16929741
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    W tych plikach jest również tylko śmietnik.
    raroberto napisał:
    użyłem opcji przenieś, a nie kopiuj

Podstawowy błąd. Najpierw się kopiuje, sprawdza czy czytelne i dopiero kasuje z nośnika źródłowego. Jeżeli nic nie zapisywałeś na karcie, to jest szansa recovery.
  • #6 16929866
    raroberto
    Poziom 2  
    Nie do końca tak jest, gdyż po przeniesieniu przeglądałem te zdjęcia i były ok. Ciekawe jest to, że jest widoczna miniatura niektórych z nich ale otworzyć pliku się nie da.

Inny pomysł to odzyskac dane z karty pamięci aparatu. Patrząc na kolejne wykonane zdjęcia na aparacie numeracja idzie dalej, więc nie zostały raczej nadpisane. Jakiego mozna użyć programu do odzyskiwania?
  • #7 16929873
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Użyj Recuva bezpośrednio na "karcie do aparatu"(?) podłączonej przez czytnik(?).
    Nic na karcie nie zapisuj. Posiadasz czytnik do niej?
    A może chodzi o pamięć wbudowaną w aparat i korzystasz z niej w trybie pamięci masowej?
    Używasz trybu zapisu JPG, czy JPG+RAW(NEF)?
    Podaj szczegółowe informacje, aby nie trzeba było zgadywać.

Dodano po 1 [minuty]:

Prot napisał:
    W jaki sposób były kopiowane (jakimś softem ? jakimś managerem plików ?)

Nie odpowiadasz na pytania. Na HDD przenosiłeś, a może na pendrajw?
    Zamieść SMART dysku z Crystal Disk Info. Podaj model pena.

Dodano po 1 [minuty]:

raroberto napisał:
    Patrząc na kolejne wykonane zdjęcia na aparacie numeracja idzie dalej,

Nic bardziej mylnego. Może właśnie nadpisujesz poprzednie zdjęcia "wzdłuż i w poprzek".
    Przestań nadpisywać i zacznij odzyskiwać.
  • #8 16929885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16929889
    safbot1st
    Poziom 43  
    @Kraniec_Internetów Nie miałem świadomości. Przynajmniej niech sprawdzi, czy da się cokolwiek odzyskać.
    Wiadomo → jak ważne zdjęcia, to najpierw kasacja litery partycji i kopia posektorowa...
  • #10 16929905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16929925
    safbot1st
    Poziom 43  
    Kraniec_Internetów napisał:
    Kopia posektorowa to moim zdaniem niepotrzebny zabieg.

Mamy za mało informacji, w tym brak SMART, jednak warto dmuchać na zimne, bo jeśli uszkodzenie formatu JPG jest z winy padającego dysku to nie ma czasu do stracenia...
  • REKLAMA
  • #12 16929989
    raroberto
    Poziom 2  
    Skupię się na odzyskiwaniu danych z karty, najpierw jednak sobie skiopuję jej zawartość. Obecne pliki sa zapisane na pendrivie i to jest chyba źródło problemu.

Moje wpisy są dosyć chaotyczne ale nie mam doświadczenia w takich tematach, dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;-)
  • #13 16929999
    safbot1st
    Poziom 43  
    raroberto napisał:
    Obecne pliki sa zapisane na pendrivie

Taką teorię wysnuliśmy pokątnie z kolegą @Kraniec_Internetów.
    Napisz ile pen ma pojemności (na obudowie i w Mój Komputer) oraz widok na pen z programu ChipGenius.
  • #14 16930254
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3588
    raroberto napisał:
    Zdjecia były przenoszone z Nikona D90 - użyłem opcji przenieś

Dopytam, czy podczas przenoszenia plików wystąpił jakiś błąd :?:
    raroberto napisał:
    Nie do końca tak jest, gdyż po przeniesieniu przeglądałem te zdjęcia i były ok. Ciekawe jest to, że jest widoczna miniatura niektórych z nich ale otworzyć pliku się nie da.

Pokaż widok partycje z DMDE po wyborze tego pendrive'a z urządzeń fizycznych. :idea:
    raroberto napisał:
    Obecne pliki sa zapisane na pendrivie i to jest chyba źródło problemu.

Już sam aktualny odczyt w Flash Drive Information Extractor da nam więcej informacji "czy wina leży po stronie" pendrive'a.
  • #15 16930581
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Na jakie urządzenie pliki były przenoszone i kolejne pytanie nasuwające się to dlaczego pliki są zapętlone co 128 sektorów? Żeby to była inna liczba, ale myślę, że liczba 128 jest na tyle typowa w informatyce, że być może mamy do czynienia z uszkodzeniem nośnika na który pliki były przenoszone lub np. fake karty SD czy też pendrive. To jeśli chodzi o pierwszy plik. Drugi też ma powtórzenia tego samego co 256 sektorów, a trzeci plik zawiera to samo co drugi nawet.
    Poniżej potwierdzenie, z tego nic się nie da odzyskać:
    Plik 1:
    Plik 2:
    Plik 3:
    Trzeba próbować odzyskać z urządzenia z którego je przeniesiono.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z otwarciem zdjęć w formacie JPG, które zostały przeniesione z aparatu Nikon D90. Pliki wydają się uszkodzone, a niektóre z nich mają zniszczoną strukturę nagłówka. Użytkownicy sugerują, aby najpierw skopiować dane z karty pamięci aparatu, a następnie użyć programów do odzyskiwania danych, takich jak Recuva, z włączoną opcją "Deep scan". Wskazują również na możliwość uszkodzenia nośnika, na który pliki były przenoszone, oraz na ryzyko nadpisania danych. Użytkownik planuje odzyskać dane z karty pamięci, ponieważ pliki są zapisane na pendrivie, co może być źródłem problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA