logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane II 1.6 16V - Zwarcie do masy - cylinder 1

pasu601 02 Sty 2018 11:19 10935 9
REKLAMA
  • #1 16929981
    pasu601
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witajcie.

Moj megane II 1.6 16v 82kw pewnego dnia wyswietlil komunikat na komp.w jezyku niemieckim aby sprawdzić wtrysk. Po tym komunikat esp asr defwkt. Auto zaczęło szarpać i obroty spadły na ok 800 - 700. Pojechałem do mechanika, po podlaczyeniu do komp odczytany został błąd " cylinder 1 zwrcie do masy" mechanik zasugerował wymiane cewki i wymiane świec, zrobiłem to. Auto zachowuje sie lepiej jednak nadal na komp pokazał sie błąd pomimo jego skasowania po wymianie cewki. Auto wyposażone jest w lpg to na nim obroty bardzo spadaja i słychać nierówna prace silnika, na benzynie jest w miare ok jednak błąd wyswietla sie na jednym jak i drugim,.

Po wizycie u Gazownika, powiedział wymiana listwy wtryskowej 450zł ok wymieniamy,
    Wymienili zero poprawy. Mówili, proszę sprawdzić kompresje, Ok udałem się do mechanika sprawdził kompresje jest 12-13. Poprosiłem mechanika aby zmienił miejscami wtryski, zmienił złożył i od czerwca do grudnia było ok. Problem zniknał

W grudniu auto pohamowaniu do skrzyżowania potrafiło zgasnąć, wyświetlił się check oraz sprawdź wtrysk, Na zakrętach lub hamowaniu pojawia się bład, po podłączeniu do komputera " zwarcie do masy cylinder 1 - nieciągły. Poradźcie co robić? Byłem również na regulacji gazu kilka dni temu, auto jest żwawsze, jednak błąd pojawia się.
  • REKLAMA
  • #2 16930077
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Ktoś już dosłownie potraktował ten komunikat i sprawdzał przewody na zwarcie lub przerwę w obwodzie wtryskiwacza ?
  • REKLAMA
  • #3 16930156
    pasu601
    Poziom 2  
    Niestety nie, byłem już u 4 "fachowców" kasują błąd, przejadą się i informują błędu już nie ma.

Jeden mechanik nawet nie potrafił zlokalizować numeru cylindra ( mówiłem mu ze 1 jest od przeniesienia napędu, natomiast on robił to od rozrządu)
  • REKLAMA
  • #4 16930320
    g107r
    Poziom 41  
    To jedź do porządnego elektryka, lub sam poszukaj, bo znowu Cię wycyckają.
    Zamiana wtrysków i ten sam błąd 1 cylindra wskazuje że przyczyna tkwić może w okablowaniu silnika/tego cylindra.
    Nieciągłość, czyli błąd chwilowy, występujący czasami.
    1 zwykle jest liczony od rozrządu.
    Jaki jest pełny kod błędu, i czy był czytany dedykowanym dla reno urządzeniem ? Uniwersalne mogą pokazywać niepełne informacje, lub całkiem głupoty, i żeby poważnie coś doradzać, wypada znać ten kod.
    https://www.linkedin.com/pulse/obd-ii-connector-fault-codes-explained-kiril-mucevski
    https://www.obd-codes.com/trouble_codes/ zobacz ile tego jest np kliknij i rozwiń P0200...
    Wtedy mógłbyś czytając o tym samym kodzie usterki, samemu coś tam posprawdzać w miarę swych możliwości.
    Ogólnie znajdź kogoś, kto nie kasuje tylko błędów, ale także usuwa przyczyny ich powstawania.

Lpg odłącza wtryskiwacze benzyny podczas pracy na gazie, nie zawsze potrafi je z powrotem połączyć, i też może być błąd wtryskiwacza. Tylko na pewno wtryskiwacza ? Podczas zamiany wtrysków, mechanik mógł ruszyć wiązką silnika i poprawił chwilowo coś innego.
  • #5 16930360
    pasu601
    Poziom 2  
    Nie mam obecnie zapisanego dokładnego kodu P...

W Renault mówią, że cylinder 1 jest od skrzyni? Czyli jak w końcu liczymy od rozrządu czy koła zamachowego?

Badany był Clipem, dokładnie nie wiem.

Chce przeglądnąć wiązki od wtrysków.
  • #6 16930429
    g107r
    Poziom 41  
    Mnie pokazuje że 1 wtryskiwacz oprócz brązowego ma biały przewód, 4 fioletowy, a do 1 cewki dochodzi fiolet i szary.
    Byłoby to łatwo sprawdzić wyjmując wtyczkę cewki lub wtryskiwacza.
    Sekwencja lpg również wskaże który to który, bo jej wtryskiwacze muszą być podłączone zgodnie z kolejnością wtrysków benzyny.
  • #7 16931267
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    pasu601 napisał:
    W Renault mówią, że cylinder 1 jest od skrzyni?

I dobrze mówią. Zrób porządną diagnostykę i podaj numer z opisem błędu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 16964510
    pasu601
    Poziom 2  
    Niestety jeszcze nie bylem na podpięciu kompa, nie mam kiedy tak dni zajęte, dziś jezdziłem i wczoraj megane - z tego co udało mi się zauwazyć, bład "sprawdź wtrysk" pojawia sie na ostrych zakrętach, 90 stopni, nie wazne z jaka prędkością jadę, kiedy jest delikatne przechylenie auta jeśli ejst nawet 3-4 zakręty pod rząd to taki błąd pojawia sie na komputerze auta, ( nie ma skutków takiego wyswietlenia auto jedzie tak samo) od czego zaczać poszukiwania?
  • REKLAMA
  • #10 16974263
    pawel601
    Poziom 1  
    Przyszedł czas, że przejrzałem instalacje, Okazało się,że przewód od cylindra 1 został przetarty o śrubę obok silnika, dokładnie na niej wisiał, przecierając się i tym samym dotykając masy podczas jazdy, najbardziej na zakrętach, Przewód zaizolowany, problem naprawiony :) :) :)

4 mechaników tylko kasowało kasowało i kasowało żaden nie sprawdził dokładnie powodu usterki:)

Serdecznie wam dziękuje za pomoc! :)

Temat do zamknięcia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Renault Megane II 1.6 16V, który wyświetlał komunikat o błędzie "sprawdź wtrysk" oraz "ESP ASR defwkt". Po diagnostyce mechanik zidentyfikował błąd "cylinder 1 zwarcie do masy". Po wymianie cewki i świec, problem częściowo ustąpił, ale błąd nadal się pojawiał. Użytkownik odwiedził kilku mechaników, którzy jedynie kasowali błędy. Ostatecznie, po dokładnym sprawdzeniu instalacji, odkryto przetarty przewód od cylindra 1, który dotykał masy, co powodowało błąd, szczególnie na zakrętach. Po zaizolowaniu przewodu problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA