logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DAF 2010 automat - błędy silnika, skrzyni i retardera, brak komunikacji z modułem

lukaszmadry 15 Sty 2018 14:15 8007 26
  • #1 16962791
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z płytka sterującą od retardera w Dafie 2010r automat, zamontowana na retarderze na końcu skrzyni Dołączam jeszcze zdjęcie)DAF 2010 automat - błędy silnika, skrzyni i retardera, brak komunikacji z modułem
    Wyskakują 3 błędy:
    silnik
    skrzynia
    retarder
    Sprawdziłem przez miernik wiązkę teoretycznie jest ok ale sprawdzę jeszcze poprzez podanie prądu czy przypadkiem jak dostanie większego prądu/natężenia jakiś kabelek "się nie wyłamie".
    Pytanie czy komuś udało się naprawić tę płytkę? Wiem że to jest nagminny temat w Dafach z retarderami.
    Z tego co wiem to komputer pokazuje brak komunikacji z tym modułem....
  • #3 16963191
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    No dwóch znajomych miało też ten problem,
    Przepraszam ale nie jestem w stanie podać dokładnych błędów ja mam taki zwykły komputer do diagnostyki.
    Tak jak wcześniej napisałem znajomy który ma oryginalny program do dafa mówi że komputer pokazuje brak komunikacji z modułem.
    Może ktoś kiedyś to rozebrał i znalazł usterkę w tym urządzeniu.
  • #5 16963201
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Proszę o wyrozumiałość ale jeszcze zielony jestem w te klocki. Wiem tylko że splotka (żółty niebieski) to CAN a jak od zasilania i masy wie Kolega które to?
  • #7 16963235
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Opis jest na kablach czy na złączce wchodzącej do retardera? Ogólnie jest 8 kabli ale sprawdzić te na zasilaniu miernikiem czy lepiej jakąś żarówką? ( z tego co mi wiadomo żarówka jest pewniejsza)
  • #9 16964855
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Czy Pin 54 , 55 , 31, 53 powinien w sobie mieć 24V ?
  • #11 16965047
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Wystarczy zapłon czy silnik odpalony ?

Dodano po 5 [minuty]:

Bezpieczniki przeglądałem ostatnio bo świateł nie było i leciałem wszystkie. Kolega się orientuję które bezpieczniku są od tego modułu to dla pewności wymienię je na nowe?
  • #13 16965067
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Staram się na początek samemu coś zaradzić bo u mnie w okolicy nie mam dobrego elektryka.
  • #15 16965075
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Na obecną chwilę znam tylko to z wyświetlacza z komputera pokładowego:
    ostrzeżenie skrzynia biegów
    ostrzeżenie silnik
    ostrzeżenie retarder
    wieczorem samochód zjedzie to podłącze swój komputer testowy i zobaczę jakie od poda kody błędów
  • #17 16965086
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Wiem od innych że z reguły błąd powoduje ten moduł i dopiero po wymianie go na inny błędy ustają.

Dodano po 56 [sekundy]:

ale nie uśmiecha mi się go wymieniać bo koszt to ok 5000 tys
  • #18 16972860
    ROKADI

Poziom 22  
    Ocena: 192
    Zdemontować sterownik i do sprawdzenie powiem tak na 10szt udało mi się zrobić jednego reszta spalone lub źle otwarte przykładowy monitoring po naprawieDAF 2010 automat - błędy silnika, skrzyni i retardera, brak komunikacji z modułemDAF 2010 automat - błędy silnika, skrzyni i retardera, brak komunikacji z modułem
    Konto firmowe:
    ROKADI - MAN
    Kętrzyńskiego 8, Olsztyn, 10-506 | Tel.: 660-XXX-XXX (Pokaż)
  • #19 16972868
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Czyli wychodzi na to że moduły raczej nie są do naprawienia...
  • #20 16986167
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 822
    Miałem niedawno podobny problem ecu intardera nie zgłaszało się w diagnostyce błędy w silniku i innych systemach. Przyczyną były przetarte przewody linii v-can. Rozmontuj przykrywę (przegrody) złącz kabiny i przedzwoń wszystkie przewody do intardera. Schemat est 52 w załączniku i złącze przegrody.
    Załączniki:
    • zlącze przegrody kabiny intardera.pdf (31.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EST 52 Block Diagrams.pdf (38.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 16986408
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Wiązka niby jest ok, sprawdzałem miernikiem.
  • #23 16986995
    Dagomir
    Poziom 20  
    Ocena: 189
    Sprawdzenie na przejścia oczywiście pod obciążeniem. Ale sprawdź tez VCan pod kątem zwarć do innych przewodów. A sprawdzałeś napięcia na CANL i CANH ? Zakładam ze wszystko co pisali koledzy wyżej zostało sprawdzone. I nie zakładaj na początek usterki modułu jak nie ma pewności instalacji.
  • #24 16988078
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Sprawdź na wtyczce intardera rezystancje przewodów v- can która powinna wynosić między przewodami h-can a l-can 120 omów.
  • #25 16990524
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Sprawdź na wtyczce intardera rezystancje przewodów v- can która powinna wynosić między przewodami h-can a l-can 120 omów.
  • #26 17032351
    mojapoczta2805
    Poziom 1  
    Witam.Podlączę się pod pytanie.Czy ktoś ma namiary gdzie takie sterowniki sprawdzają?Mam taki sam problem jak kolega który założył temat.W serwisie dafa niby pewni są że to sterownik,a na wymianę nie mają żeby sprawdzić.Pozdrawiam
  • #27 17193138
    lukaszmadry
    Poziom 8  
    Problem z kablami miedzy kabina a skrzynią.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z płytką sterującą retardera w DAF 2010, która generuje błędy dotyczące silnika, skrzyni biegów i retardera, a także brak komunikacji z modułem. W dyskusji poruszane są kwestie diagnostyki, w tym sprawdzanie zasilania i masy, a także konieczność użycia odpowiednich narzędzi do pomiaru. Użytkownicy sugerują, aby najpierw sprawdzić przewody i bezpieczniki, zanim podejmie się decyzję o wymianie modułu, który może być kosztowny. Wspomniano również o problemach z przewodami linii CAN, które mogą wpływać na działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA