logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-497 V678240 - tumer słabo, albo wcale nie łapie stereo

kaletea 17 Sty 2018 18:58 4353 5
REKLAMA
  • #1 16968833
    kaletea
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Dzień dobry,

Posiadam amplituner (od nowości) Yamaha RX-497. Od jakiegoś czasu pojawiły się problemy z "łapaniem" sygnału stereo radia. Objawy są następujące:

1. Jak złapie sygnał stereo to dźwięk jest przerywany co 5 sekund przerwą jednosekundową lub
    2. W trybie strojenia "auto" nie wyszukuje żadnej stacji. W trakcie wyszukiwania pojawiają się komunikaty o sygnale stereo (ale być może za słaby sygnał, czego raczej nie podejrzewam, albo problem z modułem tunera).

Dodam, że w trybie manualnego wyszukiwania stacji bez problemu łapię ich dużo i mam czysty odbiór (oczywiście żadna stereo). Po ustawieniu innego amplitunera Yamahy w tym samym miejscu nie ma problemu z odbiorem stacji z sygnałem stereo.

Moduł tuner to V678240 6018M81I, a jego zdjęcie poniżej.

Nie chcę zupełnie "kręcić" podzespołami na "czuja", więc prośba o radę. Na płytce widzę pokrętła z opisem FM TUNED i FM SEP. Do czego służą? Na forum widzę też temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1262597.html ale nie wiem, czy porada mogłaby się sprawdzić w moim przypadku (oczywiście nikt tego na pewno nie stwierdzi zdalnie, ale czy układ T5 z mojego zdjęcia jest tym filtrem dyskryminatora?).
  • REKLAMA
  • #2 16969270
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    To mi wygląda na zdjęcie głowicy UKF, po prawej na dole wej. antenowe. Zrób zdjęcie z drugiej strony ( od druku).
  • REKLAMA
  • #3 16969942
    kaletea
    Poziom 9  
    Zdjęcie od strony druku:

• REKLAMA
  • #4 16970200
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Z tego co się orientuję ten scalak LA1837 to wzm. p. cz. i stereo dekoder. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę LA1837 odnajdziesz że do 9 nóżki podłączony jest filtr i możesz rdzeniem w tym filtrze delikatnie pokręcić. Tylko zaznacz w jakiej pozycji jest rdzeń, a potem w którą stronę pokręciłeś (najwyżej pół obrotu) jak nie pomogło powróć do stanu początkowego i pokręć w drugą stronę.
  • REKLAMA
  • #5 16994246
    kaletea
    Poziom 9  
    Dzięki. Pomogło. Pokręciłem tym filtrem pośredniej częstotliwości i udało się zsynchronizować. Teraz łapię te same stacje w stereo co na drugim amplitunerze.

Temat do zamknięcia.
  • #6 20266466
    Mietekszancerek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    W moim przypadku też pomogło, posiadam Yamahe RX-V450 - moduł tunera taki sam jak na zdjęciach. Dla ułatwienia dodam że chodzi o wysoką srebrną kwadratową baryłkę, oznaczoną T5
REKLAMA