Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka gazowo-elektryczna, zwarcie N i PE, normalne?

cudny90 24 Jan 2018 11:39 1494 15
    cudny90
    Level 14  
    Witam wszystkich,

Mam pytanie, na które sam nie do końca umiem sobie odpowiedzieć.

Posiadam kuchenkę gazowo-elektryczną, ma około 10 lat. Jest sprawna, lecz pochodzi z mieszkania, w którym była instalacja TN-C.

U mnie w domu mam instalację TN-S (z wyłącznikiem różnicowoprądowym) i zastanawiam się, czy taka kuchenka będzie "współpracować" z nową instalacją.

Kuchenka nie jest podłączona ani do instalacji gazowej, ani elektrycznej. Wziąłem sobie multimetr do ręki i postanowiłem sprawdzić, czy nie ma czasem zwarcia między przewodem N, a PE (w kuchence). Sondy miernika włożyłem po prostu do wtyczki kabla od kuchenki i okazało się, że kuchenka ma zwarty przewód PE do N.

Czy taka kuchenka będzie działać w instalacji TN-S?

Pozdrawiam,
    Adam.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    cudny90 wrote:
    Wziąłem sobie multimetr do ręki i postanowiłem sprawdzić, czy nie ma czasem zwarcia między przewodem N, a PE (w kuchence). Sondy miernika włożyłem po prostu do wtyczki kabla od kuchenki i okazało się, że kuchenka ma zwarty przewód PE do N.

Żeby coś mierzyć, trzeba się tego nauczyć. To co robisz jest zupełnie niewiarygodne i nie daje żadnych podstaw do wnioskowania. Jakiegokolwiek.
    cudny90
    Level 14  
    retrofood, Masz na myśli to, że pomiar bez obciążenia jest niemiarodajny, czy o co chodzi?
    retrofood
    Różne są kuchenki i różne czynniki mają wpływ na wynik pomiaru. Elektronika wewnętrzna jej zasilacz, zapalarki, ich zanieczyszczenia i jeszcze parę czynników, łącznie ze znajomością cech miernika. A więc trzeba wiedzieć co i czym się mierzy. Niekoniecznie we wtyczce.
    cudny90
    Level 14  
    No właśnie dlatego założyłem ten temat. Tak na szybkiego gdy ktoś odpowiada, to wydaje się, że to nienormalne, że jest zwarcie między N i PE mierząc we wtyczce. Przecież po odwrotnym podłączeniu wtyczki mogłoby to spowodować, że na obudowie pojawi się faza...

Ale jak się zastanowić, to to wcale nie znaczy, że coś jest zepsute.

retrofood, masz jeszcze jakąś radę?
    stonefree
    Level 27  
    Kolego moderatorze, gdyby to było kilka kiloomów, to zastanawiałbym się nad metodyką pomiaru, ale pomiar omomierzem wskazujący małą rezystancję pomiędzy przewodem roboczym i ochronnym, czyli obudową jednoznacznie sugeruje że urządzeniu trzeba się przyjrzeć.

Quote:
    kkas12 Jakim cudem?

Zwarcie do obudowy, podwójne gniazdo.
    cudny90
    Level 14  
    kkas12, wyobraź sobie, że obudowa kuchenki ma zwarcie z przewodem neutralnym w kuchence. Ktoś po prostu zwarł przewód neutralny do obudowy. Podłączasz kuchenkę do prądu tak, że przewód neutralny kuchenki wpinasz do przewodu fazowego w gniazdku... Może być nieciekawie.

stonefree, mierzyłem multimetrem z "piszczkiem". No i piszczał.
    kkas12
    Level 43  
    To będzie zwarcie więc spowoduje zadziałanie SWZ, czyli wyłączenie napięcia. Więc o fazie na obudowie mowy nie ma.
    Uważam tez, że podwójne gniazdo dla konkretnego urządzenia to błąd w sztuce.
    A w TN-S wyłącznik RCD (przy takim połączeniu) w żadnym wypadku nie pozwoli nie tylko na uruchomienie urządzenia ale nawet na jego przyłączenie do instalacji.

Powinieneś dostać się do listwy zaciskowej, dokonać oględzin, odłączyć przewód i wtedy mierzyć.
    Przewod zasilający oddzielnie i oddzielnie kuchenkę.
    cudny90
    Level 14  
    Dokonałem oględzin. Problemem jest obrotowy włącznik piekarnika. Gdzieś w nim jest zwarcie.
    retrofood
    stonefree wrote:
    Kolego moderatorze, gdyby to było kilka kiloomów, to zastanawiałbym się nad metodyką pomiaru, ale pomiar omomierzem wskazujący małą rezystancję pomiędzy przewodem roboczym i ochronnym, czyli obudową jednoznacznie sugeruje że urządzeniu trzeba się przyjrzeć.

A ja to niby o czym piszę? Przecież pytanie było takie:
    cudny90 wrote:

Czy taka kuchenka będzie działać w instalacji TN-S?

Z naciskiem na "taka". Więc jak na nie odpowiedzieć, skoro zupełnie nie wiadomo jak "taka" wygląda i co ma w brzuchu? Może być różnie, to dopiero trzeba sprawdzić.
    zubel
    Conditionally unlocked
    Odkręć osłonę przewodu zasilającego, sprawdź listwę zasilającą ( początek przewodu zasilającego) tam jest schemat połączenia i prawdopodobnie jest mostek między N a PE. Wywal ten mostek i będzie ok.
    Moderated By Łukasz-O:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

kkas12
    Level 43  
    zubel wrote:
    ...sprawdź listwę zasilającą ( początek przewodu zasilającego) tam jest schemat połączenia i prawdopodobnie jest mostek między N a PE.
    Nie wprowadzaj w błąd.
    Takich połączeń pod żadnym pozorem wykonywać nie wolno!!!
    A poza tym autor napisał gdzie (jego zdaniem) znajduje się uszkodzenie. Oczywiście jest to tylko jego pogląd, który nie musi się ze stanem faktycznym zgadzać.