logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie płyty indukcyjnej 3,7KW i piekarnika 2,5KW do jednego gniazda

jabar2 25 Sty 2018 22:39 10218 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę podłączyć płytę indukcyjną 3,7 kW i piekarnik 2,5 kW do jednego zwykłego podwójnego gniazda na jednym obwodzie?

Nie, to nie jest poprawne rozwiązanie: dla odbiorników o mocy powyżej 2 kW powinien być osobny obwód, więc płyta i piekarnik mają być zasilane oddzielnie [#16989817][#16990734] Zwykłe gniazdo typu E ma dopuszczalny prąd 16 A, więc przy takim gnieździe zabezpieczenie powinno być B16, a nie B20, chyba że użyłbyś gniazda o dopuszczeniu 20 A lub większym, czego dla typu E praktycznie nie ma [#16989037][#16991812] Samo zwiększenie zabezpieczenia bez dołożenia drugiego przewodu/obiegu nie rozwiązuje problemu ilości obwodów [#16989885][#16989986] Jeśli chcesz wykorzystać większą moc, trzeba dołożyć drugi obwód do piekarnika albo zasilać urządzenia z osobnych obwodów [#16989885][#16989986]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 16988968
    jabar2
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,
    Mam przygotowany przewód wychodzący ze ściany 4x4mm lub 4x6mm (nie mam jak teraz dokładnie sprawdzić który, ale nie w tym rzecz) z myślą o podłączeniu płyty indukcyjnej i piekarnika. Wcześniej nie wiedziałem, że sprzęty te kupię z gotową wtyczką to podłączenia do gniazda (płyta 3,7KW, piekarnik 2,5KW). Moje pytanie: czy mogę teraz poprostu zamontować zwykłe podwójne gniazdo i podpiąć pod nie oba sprzęty?
  • #2 16989013
    mar_uda
    Poziom 23  
    Ocena: 158
    Możesz, o ile wykorzystasz tylko 3 żyły z tego przewodu i zabezpieczysz go stosownie do obciążalności gniazda (zapewne zabezpieczenie nie większe niż 16A).
    Tylko funkcjonalność takiego połączenia będzie dyskusyjna, bo nie uruchomisz jednocześnie płyty i piekarnika (chyba, że z minimalną mocą).
  • #3 16989034
    jabar2
    Poziom 10  
    Masz na myśli bezpiecznik w skrzynce? Tam mam B20. Ok, w takim razie tak jak myślałem normalne gniazdo, a 1 żyłę pozostawić luzem. Dzięki ;)
  • #4 16989037
    mar_uda
    Poziom 23  
    Normalne gniazdo ma maksymalną obciążalność 16A, więc zabezpieczenie w rozdzielnicy też trzeba będzie wymienić.
    Zważywszy na dział przypomnę jeszcze, że pisząc o wykorzystaniu 3 żył, mam na myśli żyłę ochronną, neutralną i fazową (żeby komuś nie przyszło do głowy prowadzenia do gniazdka dwóch faz ze wspólnym przewodem neutralnym lub zerowym).
  • #5 16989040
    jabar2
    Poziom 10  
    Z tymi żyłami to wiem :) A są gniazda na 20? Jak to w takim razie podłączyć żeby wykorzystać jak najwięcej mocy?
  • #6 16989048
    mar_uda
    Poziom 23  
    Są, ale nie na zwykłą wtyczkę typu E, w jakie zapewne wyposażone są płyta i piekarnik.
    Więcej mocy można wykorzystać po dołożeniu drugiego obwodu z przewodem do piekarnika.
  • #7 16989744
    jabar2
    Poziom 10  
    W takim razie mam chyba problem :/ Czy mogę zrobić coś takiego? Wymienię indukcję na taką bez wtyczki. Do przewodu ze ściany podepnę osobno gniazdo 16A pod które podepnę piekarnik wtyczką, a kabel od płyty podepnę bezpośrednio pod przewód ze ściany? Czy to coś da?
  • #8 16989817
    mar_uda
    Poziom 23  
    Każdy odbiornik powyżej 2kW powinien mieć osobny obwód. Koniec, kropka.
  • #9 16989858
    jabar2
    Poziom 10  
    Zapewne masz rację. Niestety mam jeden, było to pomyślane tak, że zabezpieczony on jest bezpiecznikiem B20, więc miałbym do dyspozycji dla indukcji i piekarnika 4600W, więc wystarczyłoby to na gotowanie. Chciałbym znaleźć rozwiązanie tego podłączenia nie prowadząc kolejnego przewodu, bo to już raczej niemożliwe. Zastanawiam się na zwiększeniu mocy przyłączeniowej i co za tym idzie bezpieczników i wymianę sprzętów AGD na takie bez wtyczki i podpięcie ich pod jeden przewód. Wolałbym jednak tego nie robić, jeżeli istnieje inne rozwiązanie.
  • #10 16989885
    mar_uda
    Poziom 23  
    Przepisy i wiedza techniczna są jednoznaczne: jedno urządzenie - jeden obwód. Innej odpowiedzi kolega nie uzyska.

Skoro była możliwość doprowadzenie jednego przewodu, to na pewno istnieje możliwość doprowadzenia drugiego. Jeśli kucie nowych bruzd jest komuś nie w smak, to istnieje szeroka gama korytek, rurek, listew przypodłogowych, w których można prowadzić przewody.
  • #11 16989979
    jabar2
    Poziom 10  
    Niestety doprowadzenie drugiego przewodu raczej nie wchodzi w grę. Dlatego rozważam następujące opcje i proszę o info czy dobrze to rozumuję i czy wszystko będzie poprawnie działać:
    - montaż gniazda podwójnego, wymiana bezpiecznika 20 na 16 (czy to jest konieczne?) i podpięcie obu AGD wtyczkami. Wtedy będę miał do dyspozycji dla obu AGD 3680W.
    - podłączenie obu AGD kablami do istniejącego przewodu. Z bezpiecznikiem 20 będę miał do dyspozycji 4600W.
    - zwiększenie mocy przyłączeniowej. Wtedy przykładowo w piwnicy będzie bezpieczniki 30(mieszkam w bloku), w domu 25 i będę miał do dyspozycji 5750W.
  • #12 16989986
    mar_uda
    Poziom 23  
    jabar2 napisał:
    - montaż gniazda podwójnego, wymiana bezpiecznika 20 na 16 (czy to jest konieczne?) i podpięcie obu AGD wtyczkami. Wtedy będę miał do dyspozycji dla obu AGD 3680W.
    Przy wymianie zabezpieczenia na B16 jest to rozwiązanie poprawne.
    jabar2 napisał:
    - podłączenie obu AGD kablami do istniejącego przewodu. Z bezpiecznikiem 20 będę miał do dyspozycji 4600W.
    Nie jest to rozwiązanie poprawne. Pisałem już o tym wcześniej - jedno urządzenie - jeden obwód.
    jabar2 napisał:
    - zwiększenie mocy przyłączeniowej. Wtedy przykładowo w piwnicy będzie bezpieczniki 30(mieszkam w bloku), w domu 25 i będę miał do dyspozycji 5750W.
    Nie wiadomo czy pozostała część instalacji pozwala na takie zwiększenie. Tak czy owak, nie zmienia to problemu niedostatecznej ilości przewodów pomiędzy rozdzielnicą, a kuchnią.
  • #13 16990023
    jabar2
    Poziom 10  
    Instalacja jest nowa i solidna, także pozwala na zwiększenie mocy.
    Instalację robił doświadczony elektryk i zdecydował (świadomie) o pociągnięciu jednego przewodu dla płyty i piekarnika. Podejrzewam, że z powodu ograniczenia mocy ze względu na bezpiecznik w piwnicy 25, a w domu 20. To czy jest podpięty jeden sprzęt czy dwa chyba nie ma różnicy.. ważne jest jedynie obciążenie. Osobiście nie znam się na tym i pewnie się mylę, ale nawet na logikę biorąc, nie jest to złe rozwiązanie.
  • #14 16990029
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Jedno urządzenie ponad 2kW jeden obwód i tu nie ma co gdybać a zrobisz jak chcesz :D
  • #15 16990083
    jabar2
    Poziom 10  
    Jakie w takim razie będą konsekwencje, jeżeli podepnę oba AGD pod jeden obwód?
  • #16 16990404
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A ja zapytam - jakie tam masz zabezpieczenie ? 20A ale ilo fazowe ? Bo nie wiemy, czy w przewodzie jest:
    L1, L2, L3 i N lub PE
    L1, L2, N, PE
    czy też może 2xL1, N, PE

A to jednak robi różnicę.

Pozdrawiam
  • #17 16990734
    mar_uda
    Poziom 23  
    jabar2 napisał:
    Instalację robił doświadczony elektryk i zdecydował (świadomie) o pociągnięciu jednego przewodu dla płyty i piekarnika.
    W takim razie ów elektryk powinien zaktualizować swoją wiedzę w tym zakresie, bo norma N SEP 002, w której jest jasno napisane, że:
    Cytat:
    "każdy odbiornik o mocy 2 kW i większej należy zasilać z odrębnego obwodu, a ich rozmieszczenie powinno być zgodne z zapotrzebowaniem."
    ma już grubo ponad 10 lat, więc trudno ją uznać jako nowość.

I to już chyba mój ostatni post w tym temacie, bo nie wiem co jeszcze można tu napisać.
  • #18 16991327
    jabar2
    Poziom 10  
    neo_dc napisał:
    A ja zapytam - jakie tam masz zabezpieczenie ? 20A ale ilo fazowe ? Bo nie wiemy, czy w przewodzie jest:
    L1, L2, L3 i N lub PE
    L1, L2, N, PE
    czy też może 2xL1, N, PE

A to jednak robi różnicę.

Pozdrawiam

Jedna faza. Przewód ze skrzynki do kuchni jednak 3-żyłowy.
  • #19 16991395
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    To wzywaj fachowca niech Ci teraz podłączy. Robota skopana, trzeba dołożyć drugi przewód.
  • #20 16991408
    jabar2
    Poziom 10  
    Ok, ale nikt mi jeszcze nie odpowiedział na pytanie jakie będą konsekwencje, jeżeli podepnę oba AGD pod jeden obwód?

A teraz załóżmy, że uda mi się doprowadzić drugi przewód z rozdzielnicy do kuchni. Jakie mam zastosować bezpieczniki w rozdzielnicy dla obu obwodów i jaka będzie moc dla każdego urządzenia, zakładając, że w piwnicy mam bezpiecznik 25?
  • #21 16991641
    Marek39
    Poziom 22  
    Ocena: 153
    jabar2 napisał:
    (mieszkam w bloku), .
    i to twój największy problem bo czy jeden przewód czy dwa mieszkania w większości bloków mają po jednej fazie no chyba że...
  • #22 16991735
    jabar2
    Poziom 10  
    Wpadłem na kolejny pomysł, żeby uniknąć kucia w ścianach.
    W pobliżu mam przygotowane gniazdo na zmywarkę. Podepnę pod to podwójne gniazdo zarówno zmywarkę jak i piekarnik, używając tylko jednego agd w danym momencie.
    Przewód pod indukcję zakończę gniazdem i podepnę tylko indukcję na wtyczkę.
    W ten sposób mógłbym używać piekarnika i indukcji jednoczenie na osobnych obwodach, a zmywarkę raz na jakiś czas bez piekarnika.
    Czy to jest dobre rozwiązanie?

mar_uda napisał:
    Przy wymianie zabezpieczenia na B16 jest to rozwiązanie poprawne.

Jeszcze mam pytanie odnośnie zabezpieczenia dla gniazd. Z jakiego powodu musi zostać wymienione z B20 na B16? Co się stanie jak zostawię B20?
  • #23 16991812
    mar_uda
    Poziom 23  
    jabar2 napisał:
    Jeszcze mam pytanie odnośnie zabezpieczenia dla gniazd. Z jakiego powodu musi zostać wymienione z B20 na B16? Co się stanie jak zostawię B20?
    Jak znajdzie kolega gniazdo typu "E" o maksymalnym dopuszczalnym prądzie 20A lub powyżej, to może zostać B20. Tylko, że kolega takiego nie znajdzie. Byli już tacy, którzy szukali (także na tym forum) - bez powodzenia.
  • #24 16991826
    jabar2
    Poziom 10  
    Niestety nie jest to odpowiedź na moje pytanie. Już zdążyłem przeczytać, że takiego gniazda nie ma. Co mnie interesuje to powód z jakiego musi zostać zmienione zabezpieczenie oraz co się stanie jeżeli zostawię B20?
  • #25 16991840
    mar_uda
    Poziom 23  
    Skoro dopuszczalny przez producenta prąd gniazda wynosi 16A, to czego jeszcze kolega nie rozumie?
    Czy do samochodu o ładowności 2 ton wkłada kolega 4 tony? A do dzbanka o pojemności 3 litrów, wlewa kolega 5?
  • #26 16992204
    Marek39
    Poziom 22  
    Ocena: 153
    Zamieszam w kotle a co masz w umowie z PGE czy 5kw?? bo jak tak to i B25 możesz zakładać a jak przyjdą święta to będzie migać jak na choince , może i nie popali bo pisałeś że masz przewód 3x4 ale wątpię w taki przekrój w bloku ja mam w domku 3x2.5 na gniazda a piekarnik mrugał po włączeniu czajnika aż dostał drugą fazę. Bezpiecznik w domu nie może być większy niż przy liczniku bo można narobić kilometrów.
  • #27 16992256
    jabar2
    Poziom 10  
    Na umowie z ENEA mam 4KW, ale dzwoniłem dziś do nich i mogę podwyższyć do 8KW na jednej fazie (koszt jednorazowy 80zł/1KW). W poniedziałek będę rozmawiał z elektrykiem ze spółdzielni do ilu mi pozwolą podnieść i jeżeli będzie taka możliwość to zwiększę moc do tych 8KW.
    Przewód 3x4 (a może nawet 6) mam poprowadzony tylko do indukcji. Pozostałe to prawdopodobnie 3x2.5.
  • #28 17038236
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Cytat:
    Mam przygotowany przewód wychodzący ze ściany 4x4mm lub 4x6mm (nie mam jak teraz dokładnie sprawdzić który, ale nie w tym rzecz) z myślą o podłączeniu płyty indukcyjnej i piekarnika. Wcześniej nie wiedziałem, że sprzęty te kupię z gotową wtyczką to podłączenia do gniazda (płyta 3,7KW, piekarnik 2,5KW). Moje pytanie: czy mogę teraz poprostu zamontować zwykłe podwójne gniazdo i podpiąć pod nie oba sprzęty?
    Cytat:
    Instalacja jest nowa i solidna, także pozwala na zwiększenie mocy.
    Instalację robił doświadczony elektryk i zdecydował (świadomie) o pociągnięciu jednego przewodu dla płyty i piekarnika. Podejrzewam, że z powodu ograniczenia mocy ze względu na bezpiecznik w piwnicy 25, a w domu 20.

Jeśli instalacja wykonana jest kablem 4 czy 6 mm od skrzynki do gniazda to bardzo dobrze, gorzej , że przy gniazdach ogólnodostępnych podłączenie przewodu 4 mm, a tym bardziej 6 mm graniczy z cudem. Jeśli nie będzie odpowiedniego przewodzenia w gniazdach to na nic kable bezpieczniki czy zapas mocy. Niestety nie piszesz czy był u ciebie elektryk czy nie i co ci doradził.
  • #29 17038355
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Dalej nie zmienia to faktu że płytę jak i piekarnik należy podłączyć do gniazd choćby po to by nie stracić gwarancji. Dopóki obwód jest zabezpieczony 16A to można na nim i dziesięć gniazd powiesić i będzie w porządku. Najwyżej nadmierne obciążenie wyzwoli zabezpieczenie.
  • #30 17040206
    jabar2
    Poziom 10  
    ajanek9 napisał:
    Niestety nie piszesz czy był u ciebie elektryk czy nie i co ci doradził.

W domu jeszcze nie było i nic mi póki co nie doradził, jeżeli chodzi o podłączenie AGD. Rozmawiałem z nim tylko przez tel. odnośnie zwiększenia mocy. Na dzień dzisiejszy to niestety niemożliwe, ale modernizacja całej skrzynki w piwnicy jest już zaplanowana, jednak nie wiedzą, kiedy zostanie zrealizowana. Dopiero po modernizacji będą mogli mi wymienić zabezpieczenia na większe.

Pojawiło się kolejne pytanie. Kabel od piekarnika jest za krótki i będę zmuszony do zastosowania przedłużacza. Czy użycie przedłużacza do piekarnika jest w pełni bezpieczne? Jaki przedłużacz zastosować?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia płyty indukcyjnej (3,7 kW) i piekarnika (2,5 kW) do jednego gniazda, mając przewód 4x4 mm lub 4x6 mm. Odpowiedzi wskazują, że każde urządzenie powyżej 2 kW powinno mieć osobny obwód, a maksymalne obciążenie gniazda wynosi 16A. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym wymianę indukcji na model bez wtyczki oraz podłączenie obu urządzeń do jednego obwodu, co może prowadzić do przeciążenia. Wskazano również na konieczność wymiany bezpiecznika z B20 na B16, aby dostosować go do obciążenia gniazda. Użytkownik rozważa także użycie przedłużacza do piekarnika, co nie jest zalecane ze względu na ryzyko przegrzania. W końcu, użytkownik planuje skonsultować się z elektrykiem w celu zwiększenia mocy przyłączeniowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA