logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie podłączyć płytę indukcyjną 7kW i piekarnik przy mocy umownej 4kW?

jerzywasik11 30 Sie 2025 14:59 2127 63
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie podłączyć płytę indukcyjną 7 kW i piekarnik w mieszkaniu z instalacją jednofazową i mocą umowną 4 kW?

Przy jednofazowej instalacji z mocą umowną 4 kW nie da się bezpiecznie i formalnie podłączyć typowej płyty indukcyjnej 7 kW razem z piekarnikiem — 4 kW to całkowity dopuszczalny pobór w mieszkaniu [#21648708][#21708592] Jeśli masz rzeczywiście zabezpieczenie przedlicznikowe 25 A, to praktyczny limit prądowy wynosi około 5,75 kW, ale nadal trzeba pilnować sumarycznego obciążenia i liczyć się z wyzwalaniem zabezpieczeń przy jednoczesnej pracy płyty, piekarnika i innych odbiorników [#21650398][#21650413] Rozsądniejsze rozwiązanie to wybrać płytę o mocy do ok. 3,7 kW albo model z ograniczeniem mocy, a do płyty i piekarnika zrobić osobne dedykowane obwody [#21648882][#21650413] Podłączenie powinien wykonać elektryk z uprawnieniami, bo instrukcje takich urządzeń zwykle tego wymagają, a bez tego można też stracić gwarancję [#21650413] Zamiast zmieniać zabezpieczenia na C16/C20 bez uzasadnienia, w domowej instalacji zwykle wystarcza B16; przy problemach z przekroczeniem mocy można też rozważyć przekaźnik priorytetowy odłączający mniej ważne odbiory [#21648882][#21708701]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21648695
    jerzywasik11
    Poziom 2  
    Podłączenie płyty indukcyjnej oraz piekarnika, instalacja jednofazowa, moc z umowy na mieszkanie 4 kW, WLZ zabezpieczony 25 A. W mieszkaniu zabezpieczenia B16 i różnicówka. Nie ma jeszcze wybranych urządzeń, ale jak oglądałem, to większość o mocy 7 kW plus piekarnik. Co tu można zrobić, aby było bezpiecznie, bo takie teksty słyszałem, że tragedia

Widok rozdzielnicy elektrycznej z zamontowanym licznikiem Apator OTUS 1 oraz wyłącznikami nadprądowymi typu B16 i wyłącznikiem różnicowoprądowym.

Dodano po 4 [minuty]:

Co myślałem zrobić. Zasilić indukcję i piekarnik przewodem 3 x 4 mm, zmienić zabezpieczenie na tym obwodzie na C16 lub C20. Ale moc i tak pozostaje 4 kW. Czy jest to z sensem czy bez
  • REKLAMA
  • #2 21648703
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    Przy 4kW powinno być 20A a nie 25A. Sprawdź czy aby na pewno masz 25A legalnie, abyś się nie zdziwił kiedyś.
    Mając 25A przed licznikiem można korzystać z wymienionych urządzeń ale trzeba mieć świadomość że trzeba się pilnować. Niektóre modele posiadają możliwość ustawienia maksymalnej mocy, trochę to pomaga.
    Poza tym płyta powinna mieć własny obwód. Zmieści się jeszcze jakieś zabezpieczenie?
    No i oczywiście podłączenie płyty i wykonanie obwodu powinien wykonać elektryk. Moze warto się jego pytać aby później się nie zdziwić?
    Ja tam w listwie nie widzę grubszego przewodu. Czy zasilanie rozdzielnicy jest przewodem o przekroju 2,5 mm²?
  • #3 21648708
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    Mając instalację 1 fazową z mocą umowną 4 kW nie można podłączyć urządzenia o mocy 7 kW (ani bezpiecznie, ani formalnie/prawnie) nie wspominając, że w mieszkaniu jest jeszcze wiele urządzeń pobierających jakąś moc niekoniecznie śladową. Te 4 kW to dopuszczalne całkowite najwyższe obciążenie w tym mieszkaniu.
  • #4 21648864
    jerzywasik11
    Poziom 2  
    >>21648703 Jest 25 A fizycznie i jest też na umowie

Dodano po 6 [minuty]:

Nie będę walczył z wiatrakami. Wiem, jak powinno być, ale panowie elektrycy, w tym pomiarowcy, twierdzą, że jest ok i będzie hulać na tym obwodzie, który jest. Tylko nie powinno się korzystać na full z płyty. Nawet rodzina twierdzi, że szukam dziury, której nie ma. Bo chcą mieć temat zakończony. Najwyżej będzie wybijać zabezpieczenia, jak za dużo podłączą.

Dodano po 1 [minuty]:

Przewód zasilający do mieszkania jest 3×4 mm² mam, ale jeszcze sprawdzę
  • #5 21648882
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    >>21648695
    Może warto zastanowić się nad zakupem plyty indukcyjnej z czterema polami grzejnymi o mocy do 3,7 kW z fabrycznym kablem z wtyczką do gniazdka. Link Warto wykonać dedykowane obwody do plyty i piekarnika, ale nie rozumiem w jakim celu zabezpieczenia o charakterystyce "C", Te urządzenia nie pobierają prądu rozruchowego, a decydując się na konkretną charakterystykę zabezpieczeń należy mieć na uwadze impedancję pętli zwarcia, która pozwoli na zadziałanie tych zabezpieczeń. W 99% przypadków w instalacjach domowych wystarczy charakterystyka B, a do obwodów gniazd przy przekroju 2,5 mm² B16.
  • #6 21648946
    jerzywasik11
    Poziom 2  
    Przewód zasilający do mieszkania jest 3×4 mm², mam, ale jeszcze sprawdzę
  • #7 21649048
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    7 kW to moc całkowita płyty i nie da się tego osiągnąć podczas normalnej eksploatacji.
    Po włączeniu wszystkich pól moc jest redukowana do około 5kW.
    Mam płytę 3 faz (3x230V nie tzw siła) i nie ma możliwości pracy wszystkich pól na max - elektronika redukuje do około 5 kW.
  • #8 21649093
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 868
    Przy zasileniu jednofazowy chyba wszystkie redukują moc.
    Pamiętać trzeba o obciążeniu całkowitym i planować się bo wyłączą się zabezpieczenia. Można też dodać przekaźnik priorytetowy
  • REKLAMA
  • #9 21649101
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Przy 3 fazach podobnie - być może jest to spowodowane odprowadzeniem ciepła na tranzystorach mocy.
    U mnie przy 3 polach w tym główne - wydmuchiwane powietrze jest b. ciepłe.
    Ogólnie jak główne pole ustawiam na boost i dwa pola z pięciu na max to pozostałe mogę ustawić na 5 w 9 stopniowej skali.
  • #10 21649118
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Zrobiłem eksperyment podłączając płytę pod jedną fazę i przy pełnej mocy obciążenie równiutko 32A, aż do wyzwolenia zabezpieczenia B16, co trwało ok. 1 minuty. Moja płyta nie jest na tyle inteligentna, żeby ograniczyć sobie moc na zasilaniu z jednej fazy, a tym bardziej, że jest przystosowana do takiego zasilania, więc byloby to dziwne gdyby ograniczała samodzielnie moc np. do 5 kW.
  • #11 21649149
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Widać zależnie od producenta.
    Dużo gotuję w domu więc wiem co potrafi a czego nie moja płyta :) Mam 3 fazy, zabezpieczenie 3x20A i nic się nie dzieje. Mam pod to zabezpieczenie podłączony też piekarnik lecz pod fazę najmniej obciążoną.
  • #12 21649160
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    jerzywasik11 napisał:
    Co tu można zrobić, aby było bezpiecznie, bo takie teksty słyszałem, że tragedia
    Jeżeli w instalacji są bezpieczniki odpowiednie do zastosowanych przewodów, to podłączenie indukcji będzie bezpieczne.
    Bezpiecznik - nazwa mówi jest od dbania o bezpieczeństwo.
  • #13 21649497
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1044
    Tomek.K. napisał:
    Zrobiłem eksperyment podłączając płytę pod jedną fazę i przy pełnej mocy obciążenie równiutko 32A, aż do wyzwolenia zabezpieczenia B16, co trwało ok. 1 minuty. Moja płyta nie jest na tyle inteligentna, żeby ograniczyć sobie moc na zasilaniu z jednej fazy, a tym bardziej, że jest przystosowana do takiego zasilania, więc byloby to dziwne gdyby ograniczała samodzielnie moc np. do 5 kW.

Dziwne - myślałem że wszystkie jak wykryją tę samą fazę na L1 i L2 to robią limit.
  • REKLAMA
  • #15 21649724
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    >>21649497
    Mam plytę AEG od 10 lat, a model na rynek wszedł bodajże w 2012 r., więc z racji okresu w jakim ją wyprodukowano może dlatego brak takich "ficzerów" jak rozpoznawanie przesunięcia fazowego, więc płycie jest wszystko jedno jak jest zasilana , byle napięcie 230V +/- 10% było w normie. Poza tym nie widzę sensu ograniczenia mocy przy zasilaniu jednofazowym, bo plyty są sprzedawane w różnych krajach i np. w Wielkiej Brytanii zasilanie w domach i mieszkaniach jest w 99% jednofazowe, i z tego co kojarzę w niektórych regionach Hiszpanii dwufazowe z napięcim miedzyfazowym 230V, w Belgii i Norwegii trójfazowe z napięciem międzyfazowym 230V. Producenci mieliby klopot wprowadzając dla każdego typu zasilania rózne algorytmy, które obniżają moc w wybranych przypadkach jednocześnie ograniczając funkcjonalność plyty. W instrukcjach obsługi/montażu płyt indukcyjnych nie znalazłem informacji o automatycznym obniżeniu mocy przy zasilaniu jednofazowym, a jedynie w niektórych modelach opcję limitu mocy (power management, flexi power itp.), którą użytkownik musi samodzielnie ustawić, ale to nie jest powiązane automatycznie z ilu faz jest zasilana płyta.
  • #16 21650379
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    >>21649724

Dokładnie tak. Dla połowy Europy standardem jest w mieszkaniu przyłącze jednofazowe 230V 63A lub więcej. 3 fazy w lokalach mieszkalnych w naszym regionie to pozostałość po PRL.
  • #17 21650398
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    jerzywasik11 napisał:
    Jest 25 A fizycznie i jest też na umowie
    Więc jak jest zabezpieczenie 25A to możesz pobierać moc 5.75 kW. Moc umowna to jedno, a moc przyłączeniowa to drugie. W gospodarstwach domowych jak do tej pory nikt nie kontroluje przekroczenia mocy umownej.

Dodano po 4 [minuty]:

William Bonawentura napisał:
    3 fazy w lokalach mieszkalnych w naszym regionie to pozostałość po PRL.
    Ja nie widzę nic złego w przyłączach 3f w mieszkaniach prywatnych. Potrzebne mniejsze przekroje żył. 230V 63A albo i więcej to już przekroje bardziej przemysłowe. Droższy również osprzęt do którego zmieszczą się grube żyły.
  • #18 21650413
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    W GB to jeszcze praktykują topologię pierścienia. Podobno ma zwiększać obciążalność przewodów.

Odpowiadając na pytanie autora tematu. Aby bezpiecznie podłączyć płytę indukcyjną musisz umówić się z elektrykiem z stosownymi uprawnieniami który to w odpowiedni sposób podłączy płytę i przybije pieczątkę obok gwarancji. Bez takiej pieczątki gwarancja jest nie ważna. W każdej instrukcji takiej płyty jest zapis, że podłączenie musi wykonać osoba z uprawnieniami.

Dalej. Z racji niskiego zabezpieczenia przed licznikiem może nastąpić ograniczenie mocy, wyzwolenie zabezpieczenia. Czasami będzie to się dziać przy samej kuchni, a czasami jak będzie uruchomiona kuchnia, piekarnik i odkurzacz.
  • REKLAMA
  • #20 21650447
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    W Polsce tak. Nie jest możliwe uzyskanie większego przydziału mocy przy liczniku jednofazowym. Przy trójfazowych nie ma z tym problemu, ale 1f to maksymalnie 25A. Co innego w innych krajach. W GB standardem jest co najmniej 40A ale są też 60-80-100A wszystko na jednej fazie.
  • #21 21706810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21706890
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    To nie jest ważne. Nikt tego nie bierze pod uwage przy rozliczeniach za energię. Więc energię można pobierać do tylu ile wytrzymają zabezpieczenia przed-licznikowe.
  • #23 21707401
    sq3evp
    Poziom 39  
    Na razie może nikt nie weryfikuje tego co licznik wysyła, ale kto wie?
    Podobno juz niektóry prosumenci dostają faktutu za moc bierną wysyłaną do sieci.
    Po i można weryfikowac zby duży pobór - na raize jst dobrze, bo większy pobór to większy wpływ za pobraną energię, ale jak linie będą przeciążane to może być kara za przekroczenie mocy.
  • #24 21707649
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Żeby była kara to będą musiały najpierw być zmieniane umowy. Na razie nikt tego nie rozlicza i nie zmienia. Jak to sobie wyobrażasz? Skąd ma przeciętne gospodarstwo domowe wiedzieć kiedy przekroczy moc umowną, i co robić żeby tego nie zrobić? Zatrudnić na etat dyżurnego elektryka?
  • #26 21707765
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Moc czego?
  • #27 21707783
    sq3evp
    Poziom 39  
    Pan.Kropa napisał:
    Moc czego?

A co pytałeś w poście powyżej?
    Domyślam się, że miałeś na myśli moc pobieraną przez użytkownika, ale skoro pytasz to chyba co innego miałeś na myśli.
  • #28 21707823
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Zadałeś pytanie :A jak sądzisz jest mierzona moc ? Ja w tym pytaniu nie rozumiem o co pytasz. Rozwiń to bardziej.
  • #29 21707837
    kwj123
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    virtualmachine napisał:
    Pan.Kropa napisał:
    W gospodarstwach domowych jak do tej pory nikt nie kontroluje przekroczenia mocy umownej.

Oczywiście że kontrolują. Inteligentne liczniki ze zdalnym odczytem danych wszystko ładnie wysyłają na serwery.

Można poczytać:
    https://www.korporacjasystem.pl/przekroczenia_mocy_umownej.html

Z własnego podwórka wiem, że naliczają (PGE).
  • #30 21707850
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Owszem naliczają. Ale tylko dla taryf firmowych. W gospodarstwach domowych czyli taryfach G... nikt nie nalicza kar za przekroczenia mocy umownej. A jak twierdzisz inaczej to pokaż konkretny przykład. Że jakiś tam Kowalski dostał karę za to że przekroczył moc bo jednocześnie używał pralki i piekarnika a żona włączyła zbyt mocną suszarkę do włosów. To co pokazałeś w linku to dotyczy firm.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie płyty indukcyjnej o mocy 7 kW oraz piekarnika w instalacji jednofazowej z mocą umowną 4 kW i zabezpieczeniem WLZ 25 A jest możliwe, lecz wymaga ostrożności i świadomości ograniczeń. Moc umowna 4 kW oznacza maksymalne dopuszczalne obciążenie całej instalacji mieszkania, a urządzenia o mocy 7 kW mogą powodować wyzwalanie zabezpieczeń, zwłaszcza przy jednoczesnym użyciu innych odbiorników. Zaleca się, aby płyta indukcyjna miała dedykowany obwód z odpowiednim przewodem (np. 3×4 mm²) i zabezpieczeniem C16 lub C20, jednak moc umowna pozostaje ograniczeniem. Niektóre płyty indukcyjne posiadają funkcję ustawiania limitu mocy, co pomaga uniknąć przeciążenia. W praktyce płyty często redukują moc przy zasilaniu jednofazowym, choć nie jest to regułą i zależy od modelu i producenta. W Polsce maksymalny przydział mocy przy liczniku jednofazowym to zwykle 25 A (ok. 5,7 kW), a większe moce wymagają przyłącza trójfazowego. Podłączenie powinien wykonać elektryk z uprawnieniami, co jest warunkiem gwarancji. Obecnie w gospodarstwach domowych przekroczenia mocy umownej nie są karane, choć inteligentne liczniki monitorują zużycie i mogą w przyszłości wprowadzić rozliczenia za moc bierną lub przekroczenia mocy. Warto rozważyć zakup płyty o mocy dostosowanej do mocy umownej lub instalację trójfazową dla większej elastyczności i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA