logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralko-suszarka Candy GO W485D - Zrobiła zwarcie, nie działa silnik, nie otwiera

pnkra 30 Sty 2018 18:59 1971 6
REKLAMA
  • #1 17000506
    pnkra
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Proszę o poradę - pralka podczas prania zrobiła zwarcie, wybiła bezpieczniki. Ponowne uruchomienie i przy próbie poruszenia silnikiem kolejny raz wybiło bezpiecznik. Obecnie silnik już nie rusza i nie wybija bezpiecznika. Przy zmianie programu na opróżnienie wody z bębna nie kręci silnikiem, ale wodę wypuszcza, program kończy i nie otwiera blokady drzwi. Nie uruchomi żadnego programu prania, nie napełnia bębna wodą. Blokada ma trzy przewody - zielony, czerwony, biały. Jak ją odblokować, żeby wyciągnąć pranie? Podejrzewam uszkodzenie modułu sterującego pralkę, ale z jakiej przyczyny - awaria silnika, czy lata pracy? Jak sprawdzić przyczynę uszkodzenia, bo moduł drogi (prawie 500zl) i nie chciałbym żeby się uszkodził od razu po wymianie.
    Pralko-suszarka Candy GO W485D - Zrobiła zwarcie, nie działa silnik, nie otwiera
  • REKLAMA
  • #2 17000644
    Pawpraw
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Blokada o ile jest sprawna jeśli od wewnątrz odepnie się wtyczkę.
  • REKLAMA
  • #3 17000669
    pnkra
    Poziom 13  
    Blokadę udało mi się zdjąć. Drzwiczki otwarłem szarpiąc w różne strony całym mechanizmem od wewnątrz pralki. Odpinanie wtyczki nic nie dawało.
    Dodano po 12 [godziny] 53 [minuty]:
    Silnik sprawdzony. Działa, ale iskrzy. Jest sens ryzykować i kupować nowy moduł pralki przy takim silniku?

Film z próby silnika:
    https://youtu.be/3BBOTaVIOXo
  • REKLAMA
  • #5 17034252
    pnkra
    Poziom 13  
    Wróciłem z tematem. Doszedłem do uszkodzonego elementu. Na jakimś forum francuskojęzycznym znalazłem info, że ten element jest wadliwy (mostek prostowniczy invensys 470910bc).
  • REKLAMA
  • #6 17035093
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    pnkra napisał:
    Blokadę udało mi się zdjąć. Drzwiczki otwarłem szarpiąc w różne strony całym mechanizmem od wewnątrz pralki. Odpinanie wtyczki nic nie dawało.
    Spytam tylko, a niby jak miało coś działać skoro na PCB widać (zaznaczone strzałki) brak kawałka ścieżki, a co dalej to tylko można gdybać :D
  • #7 17035316
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 282
    Pralko-suszarka Candy GO W485D - Zrobiła zwarcie, nie działa silnik, nie otwiera[/quote]
    Tutaj też wydaje się,że scieżki popalone

Podsumowanie tematu

✨ Pralka-suszarka Candy GO W485D doświadczyła zwarcia, co spowodowało wyłączenie bezpieczników. Po ponownym uruchomieniu silnik nie działał, a blokada drzwi nie otwierała się. Użytkownik zdołał odblokować drzwi, ale silnik iskrzył, co sugerowało jego uszkodzenie. Wskazano na konieczność wymiany szczotek silnika oraz czyszczenia komutatora. Użytkownik odkrył uszkodzony mostek prostowniczy (invensys 470910bc) jako przyczynę problemu, a także zauważył uszkodzenia na PCB, co może wskazywać na dalsze problemy z elektroniką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA