logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana systemu z windows xp na windows 7 - brak okna instalacji

Gośka_87 06 Lut 2018 01:07 657 5
REKLAMA
  • #1 17016283
    Gośka_87
    Poziom 2  
    Potrzebuję pomocy.
    A mianowicie mam na lapku zainstalowanego windowsa xp a chce go zmienić na windows 7. Problem polega na tym że w biosie jest ustawiony rozruch z płyty. Płyta zaczyna ładować pliki windowsa 7 (ale po załadowaniu nie pojawia się okno dalszej instalacji aby móc cokolwiek zrobić) po czym uruchamia się komputer z windowsem xp uniemożliwiając dalszą instalację nowego sytemu. Próbowałam sformatować dysk c (systemowy) lecz system mi na to nie pozwala. Nie mam pojęcia co można jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 17016302
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Podaj więcej informacji o komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 17016313
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Dodatkowo: czy płyta z Windowsem to oryginał, czy jakaś kopia z niepotwierdzonego źródła? Jeśli to drugie, to warto skorzystać z innej płyty.
  • REKLAMA
  • #4 17016429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 17016450
    Gośka_87
    Poziom 2  
    sylweksylwina napisał:
    Podaj więcej informacji o komputerze.

komputer to samsung rv511, Procesor Intel Core i3-380M (2.53 GHz), Matryca 15.6" WXGA HD 1366 x 768, dysk SATA - 1 TB (ostatnio była wymian bo padł).

Po wymianie dysku na nowy nie miałam oryginalnego windowsa 7 więc został wgrany xp. Teraz już posiadał oryginalną płytę z windows 7 i jest problem z instalacją

Dodano po 1 [minuty]:

dt1 napisał:
    Dodatkowo: czy płyta z Windowsem to oryginał, czy jakaś kopia z niepotwierdzonego źródła? Jeśli to drugie, to warto skorzystać z innej płyty.

Płyta z windowsem 7 jest oryginalna.

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

Instalacja nowego windowsa 7 przebiegła poprawnie. Wyzerowałam dysk za pomocą Active@ KILLDISK oraz zmieniłam partycję z MBR na GPT i poszło.
  • #6 17016964
    Gośka_87
    Poziom 2  
    Wyzerowałam dysk za pomocą Active@ KILLDISK oraz zmieniłam partycję z MBR na GPT i poszło
REKLAMA