logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ocenić stan silnika Ecotec w Oplu Vectra przed zakupem?

danek16 15 Sie 2005 16:28 1556 4
REKLAMA
  • #1 1735989
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam
    Szukam samochodu do kupienia, i podobają mi sie ople vectry. mają one silniki "ecotech". i mam pytanie: jak mozna sprawwdzic szybko czy ten silnik jest jeszcze dobry, czy pojezdze na nim troche bez remontu. starsze silniki sprawdzalem na słuch czy nie slychac w srodku zadnych stukow i czy niedaje oleju i cisnienia z korka oleju. czy w tym modelu tez tak sie da? Ktoś powiedział mi ze te silniki sa smarowane rozbryzgowo i zawsze bedzie olej chlapał z korka. czy to prawda?
    dzieki za pomoc . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1736046
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    sprawdż ciśnienie sprężanie to da najbardziej wiarygodny obraz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1736220
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Z tego co wiem to rozbryzgowo są smarowane tylko cylindry i zawory.
    Olej nie powinien chlapać z korka.
    Jeśli masz doświadczenie to możesz sprawdzić na słuch, ale bez rozbierania najbardziej miarodajna metoda to ta kolegi faziczka.
    Ewentualnie możesz zdjąć pokrywę zaworów - jeśli masz taką możliwość - i zobaczyć czy nie ma śladów zużycia na wałku rozrządu.
    Oczywiście rób to przy wyłączonym silniku i nowa uszczelka po oględzinach, bo to jednorazówki.
    Jeśli samochód był użytkowany zgodnie z zaleceniami, przeglądy nie spóźniane to silnik powinien starczyć na ok 300-350 tyś.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1737878
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Na sluch to bym nie sprawdzal silnika ktorego remont moze okazac sie drogi bo dzisiaj jest wiele cwaniaczkow i wystarczy ze zaleje ci silnik bardzo gestym olejem i nie bedzie sie tlukl. Najprosciej jest sprawdzic kompresje ale ja bym uzgodnil ze sprzedajacym ze kupisz po wizycie w stacji gdzie podlacza auto pod komputer pomierza cisnienie na cylindrach itd. jednym slowem obejrza go bo lepiej wydac 100zl na ogledziny niz dolozyc po zakupie sume idaca juz w tysiacach.
    To tylko moje zdanie.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 1737996
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Po pierwsze silnik nazywa się ECOTEC... po drugie, po 90k km powiniem mieć wymieniony cały rozrząd, jeśli nie maiał to jest do wymiany, silnik nie ma prawa klekotać bo ma hydrauliczne kompensatory luzu na zaworach, jeśli więc słychać zawory na wolnych obrotach to rozrząd jest do wymiany. Jak odkręcisz wlew oleju i przegazujesz silnik nie powinno się dymić spod korka.
    P.S.
    Nie wiem jakie silniki są w Vectrze ale ECOTEC ma sens od 1.8... 1.4 to jest kompletne nieporozumienie, nawet w Astrze, te 90KM to jakieś "wirtualne" są... autem da się jechać od 4k rpm.
    Silnik jest typowo wysokoobrotowy i ma spory apetyt na paliwo... 1.4 czy 1.6 po mieście pali teoretycznie ~9l/100km (czyli w rzecywistości koło 10).
REKLAMA