Uzwojenie pierwotne ( te druty w rurkach izolacyjnych) połącz szeregowo. Nie pomyl początków i końców, najlepiej pierwsza próba z szeregową żarówką na 230 V .
Przy założeniu że kierunek nawijania jest taki sam, trzeba łączyć uzwojenia koniec z początkiem. Na pewno to da się zauważyć, gdzie jest dół gdzie góra uzwojenia (szczególnie pierwotnego), bo pomyłkowe odwrotne połączenia wtórnego, nic się nie stanie, jedynie nie będzie napięcia wtórnego na wyjściu (zniosą się napięcia). Trzeba uważać jedynie przy pierwotnym.
Tak jak na zdjęciu poniżej
To był taki sam prostownik jak na zdjęciu poniżej. Dostałem sam transformator i chciałem sprawdzić czy jest sprawny. On mówił ze ładował kiedyś akumulator i na podłączonym odpalał auto, wysadziło dwie diody prostownicze z czterech i jestem ciekaw czy jest on sprawny.
Zmierz wtórne beż łączenia ze sobą uzwojeń. Potraktuj je jako dwa niezależne napięcia. W zależności od potrzeby łączymy je szeregowo i dajemy mostek, albo stosujemy tylko dwie diody prostownicze a środek połączenia jest jednym z biegunów wyjściowych.
✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć transformator, który był wcześniej zamontowany przy prostowniku. W odpowiedziach zasugerowano, aby połączyć uzwojenia pierwotne szeregowo, zwracając uwagę na kierunek nawijania. Użytkownik potwierdził, że transformator buczy po podłączeniu, a napięcie na wtórnym wynosi 15.44V. Po dalszych testach i podłączeniu żarówki, stwierdzono, że transformator działa poprawnie. Użytkownik zakończył temat, informując, że rozwiązał problem, korzystając z podanego linku do schematu. Wygenerowane przez model językowy.