logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Programowanie Myszy] A4Tech - Jak przypisać niestandardowe skróty klawiszowe?

werde 12 Lut 2018 17:12 3192 25
REKLAMA
  • #1 17031982
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 54
    Stara, ale sprawna myszka A4Tech, jak na zdjęciu

Sterownik pozwala na dosyć bogate przypisanie różnych funkcji poszczególnym przyciskom myszki. Możliwe jest nawet przypisanie skrótu klawiaturowego np "Shift+F10" lub podobnych.
    Niestety brak w menu takich skrótów jakie mnie interesują, a muszę wywołać je pojedynczym kliknięciem wybranego przycisku.
    Sterownik ma również opcje stworzenia własnych definicji które można przypisać konkretnemu przyciskowi, ale...

Tu właśnie problem. Mimo wielu prób nie udaje mi się ta operacja. Chcę uzyskać np skrót "Shift+F12" albo zasymulować naciśnięcie "W" lub "Space" na klawiaturze

Czy ktoś może ma doświadczenie w tej dziedzinie ?
    Dodam tylko, że chodzi mi o tę konkretną mysz i wykorzystanie jej sterownika, bo programy do personalizacji myszy typu X Mouse Button Control mam "przerobione" i nie znajdują one zastosowania w moim przypadku
  • REKLAMA
  • #2 17032076
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Shift+F10 da się a już Shift+F12 nie da się? No to ograniczenie sterownika.
    Nic nie zrobisz. I tak cud, że jakiekolwiek makra działają.
  • #4 17032228
    safbot1st
    Poziom 43  
    Masz, podam za Ciebie model Twojego urządzenia:
    Mysz A4-TECH EVO Opto 429
    Teraz zamieść widok na to narzędzie do ustawiania makr.
    Masz jakiś guzik record do nagrywania naciśnięć klawiatury?
    Masz opcję wrzucenia tego do TXT, odczytania z TXT?
    Proszę trochę inwencji.
  • #5 17032463
    werde
    Poziom 4  
    Procedura tworzenia makra (które można przypisać do przycisku) w sterowniku wygląda tak:

wybieram nowe

wybieram sekwencja klawiszy

zaznaczam sekwencja klawiszy i wpisuję tę sekwencję z klawiatury ; wykonuję "zapisz" i wtedy wypada nacisnąć OK ; jednak OK jest szare bez możliwości naciśnięcia ; więc coś źle robię, albo sterownik nie działa w tym zakresie ; próbowałem wpisywać polecenie z tablicy znaków ; też nic

Dodano po 12 [minuty]:

Co oznacza ostatnie pytanie - czy mam możliwość wrzucenia tego do TXT ?
    Zawartości przedstawionego okienka ?
    Mogę przepisać to w notatniku, chyba, że nie o to chodzi
  • REKLAMA
  • #6 17032509
    safbot1st
    Poziom 43  
    A w trybie notatnik jak to funkcjonuje? Można pisać dowolne ciągi znaków?
    Jak wygląda przykładowe makro?
    Coś w stylu jak podałem działa?:
    Press <Space> Key
    Delay 3000 ms
    Release <Space> Key
  • #8 17032744
    safbot1st
    Poziom 43  
    Jak wygląda zapis marko z użyciem "Sekwencja Klawiszy"?
  • #9 17032795
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Wybierz tworzenie makra w trybie sekwencji klawiszy. Klinij szybko po klawiaturze np. "asd" czy cokolwiek i zobacz czy możesz zapisać.
    Chodzi o to żeby udało ci się stworzyć jakiekolwiek działające makro i je zapisać.
    Jak się uda poszukasz makra - to będzie jakiś plik w środku tekstowy pewnie a rozszerzenie może być inne. Jak dorwiesz plik to poznasz "język" w jakim te makra są zapisywane i kolejne można próbować wtedy pisać ręcznie.
  • #12 17032889
    werde
    Poziom 4  
    Po wprowadzeniu tego przykładowego "asd" w trybie sekwencja klawiszy, okienko wprowadzania, jak było puste przed wprowadzeniem, tak i po wprowadzeniu - pozostaje puste, nawet bez kursora. Natomiast po naciśnięciu "zapisz" - czerwone podświetlone pole z żółtym znacznikiem ( jak w poprzednim foto). Wtedy mogę nacisnąć tylko "zatrzymaj", w wyniku czego widzę znów puste okienko bez kursora i brakiem potwierdzenia przez "OK"

Dodano po 53 [sekundy]:

Wypróbowałem sukinsyna. Wybór ikony - nie pomaga
  • REKLAMA
  • #13 17032957
    310artur
    Poziom 43  
    Według mnie na tym ekranie na którym masz do kliknięcia "zatrzymaj" i kursor coś powinno się dziać jak naciskasz klawisze na klawiaturze. Nie mogę znaleźć nic w sieci a kończą mi się pomysły.
  • #14 17032980
    werde
    Poziom 4  
    To może inaczej. Od początku, czyli o co chodzi praktycznie.
    Potrzebne jest sterowanie funkcjami programu do odtwarzania wielośladowego zapisu audio. Otwarcia programu i wstępnych ustawień mogę dokonać przy pomocy zwykłej myszki (wystarczy lewy przycisk, prawy i kółko). I teraz ma grać muzyka, a ja mam ją uzupełniać swoimi "wspaniałymi popisami gitarowo - klawiszowymi. Tylko nie mogę już korzystać z myszki do naciśnięcia np "PLAY", bo ręce mam zajęte gitarą, na jednej nodze stoję, a drugą nogę ma wolną. I właśnie tą wolną nogą chcę nacisnąć przycisk typu footswitch podłączony równolegle do odpowiedniego przełącznika myszy A4Tech.
    Przy zastosowaniu programów do konfiguracji myszy mogę uzyskać wszelkie opcje, ale działają one do wszystkich podłączonych myszy. Natomiast gdy kożystam z opcji oferowanych przez sterownik A4Tech, to jedna mysz działa normalnie (jak standardowa), a druga, czyli A4Tech, daje dodatkowe funkcje sterowane footswitchem, bez wpływu na działanie podstawowej myszy.

A może jest jakieś inne rozwiązanie tego tematu ?

Dodano po 1 [minuty]:

P.S.
    Ja też nie mogę znaleźć nic w sieci

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. (2)
    Pisałem do A4Tech - brak reakcji
  • #15 17033035
    310artur
    Poziom 43  
    Może po prostu spreparuj klawiaturę. Przypiszesz play do spacji stop do czegoś innego cośtam jeszcze do jeszcze innego klawisza a pozostałe klawisze fizycznie usuniesz. Role footswicha spełni sama klawiatura. Klawiatury możesz podpiąć dwie bez problemu obie działają wtedy jednocześnie. Na pewno jeśli jedna jest PS/2 a druga USB to nie ma konfliktu bo w tej właśnie chwili mam tak podpięte.
    Ewentualnie jeśli chcesz mimo wszystko używać footswitcha to podpiąć go jako klawisz klawiatury - tyle że w przypadku membranowej to będzie trudne a te na switchach są drogie trochę żeby je tak preparować.
  • #16 17033078
    werde
    Poziom 4  
    Rozpatrywałem temat... tylko gabaryty klawiatury i myszy, to dwie róże rzeczy

Dodano po 6 [minuty]:

No i właściwie powstaje tu nowy temat. Rodzaj peryferyjnego urządzenia podłączanego do USB lub dawniej PS2, przy pomocy którego można wygenerować dowolne makro dostępne z myszy lub klawiatury. Takie małe i praktyczne, ale o wszechstronnych możliwościach ustrojstwo.

Dodano po 5 [minuty]:

Wiele osób potrzebuje takiego urządzenia. Jeden klik wywołuje wymaganą sekwencję zdarzeń. Dla innych - bez sensu, a dla tej osoby, znacznie ułatwiające pracę.
  • #17 17033125
    safbot1st
    Poziom 43  
    Swego czasu widziałem ten film i stąd wiem, że programowanie makr na urządzeniach nawet takich jak klawiatura jest niezwykle upierdliwe. Na filmie są też pokazane wersje 3 i więcej klawiszowe urządzeń. Wymyślono nawet osobny klawisz # na USB, dla tych co nie mogą znaleźć go na klawiaturze.
    https://www.youtube.com/watch?v=Arn8ExQ2Gjg
    ps. Jak jeszcze grałem koncerty to miałem footswitch zrobiony z włącznika do światła, takiego naściennego.
  • #18 17033143
    310artur
    Poziom 43  
    W czym przeszkadza gabaryt klawiatury? Samą klawiaturę do rozbiórki kupisz za parę złotych Cherry G230 za 3 PLN na alledrogo. Ciężka solidna. W programie funkcje przypiszesz do konkretnych klawiszy i gotowe.
  • #19 17033147
    werde
    Poziom 4  
    Wyłącznik naścienny - popieram,m każdy sposób dobry. Dziś footswitch w podobnej cenie, i mniejszy...i wygląda lepiej. Ale kit z wyglądem. Też mam parę rzeczy na wyłącznikach naściennych.

Dodano po 3 [minuty]:

Gabaryt klawiatury przeszkadza w gabarytach klawiatury. Ja podobnych pomysłów mam więcej i powoli zaczyna mi brakować miejsca na podłodze.

Dodano po 49 [sekundy]:

Jednak za pomysł - dziękuję
  • #20 17033188
    310artur
    Poziom 43  
    Zawsze możesz poszukać klawiatury numerycznej na USB jeśli w programie da się przypisać potrzebne funkcje do klawiszy numerycznych. Taka będzie mała ;)
    Co zaś tyczy się całej klawiatury - jak weźmiesz taką na swichach to może leżeć w szufladzie. Potrzebne klawisze na kabelkach wyprowadzisz na wierz. Kawałek deseczki, normalnie rozwarty przycisk na aliekspres kupisz za parę groszy. Poskładasz sobie to takie jakie ma być.
    Ba w takiej sytuacji możesz zrobić "mechaniczne makra". Trzy switche tak połączone że wciskasz je razem jednym guzikiem. W takim układzie możliwości masz nieograniczone a rozmiar i wygląd zależy tylko od ciebie.
  • REKLAMA
  • #21 17033230
    werde
    Poziom 4  
    OK. Widzę jednak, że temat wychodzi w boczny tor, choć i to doceniam. Spróbujmy jednak pogadać jeszcze o możliwościach sterownika A4Tech. Skoro producent zapewnia w instrukcji, że możliwe jest stworzenie własnego makra i przypisanie go do odpowiedniego przycisku myszy, to może jednak jest to możliwe. Załączam tekst pochodzący ze sterownika i opisujący procedurę tworzenia makra:

1. Kliknij "Dodaj". Pojawi się okno Dodaj Menu.

2. Wpisz nazwę (np. Testowe Menu Poleceń) nowego menu poleceń. Kliknij "Wybierz ikonę", aby wybrać nową ikonę, albo kliknij "OK" aby zaakceptować ikonę domyślną.

3. Wyświetlone zostanie Okno Opcji Użytkownika, zawierające nowe Testowe Menu Poleceń.

4. Typ polecenia: okienko umożliwia wybór typu dodawanego polecenia. Przy zaznaczonym domyślnie typie Aplikacja/Dokument, kliknij "<Dodaj nowe polecenie ".

5. W oknie Aplikacja/Dokument, wpisz ścieżkę lub przeglądając znajdź aplikację, którą chcesz dodać i kliknij "OK.". Polecenie zostanie dodane do okienka Testowe Menu Poleceń.

6. Powtórz kroki 3 i 4 aby dodać więcej poleceń. (Kliknij "Wstaw separator" aby pogrupować polecenia. Zaznacz polecenia, lub separatory, których nie potrzebujesz i kliknij "Usuń polecenie", aby je usunąć)

7. Kliknij "OK" kiedy skończysz. Nastąpi powrót do zakładki Ustawienia. Nowe Menu Poleceń jest widoczne na końcu listy poleceń Net/LuckyJump.

8. Możesz dodać utworzone przez siebie Menu Poleceń do zestawu ikon Net/LuckyJump lub przejść do zakładki Przycisk i przypisać je bezpośrednio do wybranego przycisku myszy.
  • #22 17033278
    310artur
    Poziom 43  
    Nic tu o makrach nie ma.
    To inaczej. Tryb notatnik. wpisz abc zapisz i zobacz czy takie makro zadziała np. w notatniku.
    Czyli zapisz makro abc. Przypisz do klawisza myszy. Otwórz notatnik i kliknij ten przycisk.
    Podstawowy problem z trybem notatnik jest taki że nie bardzo wiem jak w notatniku zrobić makro typu shift F12 jednocześnie. No ale może tym pomartwimy się jak już jakiekolwiek makro zadziała.
  • #23 17033692
    werde
    Poziom 4  
    Niestety , nie działa. Po wpisaniu "abc" nie jest dostępna opcja zapisz, a tylko jest możliwe OK (potwierdziłem OK). Na liście opcji dostępnych dla przycisku to "abc" się pojawia, więc je wybieram, ale po otwarciu notatnika i naciśnięciu przycisku myszy - niestety nic.

Dodano po 19 [minuty]:

A może podgląd pliku instalacyjnego sterownika ? Tylko ja kompletnie nie potrafię tego czytać.
    Załączniki:
    • myszA4Tech.7z (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 17034071
    safbot1st
    Poziom 43  
    Tak jak macro bodajże od myszy bloody zamieśćiłem kod powinien zawierać zarówno naciśnięcie jak i "odciśnięcie" klawisza. Ale jak to zakodować? Próbowałbym też nawiasy [],<>,().
  • #25 17035635
    310artur
    Poziom 43  
    Sterownik przeglądałem już wcześniej - porałem i nic tam nie znalazłem.
    Przeszukaj wszystkie lokalizacje jakie masz po instalacji. Może będą jakieś przykładowe makra w plikach. Ja sobie systemu nie zaśmiecę instalacją tego żeby coś sprawdzić tym bardziej że i tak myszki nie mam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przypisaniem niestandardowych skrótów klawiszowych do myszki A4Tech, szczególnie z wykorzystaniem funkcji makr w sterowniku. Mimo prób, nie udaje mu się zapisać sekwencji klawiszy, takich jak "Shift+F12" czy symulacja naciśnięcia klawiszy "W" lub "Space". Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne podejścia, w tym sprawdzenie opcji nagrywania makr, użycie trybu notatnika do testowania prostych makr oraz rozważenie alternatywnych rozwiązań, takich jak podłączenie footswitcha. Użytkownik podkreśla, że sterownik A4Tech powinien umożliwiać tworzenie własnych makr, ale napotyka na ograniczenia w jego działaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA