Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termometr bezprzewodowy TFA 14 - Wymiana sondy w termometrze

fi_gi 13 Feb 2018 16:59 1350 17
  • #1
    fi_gi
    Level 10  
    Witam. Posiadam Termometr bezprzewodowy TFA 14.1504 KUCHEN CHEF i chciałbym wymienić w nim sondę pomiarowa. Chciałbym żeby nowa sonda była wodoodporna i można było ją w pełni zanurzyć w gotującej się wodzie. Problem polega na tym że nie wiem jaki element siedzi w środku. Dokonałem pomiarów i w temperaturze 25 stopni sonda ma rezystancje 100k. Wydawało się że będzie to termistor ntc 100k ale dalsze pomiary chyba to wykluczają. W temperaturze 100 stopni rezystancja to ok 43k a w 0 stopni 430k.
    Czy jest możliwość znalezienia takiego elementu?
  • #2
    jack63
    Level 43  
    fi_gi wrote:
    Wydawało się że będzie to termistor ntc 100k ale dalsze pomiary chyba to wykluczają.

    Jak wykluczają?
    Rezystancję nominalną termistorów określa się dla temp. 25oC.
    Zależność rezystancji od temperatury jest podawana przez producentów w kartach katalogowych.
    Wpisz w google "termistor vishay" . Niektórzy producenci udostępniają "kalkulator rezytsncji" na stronach.
    Termistor NTC jest bardzo prawdopodobny, gdyż jest to sprzęt bateryjny(mały pobór prądu przez czujnik i kable pomiarowe są króciutkie (np. zakłócenia ).
    fi_gi wrote:
    Chciałbym żeby nowa sonda była wodoodporna i można było ją w pełni zanurzyć w gotującej się wodzie.

    A ta obecna nie jest? Co jej brakuje. Może zdjęcie?
  • #3
    fi_gi
    Level 10  
    Teoretycznie sama sonda jest wodoodporna do miejsca gdzie przewód wchodzi do metalowej szpilki. Przy wejściu do szpilki jest tylko zaprasowana. Problem pojawia się przy wrzuceniu sondy do gotującej się wody pod przykrywką. Po chwili temperatura rośnie o ładnych parę stopni (6-7). I nie wiem czy wilgoć wchodzi do środka sondy i pokazuje głupoty czy dodatkowo nagrzewa się przewód który jest w garnku i przez to zwiększa się temperatura. Dzisiaj uszczelniłem połączenie koszulką termokurczliwą z klejem i zobaczymy czy pomoże.

    A konkretnie chodziło mi o zrobienie mniej więcej takiej sondy, którą można by zanurzyć do wody razem z przewodem:
    Termometr bezprzewodowy TFA 14 - Wymiana sondy w termometrze
    I poprzednio podałem złe pomiary tego czujnika. Chyba się bateria rozładowywała w multimetrze bo teraz mam całkiem inne pomiary.
    W 25°C jest 1 MΩ, w 0°C 4,3 MΩ, a w 100 stopniach 430 KΩ. Nigdzie nie znalazłem takiego termistora.
  • #4
    jack63
    Level 43  
    Sprawdziłem. To termometr grilowy, cokolwiek by to znaczyło. Zakres temp mierzonych to 0..300 oC,
    Wniosek: w pochwie siedzi najprawdopodobniej termopara, a nie termistor.
    Możesz sprawdzić ją mierząc napięcie stałe, a nie rezystancję. Ustaw naniższy zakres pomiarowy. Pewnie 200 mV DC, i mierz starając się pogrzewać sondę. Napięcie powinno rosnąć. Niestety będą to pojedyncze mV.
    Nie dotykaj palcami połączenia kabli miernika z kablem sondy!
    Daj znać co wyszło z pomiarów.
  • #5
    fi_gi
    Level 10  
    Niestety to nie termopara. Przy pomiarze z powietrza wyłapuje pojedyncze mV a po przłożeniu elektrod do sondy spada do zera.
    To musi być coś ze zmienną rezystancją. Pomiary miernikiem przy wrzuconej sondzie do gotującej się wody ładnie to pokazują, tylko jaki element ma rezystancję 1 Mohm przy temperaturze 25 stopni.
    Pisałem do producenta i oczywiście nie udzielą informacji na temat jaki to element ale jak bym chciał to mogę kupić samą sondę :)
  • #6
    eurotips
    Level 38  
    Coś dobrego w tych garnkach gotujesz skoro różnica kilku stopni jest aż tak istotna.
    A nie stać ciebie na profesjonalny pirometr do zdalnego pomiaru ?
  • #7
    fi_gi
    Level 10  
    W garnku warze piwo :) potrzebna jest dokładność max 1 stopnia. Więcej może być problemem. Pirometr zmierzy tylko temperaturę powierzchni która może być wyższa od temperatury zacieru na dnie garnka.
  • #8
    eurotips
    Level 38  
    W takim razie potrzebna będzie kalibracja nowego czujnika, w jaki sposób to zrobisz ?
    Poszukaj coś w stylu AD525 Analoga gdzie producent podaje wartości mV/°C to może i będzie co wypić :)
  • #9
    TvWidget
    Level 36  
    W jakim zakresie chcesz mierzyć temperaturę w garnku ? Może wystarczy termometr z czujnikiem półprzewodnikowym. Takie są bardzo dokładne i stosunkowo tanie.
  • #11
    fi_gi
    Level 10  
    Miałem nadzieję że jak będę miał taki sam element pomiaru temperatury to kalibracja nie będzie potrzebna. Temperaturę chce mierzyć od 20 do 100 stopni.
  • #12
    diantus
    Level 32  
    Dołącz w miejsce czujnika potencjometr 100kΩ. Regulując potencjometrem, zrób tabelkę odczytów np. co 10°C z pomiarem R potencjometru. Wtedy można będzie wg zależności R/°C dobrać czujnik.
  • #13
    fi_gi
    Level 10  
    100k to będzie za mało. Łatwiej zrobić charakterystykę podgrzewajac wodę i mierząc rezystancje sondy. Te trzy pomiary dla 0, 25 i 100 stopni zrobiłem ale żadnego elementu pasującego do tych wartości nie znalazłem.
  • #14
    eurotips
    Level 38  
    Tak czytam i mi wychodzi że potrzebujesz termostatu a nie termometru.
    No chyba że w lesie to chrustem podgrzewasz i więcej do paleniska podsypujesz jak temperatura ci spada.
  • #15
    kortyleski
    Level 43  
    Wystarczy sondę którą masz wsadzić w rurkę z nierdzewki zaspawaną u dołu, na tyle długą aby wystawała ponad poziom cieczy. Dla pewności można całość zalać żywicą.
  • #16
    fi_gi
    Level 10  
    No rzeczywiście może zrobię na termostat, automatyczna zapalarka do gazu i serwozawor do sterowania płomieniami palnika.
  • #17
    diantus
    Level 32  
    fi_gi wrote:
    Łatwiej zrobić charakterystykę podgrzewajac wodę i mierząc rezystancje sondy

    Twoim zdaniem korzystniej jest zrobić charakterystykę wadliwej sondy niż sprawnego termometru?!
  • #18
    fi_gi
    Level 10  
    Wadliwy charakterystyka będzie jak zamknę sondę w garnku i Dostanie się do niej para. Jak włożę termometr do wody a część w której przewód wchodzi do sondy będzie poza garnkiem to pomiary wychodzą dobre.