logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

man tga astronic giną biegi - giną biegi podczas jazdy

tomerc 123 22 Lut 2018 14:46 6987 21
REKLAMA
  • #1 17055524
    tomerc 123
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    man tga as tronic wymieniona tarcza sprzęgła koło zamachowe i łożysko wyciskowe.
    podczas jazdy potrafi zostac np na 7 i nie zmienia biegów. czasem auto się zatrzyma cały czas na pozycji d i rozłączy napęd na wyswietlaczu jest 3 a auto nie ciągnie.
    auto comem pokazuje 3158 sygnał czujnika zmiany biegów ciagle aktywny
    3124 czujnik skoku sprzęgła usterka.
    te błędy sa ze skrzyni biegów i daja sie wykasować.
    przed wyjęciem skrzyni wszystko było ok.
    na ogólnej diagnostyce pokazuje dodatkowo 3300 uruchomienie zwalniacza (T-CAN) ZWARCIE DO MASY
    3244 USTERKA PŁOMIENIA PRZY PEŁNEJ MOCY nieprawidłowy sygnał .
    miał ktoś podobny przypadek ?
  • REKLAMA
  • #2 17056226
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Ocena: 131
    Nowe sprzęgło nauczone ?
  • REKLAMA
  • #3 17056529
    tomerc 123
    Poziom 6  
    nauczone.nawet do serwisu dzwoniłem i powiedzieli ze on sam sie uczy po każdym włączeniu zapłonu.
    jak to sie robi?
    czu moim autocomem to ogarne?
  • #4 17056593
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Ocena: 131
    A więc nie nauczone . Więc od tego zacznij . Chinolem nie pójdzie o ile pamiętam .
  • #5 17056954
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1283
    Ciężko będzie nauczyć sprzęgło w automacie nawet autocomem- ale jak już będzie po nauce to.....
    Nic w automacie nie kalibrujesz.
    Sprawdz połączenia kostek, masz możliwość podmiany pompy?
    Tacho wtyczka na dolny sensor. Przewod od pompy sprzęgła na gorny sensor.
  • REKLAMA
  • #6 17056955
    tomerc 123
    Poziom 6  
    wysprzęglik znaczy?
    czyli z kompem nic nie kombnować.
    na czym polega ta nauka?
  • #7 17056963
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Zrób test podstawoy solenoidów niech przewajchuje wszystkie, bo ewidentnie zaciął się wodzik. I tak kilka/naście razy aż będzie wyczuwalna poprawa, a potem się pomyśli co dalej. To jest całkowicie bezpieczne na zgaszonym silniku. Na wyświetlaczu jest 3, a auto nie ciągnie, bo komputer myśli za ciebie i wciska sprzęgło w ten sposób działa zabezpieczenie. Przecież to są podstawy. Kolego bez urazy, ale co to ma do retardera i pozostałych. Jak chcesz to zrobić jak nie masz pojęcia o co się pytasz. Zawołaj kogoś, kto wie co robi. Była ściągana kaseta ciekawe po co i to jest najbardziej normalny błąd jak ktoś bez pojęcia składa kasetę z powrotem. Może jakieś paprochy tam podlazły czy coś. I dajcie spokój z tymi adaptacjami, bo zaraz pier..nę ze śmiechu.
  • #8 17056971
    tomerc 123
    Poziom 6  
    o retarder pisał przy okazji.
    kaseta nie była sciągana dsunieta była tylko skrzynia.
    te dolegliwości o których pisze występuja czsem po przejechaniu 400 km a czsem po 10 km. możliwe ze coś sie zacieło
    ?
  • #9 17056973
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Kolego jak nie była ściągana jak była. Sory, że się tak wyrażę, ale z d...y się nie zacięły. To jest wada mechaniczna stoi wodzik.
  • #10 17056976
    tomerc 123
    Poziom 6  
    czyli poprawić ewentualnie kasetę i zrobić tes podstawowy . tak>?
  • #11 17056978
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    No tak naturalnie. Plus profilaktycznie ciśnienia. A ja tam widzę nic jak zanieczyszczenia. Skąd mogły się wziąć, to pomyśl.

Bawić się w tej sytuacji testerem jest żmudne i frustrujące. Natomiast w parametrach bieżących i tak nie zobaczysz nic ciekawego. Dlatego śmiem twierdzić, że tylko lamery tak robią i radzę schować autocom. Za to skupić się na robocie. O wiele lepiej i szybciej gapić się na wyświetlacz zegarów (jak ja to uwielbiam w MAN TGA) na komunikat w takiej postaci jak opisałeś co wyskakuje natychmiast. Z resztą sam zobacz, że "błąd jest aktywny", a Ty go kasujesz. Trzeba więc trochę myśleć co się nadaje do czego, a co się nie nadaje. Nawet nie patrzę na te błędy, bo po objawach wiadomo.. Nie ma co się stresować.
  • #12 17057120
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1603
    _Megamax_ napisał:
    Nowe sprzęgło nauczone ?

_Megamax_ napisał:
    A więc nie nauczone . Więc od tego zacznij . Chinolem nie pójdzie o ile pamiętam .

W podpisie masz napisane: "nie wiem to nie gadam" ale sam chyba średnio trzymasz się tej zasady... W Astroniku nie ma żadnej kalibracji sprzęgła.
  • #14 17058219
    kakibara
    Poziom 35  
    Nie ma w automacie adaptacji-i każdy może się pomylić ale żeby mieszać tak z błotem nie każdy z nas pracuje na manie cały czas.
    Zobacz kolego czy w pompie mechanicy przy montażu nie odkrecali z boku śruby-zaślepki i po naprawie jej nie dokrecili?
    Pytanie? Dlaczego mechanicy mieli by ściągać mechatronike przy zmianie sprzęgła?
    Dwa jeżeli były by źle ustawione grzybki auto nie ruszyło by z miejsca. Te dwie gumki - oringi uszkodzone skrzywione ? Było by słychać powietrze.
  • REKLAMA
  • #15 17059142
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1713
    kakibara napisał:
    Ciężko będzie nauczyć sprzęgło w automacie nawet autocomem-
    Oświećcie mnie bo już zgłupiałem! Czy sprzęgło w automacie kalibruje się czy nie!Bo moim zdaniem nie,nie jest to wymagane.
  • #17 17059221
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Adaptacja jest jakby pośrednia i raczej nie wymagana, dotyczy Comfort Shift i nie ma żadnego związku z tematem.
  • #18 17059400
    kakibara
    Poziom 35  
    Hallo darfur5 - nie no wyżej już pisałem, że absolutnie się nie kalibruje automatu w Manie - to do lolegi który na siłę chinczykiem nie zaleca.😄 W volvo i renooo jak najbardziej tam masz hydrauliczne łożysko "wyciskowe-oporowe".
    Teraz mamy akcje na pompy w nowych manach ze skrzyniami scanii i też w co którejś zdejmujemy tarcze po złożeniu nic nie kalibruje.
  • #19 17060571
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1713
    Już wszystko wiem :D Dzięki Koledzy .
  • #20 17063527
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Kurcze nie wiem czy to istotne, bo coś się kolega przestał odzywać, a ja kazałem odłożyć interfejs, a więc proszę sprawdzić ciśnienia oraz wysprzęglik (może coś źle poskładane, albo ubytek ciśnienia nie mam pojęcia) i w razie zacięcia kiedy widoczny jest 3 na desce wyłączyć/włączyć hebel (wskazówka: ręczny zwolniony) a kaseta wywoła autotest przy załączeniu, bo po zapłonie coś tam jest wymagane jeszcze. Taki wstępny test jak wyrzuci, to będzie już coś wiadomo.
  • #21 17099066
    qruq03
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Kolego, z tego co mi wiadomo sprzęgła w AS Tronicu się nie kalibruje. Ostatnio miałem podobny problem w TGLu. Otóż auto ruszało, biegi 1 i 2 wchodziły, a przy 3cim tracił napęd. Podczas forsowania się i ciągłych jazd próbnych w pewnym momencie coś się zacięło i nie mógł wyrzucić biegu, błędy zaczęły wyskakiwać. Chociaż to nie jest łatwe, proponuję wyjąć skrzynię i porządnie obejrzeć w środku. U nas skończyło się na wodziku i jakimś łożysku (dokładnie nie pamiętam, bo "tylko przechodziłem obok tej roboty").

Ale tak jak mówię, warto sprawdzić, czy sama skrzynia nie jest uszkodzona mechanicznie.
  • #22 17099209
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Kolego w ciągniku kaseta na wierzchu i jak to się mówi luzik. Z resztą zobacz, że jakby skrzynka, to by mijał parzyste, odmowa palenia, czy coś w ten deseń. Choćby czujnik pozycji sprzęgła, który sam w sobie jest wielce niezawodnym, ale za to pomysłodawcy elektroniki do tego kazałbym się zdrowo popukać w ten opustoszały czerep. Widziałem kiedy komputer od tego nie działa tak jak powinien. I jak mało jeżdżony, to samo ma prawo mu przejść. W ogóle MAN jak stoi, to się cholernie psuje. Ja nie wiem czy tylko ja takie odczucia mam. TCU 3124 pojawia się kiedy chce i chyba coś koło tego jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów w MAN TGA AS-Tronic, gdzie podczas jazdy pojawiają się trudności w zmianie biegów, a na wyświetlaczu pojawiają się błędy związane z czujnikami. Po wymianie tarczy sprzęgła, koła zamachowego i łożyska wyciskowego, auto czasami zatrzymuje się na pozycji D, a komputer wskazuje błędy 3158 (czujnik zmiany biegów) oraz 3124 (czujnik skoku sprzęgła). Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń, ewentualne podmiany pompy oraz wykonanie testów solenoidów. Istnieje również dyskusja na temat kalibracji sprzęgła, która w przypadku MAN TGA nie jest wymagana. Problemy mogą być spowodowane mechanicznymi uszkodzeniami lub zanieczyszczeniami w skrzyni biegów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA