logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laskomex - Brak reakcji w słuchawce. Jakie napięcie?

ODYN_86 22 Lut 2018 17:34 7476 15
  • #1 17055864
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Cześć.
    Jakie napięcie powinno być na słuchawce domofonu Laskomex?.
    Słuchawka jest 2 przewodowa.
    Obecnie nie mam żadnej reakcji na słuchawce. Nic nie słychać.
    Zmierzyłem napięcie i mam tam 6,5V DC.
  • #2 17056233
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Przypuszczam, że napięcie jest dobre. Domyślam się, że chodzi o unifon cyfrowy. Czy przestał działać, czy montujesz nowy?
    Jeżeli przestał działać, to trzeba sprawdzić samą wkładkę słuchawkową. Jeżeli montujesz nowy, to trzeba ustawić numer mieszkania. Poza tym w słuchawce bez wcześniejszego wywołania i tak nic nie słychać.
  • #3 17056719
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Działa ale okazało się że słabo słychać.
    Wymienię:
    - kondensatory elektrolityczne
    - mikrostyk od otwierania drzwi (słabo łączy) - tutaj nie znam rozmiaru ale coś dobiorę :)
    - wkładkę mikrofonową - tutaj nie wiem jaką ale pewnie PANASONIC
    - może jeszcze styk rozłączenia (odłożenia słuchawki)

Pytałem o napięcie, gdyż spodziewałem się tam 12V DC, a jest połowa :/
  • #4 17057143
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Swoją drogą, to zanim zaczniesz tak generalną naprawę unifonu, należałoby zapytać któregoś z sąsiadów jak słychać u niego. Być może ten problem mają wszyscy mieszkańcy.
  • #5 17077026
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Wymieniłem wkładkę z CZ034 na XL-R.
    Wszystkie elektrolity oraz mikro-styk.

Domofon działa o wiele lepiej ale uważam, że na dole słabo słychać.
    Głos powinien być wyraźny i swobodnie słyszalny, tymczasem trzeba się wsłuchać.

Mam tylko małe pytanie odnośnie słuchawki - do czego służy na płycie potencjometr 10k?
  • #6 17078037
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeżeli chodzi o taki unifon, to nad potencjometrem jest napisane MIC, czyli jest to regulacja wzmocnienia mikrofonu unifonu.

Laskomex - Brak reakcji w słuchawce. Jakie napięcie?
  • #7 17080322
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Moja płyta ma tylko oznaczenie P1.
    Postaram się jeszcze podmienić ten potencjometr lub lekko go ruszyć. Być może już warstwa słabo łączy. Trudno tu coś regulować bez noty serwisowej i wiedzy jakie może być maksymalne napięcie na odpowiednim wejściu układu.
  • #8 17080410
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    ODYN_86 napisał:
    Moja płyta ma tylko oznaczenie P1.

Schemat ideowy tego unifonu zawiera jeden potencjometr o oznaczeniu P1 i jest on w obwodzie wzmacniacza mikrofonowego.

ODYN_86 napisał:
    Trudno tu coś regulować bez noty serwisowej i wiedzy jakie może być maksymalne napięcie na odpowiednim wejściu układu.

Bez przesady, to tylko regulacja wzmocnienia mikrofonu. Możesz sobie zaznaczyć aktualne ustawienie, aby w razie czego wrócić do niego. Po to m.in. jest ta regulacja, że gdy przykładowo wymienimy mikrofon, to trzeba ustawić odpowiednie wzmocnienie, czyli takie że dobrze nas słychać i nie sprzęga przy odwieszaniu.
  • Pomocny post
    #9 17145125
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam. Jeśli słabo słychać, a regulacja potencjometrami niewiele daje, proponuję wymienić wszystkie elektrolity w kasecie elektroniki oraz na wszelki wypadek w unifonie. Miałem to samo (ledwo było słychać), kombinowałem z dodatkowym wzmacniaczem w kasecie i było lepiej, ale wzmacniacz wzmacniał także wszelkie niepożądane dźwięki. Ostatecznie wymieniłem wszystkie elektrolity i problem się rozwiązał. Załączam schemat unifonu LM-8W.
    Zaznaczone sekcje to:
    A - ustawianie adresu czyli nr. mieszkania,
    B - wzmacniacz mikrofonowy,
    C - switch przełączający wywołanie rozmowa i
    D - switch do zwalniania elektrozaczepu

W moim systemie i tym, który montuję aktualnie w firmie, napięcie na unifonach to 6V, więc Twoje jest poprawne.

Schemat ideowy płytki unifonu LM-8 z zaznaczonymi sekcjami A, B, C i D.

Pozdrawiam
  • #10 17145629
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    arawan napisał:
    Witam. Jeśli słabo słychać, a regulacja potencjometrami niewiele daje, proponuję wymienić wszystkie elektrolity w kasecie elektroniki

Nie wiem czy zwykły użytkownik może ingerować w kasetę elektroniki. To raczej zadanie dla konserwatora. Jak pisałem wcześniej, warto zapytać (sprawdzić) jak działa u innych lokatorów.
  • #11 17145787
    arawan
    Poziom 17  
    Witam. To fakt, gdyby każdy miał dostęp do kasety elektroniki, mógłby się zrobić niezły bałagan. Swego czasu montowałem domofony laskomex u siebie w bloku w obu klatkach i w obu po kilku latach pojawił się problem z głośnością rozmowy. Serwis laskomex poradził wymianę właśnie elektrolitów i dlatego taki sposób polecam, jeśli regulacja potencjometrami niewiele pomaga. Jeśli nie ma dostępu do kasety elektroniki, trzeba porozmawiać z konserwatorem, aby zajął się sprawą, o ile ma o tym pojęcie, bo nie zawsze osoba montująca domofony ma pojęcie o lutowaniu, a płyta elektroniki ma montaż zarówno przewlekany, jak i SMD, więc o zwarcie nietrudno. Warto także przeprowadzić wywiad z sąsiadami, bo jest to system cyfrowy dwuprzewodowy z równoległym podłączeniem unifonów, więc może połączenie którejś gałęzi z pionem jest wykonane niestarannie i opór jest przyczyną problemów. Niby napięcie na linii unifonów może być poprawne, ale doświadczenie pokazuje, że mały opór na połączeniu pionu z unifonem jest w stanie poważnie pogorszyć parametry systemu. Warto by też było podłączyć jeden unifon bezpośrednio z kasetą elektroniki, aby wyeliminować problem z linią.

Podsumowując, najpierw porozmawiać z sąsiadami i jeśli u każdego jakość rozmowy jest niezadowalająca, a regulacja zawodzi, to załatwić sprawę z osobą, którą ma dostęp do kasety elektroniki, aby zajęła się wymianą kondensatorów.
  • #12 17150430
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Cześć.
    Obecnie nie regulowałem jeszcze wzmocnienia na słuchawce.
    Rozwieję jednak występujące tutaj wątpliwości odnośnie sąsiadów.
    Zanim napisałem post z zapytaniem o napięcie, zrobiłem wywiad środowiskowy. Mianowicie jak u nich słychać itd. Wykonaliśmy również test słyszalności przy wejściu. Przeprowadzone próby ujawniły większą słyszalność niż w moim przypadku, jednak nie była ona zadowalająca. Nadmieniam iż sąsiedzi mieli wymieniany aparat przed rokiem.
    Pewnie jak koledzy wyżej pisali konieczne będzie wykonanie serwisu płyty elektroniki taki sam, jak w przypadku mojej słuchawki. Jednak takie prace trzeba ustalić ze wszystkimi mieszkańcami z konieczności przestoju w funkcjonowaniu.
    Postaram się w najbliższym czasie sprawdzić to wzmocnienie.
  • #13 17150498
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    ODYN_86 napisał:
    Pewnie jak koledzy wyżej pisali konieczne będzie wykonanie serwisu płyty elektroniki taki sam, jak w przypadku mojej słuchawki.
    Mogą tam być takie trzy potencjometry jak mikrofon, głośnik i balans. Może warto zacząć od tego? ;)
  • #14 17150567
    arawan
    Poziom 17  
    Witam. W moim przypadku wymiana kondensatorów na jednej płycie trwała niecałe 30 minut. Nie odłączyłem nawet przewodów, a tylko zasilacz z sieci, więc nawet licząc godzinę pracy, to i tak krótki przestój, a wszyscy będą szczęśliwi, że domofon działa.
  • #16 17159652
    ODYN_86
    Poziom 17  
    suworow napisał:
    Regulacja głośności potencjometrami co prawda trwa 5 minut, często poprawia sytuację ale nie niesie za sobą takiej fali entuzjazmu. Ciekawe jaki szał by kolega wywołał zaczynają od wymiany okablowania ;)

Hehe. Pewnie szał byłby ogromny :D

Tematem będę zajmował się w weekend. Najpierw potencjometr na mojej słuchawce.
    Potem będę rozważał regulację na płycie, a ostatecznie ingerencję w wymianę elementów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o napięcie na słuchawce domofonu Laskomex, która nie reaguje. Zmierzone napięcie wynosi 6,5V DC, co nie jest zgodne z oczekiwanym 12V DC. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym uszkodzenia wkładki słuchawkowej, kondensatorów elektrolitycznych oraz mikrostyku. Wymiana tych elementów poprawiła działanie domofonu, ale nadal występują problemy z głośnością. Użytkownicy zalecają również regulację potencjometru wzmocnienia mikrofonu oraz sprawdzenie działania domofonu u sąsiadów, aby wykluczyć problemy z instalacją. Wskazano na konieczność serwisowania płyty elektroniki, co może wymagać współpracy z innymi mieszkańcami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA