logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny obrotomierz nie działa powyżej 7k obrotów.

krisjack99 22 Lut 2018 20:55 1524 6
REKLAMA
  • #1 17056432
    krisjack99
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Witam. Zainstalowałem w motorowerze Zipp Neken z silnikiem 139fmb zamówiony z Chin obrotomierz, taki sam, jak na zdjęciu.
    Elektroniczny obrotomierz nie działa powyżej 7k obrotów.

Wskazówka jest na silniku krokowym. Pomiar wziąłem z oryginalnego przewodu do obrotomierza z motoroweru.
    Wskazówka dobrze pokazuje obroty do wartości ok. 7,5k, lecz po jej przekroczeniu wędruje na 0 i dopiero po spadku obrotów poniżej te 7,5k znowu zaczyna pokazywać wartość prawdziwą.
    Gdy podłączałem obrotomierz pod generator, pokazywał bardzo precyzyjnie w całym zakresie i pod falą sinusoidalną, i pod prostokątną, i pod prądem impulsowym (nieschodzącym poniżej 0V).
    Stąd pytanie: w jaki sposób zbadać, w czym jest problem, ewentualnie gdzie mogę podłączyć przewód pomiaru obrotów, bo zdaje się, że jest pod impuls z modułu.
  • REKLAMA
  • #2 17056458
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5144
    Skoro posiadasz taką bazę pomiarową, to sprawdź oscyloskopem, jaki sygnał wychodzi z modułu zapłonowego i czy powyżej tych 7,5 tys. rpm. sygnał nie zanika do tzw. ,,odciecia".
  • REKLAMA
  • #3 17056479
    krisjack99
    Poziom 19  
    Akurat oscyloskopu nie mam pod ręką. W następnym tygodniu spróbowałbym w takim razie w szkole przebadać.
    Stary obrotomierz działał bez większych problemów.
  • REKLAMA
  • #4 17056540
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    Podaj sygnał na obrotomierz przez stabilizator napiecia np 5V.
  • #5 17056544
    krisjack99
    Poziom 19  
    W jaki sposób przez stabilizator? Na wejście takiego 7805 dać sygnał z silnika?
    Mam bufory do układów logicznych. Nadałyby się?
  • REKLAMA
  • #6 17056560
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    Na wejście 7805 sygnał z silnika, wyjście na obrotomierz i masa.
    Czy to będzie działać przekonamy się po próbie.
  • #7 17170803
    krisjack99
    Poziom 19  
    Po odłączeniu przewodu od pomiaru obrotów obrotomierz dalej działa, w zakresie 0-7k obrotów. Zakłóca ze świecy? Skróciłem przewód w.n. do kilku centymetrów, ale to nie pomogło.
    Zakłócany zostaje również termometr zasilany z baterii. Jakieś pomysły na eliminację zakłóceń?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował obrotomierz w motorowerze Zipp Neken z silnikiem 139fmb, który działa poprawnie do 7,5 tys. obrotów, po czym wskazówka spada do zera. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie sygnału z modułu zapłonowego oscyloskopem oraz podłączenie sygnału przez stabilizator napięcia 5V. Po odłączeniu przewodu pomiarowego obrotomierz nadal działa w zakresie 0-7k, co sugeruje zakłócenia, prawdopodobnie z powodu świecy zapłonowej. Użytkownik poszukuje sposobów na eliminację tych zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA