Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik do pieca co z wykorzystaniem versy

szamski 01 Mar 2018 23:27 555 3
Optex
    szamski
    Level 3  
    Witajcie,
    Mam takie pytanie, posiadam na działce piec CO i versę(ethm, moduł gsm t2), czy dało by się stworzyć na bazie tego system wczesnego ostrzegania? Mianowicie załóżmy, wyjechałem na miasto, pompka obiegowa się zepsuła, temperatura na piecu zaczyna rosnąć a ja o tym nie wiem(oczywiście instalacja jest dobrze zaprojektowana i pieca nie rozsadzi, ale nie chcę mieć kipiszu jak mi zawór strzeli). Jakie części miałbym nabyć drogą kupna( lm35?), chodzi o to aby ustawić wartość graniczną 65-70 stopni i przy osiągnięciu jej dostać powiadomienie.
    Pozdrawiam
  • Optex
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Przede wszystkim potrzebujesz czujnika temperatury. Możesz zastosować taki regulowany termostat z kapilarą. Jeśli masz wolne wejście w module T2 to możesz zrobić wszystko z pominięciem centrali. Termostat podłączasz pod wolne wejście T2 i odpowiednio programujesz powiadomienie. Dlaczego korzystasz z modułu T2? Wykorzystujesz sterowanie sms?

Pozdrawiam.
  • Optex
    szamski
    Level 3  
    Dzięki o coś takiego mi chodziło, sterowanie sms przy pomocy t2?☺ T2 tylko mi służy praktycznie przy zaniku zasilania do wysyłania informacji na temat zdarzeń(ethm wtedy nie działa bo router nie jest podłączony do zasilania buforowego a to dlatego, że wszystko się dzieje na działce oddalonej o 200km ode mnie i czasami zdarzy mu się przywiesić i wtedy osoba dogladajaca bezpiecznikiem odcina zasilanie na chwilę,a nie będę dawał dostępu do pomieszczeń gdzie znajduje się rejestrator i centrala). Tak to tylko manipulator(załączenie podczas pobytu nocnego ,,stróża") a po opuszczeniu obiektu, poprzez ethm zdalnie załączam alarm ,,bezwłoczny". Kiedyś rozmawialiśmy na temat czujek i ostatnio za twoją radą wyrzuciłem bezprzewodówki z strategicznych miejsc, zastępując je ivory i powiem, że zdają egzamin.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Cieszę się, że pomogłem odnośnie czujek ;)
    Wracając do T2, to prosty moduł posiadający 5 wejść i jedno wyjście. Wiem, że masz moduł Ethm i to za jego pomocą monitorujesz system, ale poczytaj sobie o nowym module GPRS-A (ja nie miałem z nim jeszcze styczności, ale z opisu wynika, że jest niezły). Posiada funkcjonalność starego T1 czyli komunikuje się z centralą za pomocą jej dialera. Umożliwia to "wyciągnięcie" wszystkich informacji z centrali potrzebnych do monitorowania (obsługa kodów CID). Miałbyś dodatkowy tor monitoringu (oprócz Ethm). Dodatkowo moduł posiada 4-ry wyjścia które idealnie sprawdziłyby się do Twojej potrzeby (wiem, T2 też posiada wyjście które można by tak skonfigurować). Mógłbyś przez przekaźnik, sterowany z wyjścia modułu, ze stykami NC, zasilić swój router. I wtedy jeśli zobaczysz, że Ethm utracił połączenie, wysyłasz sms-a do modułu, a ten za pomocą przekaźnika restartuje router.
    Nie musiałbyś czekać na restart zasilania bezpiecznikiem przez osobę doglądającą. Dodatkowo podczas braku zasilania AC miałbyś pełen monitoring działania systemu za pośrednictwem drugiego kanału, czyli modułu GPRS-A.
    I jeszcze jedno... Wtedy termostat z pieca podłączasz do wejścia Versy i konfigurujesz je jako awaria. Dodatkowo moduł GPRS-A obsługuje czujniki temperatury, co też jest ciekawym rozwiązaniem.

Pozdrawiam.

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Jaki nadajnik GSM do współpracy z centralą alarmową? + Przykłady konfiguracji.

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne