logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału w wzmacniaczu Peavey 6505+ 112, syczenie, problemy z lampami

MrMikeHate 02 Mar 2018 09:11 840 7
REKLAMA
  • #1 17074118
    MrMikeHate
    Poziom 6  
    Witam, przestał mi grać wzmacniacz. W ogólnie nie ma sygnału z kabla. Jak zwiększałem głośność to jedynie mocniej syczało z kolumny. Jak podłączyłem kabel do return to sygnał był. Jedna z pięciu lamp na przedwzmacniaczu bardzo wolno się rozgrzewała a jedna słabiej od reszty. Zamieniłem miejscami lampy i teraz już nawet nie syczy przy zwiększaniu głośności.
    Nie wiem teraz za co się zabrać, czego to może być przyczyna. Czy kupić jedną lampę i podmieniać po kolei, czy może sprawdzać coś innego? Proszę o pomoc, bo niestety nie znam się za bardzo na tym.
    Załączniki:
    • Brak sygnału w wzmacniaczu Peavey 6505+ 112, syczenie, problemy z lampami wzmak.jpg (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17074417
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    No, ale wróżki mają ferie więc nie podpowiedzą nam co zmieniałeś, jakie lampy i gdzie :)
  • REKLAMA
  • #3 17074455
    MrMikeHate
    Poziom 6  
    Chyba tak to ostatecznie pozmieniałem. W tej lampie po prawej teraz tylko jeden pręcik świeci.
    Są to lampy: RUBY 12AX7AC5
    Załączniki:
    • Brak sygnału w wzmacniaczu Peavey 6505+ 112, syczenie, problemy z lampami lampa2.jpg (817.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak sygnału w wzmacniaczu Peavey 6505+ 112, syczenie, problemy z lampami lampa1.jpg (70.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak sygnału w wzmacniaczu Peavey 6505+ 112, syczenie, problemy z lampami wzmak.jpg (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17074462
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    MrMikeHate napisał:
    W tej lampie po prawej teraz tylko jeden pręcik świeci.
    No to weź miernik i sprawdź czy winna jest lampa, czy też układ.
  • #5 17074491
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    MrMikeHate napisał:
    Chyba tak to ostatecznie pozmieniałem. W tej lampie po prawej teraz tylko jeden pręcik świeci.
    Są to lampy: RUBY 12AX7AC5

Zamień z inną 12AX7 i sprawdź czy ta sama katoda się nie żarzy. Jeśli tak, to lampa do wymiany - zakup 12AX7 lub ECC83 i załóż. Jeśli z zamianą lamp dalej nie będzie żarzenia katody w tej podstawce - zapewne podstawka do wymiany, albo zimny lut.
  • REKLAMA
  • #6 17097340
    MrMikeHate
    Poziom 6  
    Sprawdziłem lampy, faktycznie ta jedna jest po prostu do wymiany. Tylko pytanie czy mogę po prostu podmienić na jakąś lampę 12AX7 lub ECC83 czy musi to być dokładnie RUBY 12AX7AC5 czy też wchodzi w grę jakieś dopasowywanie, parowanie, kwadry czy oktety lamp o czym mi ktoś mówił a nie mam pojęcia czy przy takim przedwzmacniaczu wchodzi to w grę... pomocy
  • #7 17097347
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    MrMikeHate napisał:
    Tylko pytanie czy mogę po prostu podmienić na jakąś lampę 12AX7 lub ECC83

Tak, byle sprawną.

MrMikeHate napisał:
    czy musi to być dokładnie RUBY 12AX7AC5

Nie.

MrMikeHate napisał:
    wchodzi w grę jakieś dopasowywanie, parowanie, kwadry czy oktety lamp

Parowanie, kwadry czy oktety lamp - to dotyczy lamp w stopniu końcowym, podobnie jak ustawianie prądu spoczynkowego ("BIAS").
  • #8 17097368
    MrMikeHate
    Poziom 6  
    Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
    Czy jeśli kupię lampę electro harmonixa to mogę włożyć ją za którąkolwiek lampę i nie zrobi to specjalnej różnicy w brzmieniu itd?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Peavey 6505+ 112 przestał działać, brak sygnału z kabla, a przy zwiększaniu głośności słychać jedynie syczenie. Po podłączeniu kabla do return sygnał był obecny. Użytkownik zauważył, że jedna z lamp na przedwzmacniaczu wolno się rozgrzewała, a inna świeciła słabiej. Po zamianie lamp problem z syczeniem zniknął, ale użytkownik nie wie, co dalej robić. Rekomendacje obejmują sprawdzenie lamp za pomocą miernika, zamianę lamp 12AX7 oraz ewentualną wymianę uszkodzonej lampy. Użytkownik pyta o możliwość podmiany lampy na inną 12AX7 lub ECC83 oraz o kwestie parowania lamp, co nie jest konieczne w przypadku lamp przedwzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA