logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 10 sam się restartuje - Błąd krytyczny Kernel-Power 41 (63)

haslo14 04 Mar 2018 16:59 12912 8
REKLAMA
  • #1 17079681
    haslo14
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Witam od pewnego czasu Win10 sam się restartuje z Podglądu zdarzeń wynika że to błąd krytyczny Kernel-Power 41 (63). "System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania." W czym może być problem?
    Mój komputer:
    -Windows 10 Pro 64 bit
    -płyta główna ASUS M5A78L-M LX3
    -karta graficzna ASUS GEFORCE 950 GTX Strix
    -pamięć RAM Goodram 8GB DDR3 1600MHz CL11
    -procesor AMD FX-4300 Quad Core 3,8 GHz AM3+ ( z chłodzeniem SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012)
    -zasilacz Thermaltake Smart 530 W Modular
    -obudowa Gigabyte Poseidon Chassis (3 wentylatory 120mm przód tył bok)
    -dysk Toshiba 1 TB
  • REKLAMA
  • #2 17080947
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    Zanim wykonasz poniższe kroki podaj producenta i model zasilacza.

Jak wyglądają temperatury w "stresie"? Wykonaj godzinny test LINPACK w programie OCCT. Po prostu włącz program i zostaw go na godzinę, co jakiś czas obserwuj temperaturę
    http://www.ocbase.com/index.php/download

Maksymalna temperatura dla Twojego procesora to: 70.5°C

Gdy podczas testu CPU:LINPACK w OCCT nic podejrzanego nie będzie się działo, to wykonaj test GPU:3D też najlepiej godzinny i sprawdzaj temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 17080979
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    @Sztandar18 Myślę, że to nie ma nic wspólnego z temperaturami.
    Do pomierzenia napięcia z zasilacza w podany sposób:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Zasilacz do ewentualnej podmiany, ale z kernel-power to zwykle coś z płytą główną, może z CPU.
    Sprawdź, czy PC przechodzi memtest:
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip

Użyj bootowalny linux by wykluczyć błąd programowy ze strony OS.

Takiego kwiatka znalazłem dla przykładu:
    https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...reported/58170773-6dde-4c00-9bbe-dd8af77d5445

Czyli komputer Ci się nie resetuje nagle, tylko sam się zamyka system i ponownie uruchamia?
  • REKLAMA
  • #4 17083200
    haslo14
    Poziom 7  
    Sztandar18 napisał:
    Zanim wykonasz poniższe kroki podaj producenta i model zasilacza.
    Jak wyglądają temperatury w "stresie"? Wykonaj godzinny test LINPACK w programie OCCT. Po prostu włącz program i zostaw go na godzinę, co jakiś czas obserwuj temperaturę
    http://www.ocbase.com/index.php/download
    Maksymalna temperatura dla Twojego procesora to: 70.5°C
    Gdy podczas testu CPU:LINPACK w OCCT nic podejrzanego nie będzie się działo, to wykonaj test GPU:3D też najlepiej godzinny i sprawdzaj temperatury.

Zasilacz Thermaltake Smart 530 W Modular. Jeśli chodzi o testy w programie OCCT to wszystko ok temperatura ok. 45°C.

safbot1st napisał:
    Czyli komputer Ci się nie resetuje nagle, tylko sam się zamyka system i ponownie uruchamia?

System się restartuje nagle.
  • #5 17217080
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Robiłeś test CPU:LINPACK w OCCT, zrób jeszcze test POWER SUPPLY. Właśnie skończyłem naprawę komputera który w teście power supply odcinał sygnał na monitor, a wentylatory dalej pracowały. Winna była płyta główna ale wymieniłem też boxowe chłodzenie AMD na SILENTIUMPC Fera 3 (procesor grzał się podczas testu do 100 st. C...) oraz zasilacz LC POWER na Corsair CX650.

Odcięcie sygnału na monitor następowało tylko w teście power supply.
  • #6 17217994
    haslo14
    Poziom 7  
    Sztandar18 napisał:
    Robiłeś test CPU:LINPACK w OCCT, zrób jeszcze test POWER SUPPLY. Właśnie skończyłem naprawę komputera który w teście power supply odcinał sygnał na monitor, a wentylatory dalej pracowały. Winna była płyta główna ale wymieniłem też boxowe chłodzenie AMD na SILENTIUMPC Fera 3 (procesor grzał się podczas testu do 100 st. C...) oraz zasilacz LC POWER na Corsair CX650.

Odcięcie sygnału na monitor następowało tylko w teście power supply.

Wszystko w porządku komputer nie zrestartował się. Ale na jakie wartości zwrócić szczególną uwagę przy testach CPU:LINK PACK i POWER SUPPLY?
  • REKLAMA
  • #7 17218143
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Jeśli nic się nie dzieje to problem sprzętowy jest wykluczony. Temperatury w normie, zasilacz daje radę ponieważ komputer po prostu działa prawidłowo podczas testu. Na twoim miejscu zreinstalowałbym system operacyjny.

W OCCT jest napięcie podawane na procesor podane i inne parametry.. ale nic Ci to nie powie skoro komputer się nie wyłącza przy maksymalnym obciążeniu
  • #8 17218204
    haslo14
    Poziom 7  
    Sztandar18 napisał:
    Jeśli nic się nie dzieje to problem sprzętowy jest wykluczony. Temperatury w normie, zasilacz daje radę ponieważ komputer po prostu działa prawidłowo podczas testu. Na twoim miejscu zreinstalowałbym system operacyjny.

W OCCT jest napięcie podawane na procesor podane i inne parametry.. ale nic Ci to nie powie skoro komputer się nie wyłącza przy maksymalnym obciążeniu

Zrobiłem też diagnostykę pamięci RAM i wszystko jest w porządku. Właśnie chciałem uniknąć reinstalacji systemu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłymi restartami systemu Windows 10, związanymi z błędem krytycznym Kernel-Power 41 (63). W odpowiedziach sugerowane są różne testy diagnostyczne, w tym testy temperatury procesora i karty graficznej za pomocą OCCT oraz test pamięci RAM przy użyciu Memtest86. Użytkownik potwierdza, że zasilacz Thermaltake Smart 530 W działa prawidłowo, a temperatury są w normie. Po przeprowadzeniu testów i diagnostyki, problem ustąpił po kolejnych aktualizacjach systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA