logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki używany inwerter Fronius, Solplus, SMA do zestawu 5kW?

zibi11 07 Mar 2018 12:55 4161 10
  • #1 17086417
    zibi11
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witajcie pewno się powtarzam ale interesuje mnie temat fotowoltaiki .
    Chce zrobić małą elektrownię 5kW
    Zastanawiam się nad elementami używanymi, na nowe mnie nie stać.
    Czytałem wiele o inwerterach mam pytanie jaki wybrać używany Fronius, Solplus SMA ?
    Chodzi mi o trwałość bezawaryjność możliwości naprawy części zamienne itd?
    Słyszałem wiele dobrego o Froniusie pomimo tego że ma trafo ale to ponoć zaleta długowieczności kosztem minimalnie gorszej sprawności.
    Mieszkam na Śląsku dlatego chcę zastosować panele polikrystaliczne (znalazłem 245W Q cel 330z)
    Jakie polecacie używki paneli?
  • #2 17087049
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    Poczekaj do nowych przepisów 1 kwietnia bo nie wiem czy to będzie się opłacało oddawać energię do ZE, na początek to musisz na 5 kW mieć falownik 3 fazowy ,fronius to dobra firma i serwis masz w kraju. Panele są dobrej też firmy ale trzeba sprawdzić na miejscu czy trzymają moc.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam że ja mam panele używki już 4 rok i sprawują się ok.
  • #3 17087172
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 263
    Hej. Ja mam off-grida do grzania CWU na używkach monokrystalicznych PWR-180Wp, mam je 4 lata, nic się nie dzieje, sprawują sie bardzo dobrze. Kupowałem w Tarnowskich Górach, sprzedawca ma też inne panele.

prose napisał:
    Poczekaj do nowych przepisów 1 kwietnia bo nie wiem czy to będzie się opłacało oddawać energię do ZE, na początek to musisz na 5 kW mieć falownik 3 fazowy ,fronius to dobra firma i serwis masz w kraju

Też jestem ciekawy, jak to będzie wyglądać, myślę nad wpięciem się do sieci, ale jeśli ZE ma ograniczać moc, czy wręcz odłączać instalacje kiedy chce, przestaje się to opłacać.
    Możesz kolego polecić dobry inwerter 1 fazowy do 3kW, pracujący od niskiego napięcia, ok 180V, dobrze gdyby był z trafo? Wtedy, gdy ZE mnie odłączy będę mógł grzać wodę przez regulator grzałką 230V.
  • #4 17087486
    prose
    Poziom 36  
    anaba255 napisał:
    Możesz kolego polecić dobry inwerter 1 fazowy do 3kW

Widzę że u tego samego kupowaliśmy panele. Ja jadę na UPSsie ,ale muszą być aku ale myślę nad hybrydą on i of grid + wiatrak.
  • #5 17087953
    zibi11
    Poziom 19  
    Ok dzięki
    Jak sprawdzić czy panele trzymają moc??
    Ja tak naprawdę chce produkować do siebie nie chce na tym zarobić (ile wyprodukuje tyle zabiorę)
  • #6 17087988
    anaba255
    Poziom 27  
    prose napisał:
    Ja jadę na UPSsie ,ale muszą być aku ale myślę nad hybrydą on i of grid + wiatrak.

Ja chciałbym to zrobić w ten sposób, że zwykły inwerter on-grid mam podłączony do sieci, a przed nim, po stronie DC zamontować przełącznik i włączać nim regulator do grzałek. Obecnie instalacja pracuje na 200V, a większość inverterów startuje przy wyższym napięciu.
    A off-grida chcę zrobić też na UPS-ie i mocnym regulatorze ładowania PV ok. 12V/100A, będzie działał tylko jak będzie słońce i zasilał wyłączony obwód w domu. Akumulator będzie, ale tylko by stabilizować układ, gdy np. słońce przesłoni chmura, żeby sterownik nie przełączał zbyt często się na sieć, może być stary byle utrzymywał napięcie. Jak będę miał mocne aku układ będzie też pełnił funkcję zasilania awaryjnego. Prąd z akumulatorów jest dużo droższy niż z sieci i inwertery hybrydowe też więcej kosztują. O małym wiatraku też myślę :)

Dodano po 15 [minuty]:

zibi11 napisał:
    Jak sprawdzić czy panele trzymają moc??

Wystawiasz na słońce, tak, żeby promienie padały pod kątem prostym i sprawdzasz V i A, wystarczy zwykły miernik cyfrowy do 10A . Tylko jak nie będą trzymały parametrów to nie znaczy, że panele są uszkodzone/zużyte. Swoje jak sprawdzałem, tylko napięcie, to zamiast 44V miały ledwo po 40V, ale to było latem w upały po 30'C. Myślałem, że są uszkodzone, ale po podłączeniu trzymają parametry.

zibi11 napisał:
    Ja tak naprawdę chce produkować do siebie nie chce na tym zarobić (ile wyprodukuje tyle zabiorę)

Tylko przy instalacji on-grid produkujesz nie tylko na swoje potrzeby, latem gdy słońca jest dużo nie skonsumujesz całej energii, produkujesz "na zapas", a odbierasz zimą. Sieć ZE służy tutaj jako akumulator o sprawności 80%(upust).
    Tylko nie wiadomo jak będą się zachowywać ZE po wejściu nowych przepisów, dostaną pozwolenie na wyłączanie instalacji i jeśli to będą robić często, to nie wyprodukujesz nic na zapas.
  • #7 17088167
    hupo
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Niedawno musiałem kupić inwerter bo stara używka (słabej raczej marki) padła w grudniu. Kupiłem Chińczyka Trannergy bo tani i ma 5 lat gwarancji z obsługą w Polsce. Ja mam trójfazowy 10kW ale widzę że taki mniejszy SGN 3000TL (2800W 1f, 1MPPT, wyłącznik DC) kosztował ok 1800PLN netto. Napięcie startowe 90V a optymalne z paneli od ok 300V. Nie twierdzę że ten mój to mistrzostwo świata ale cena porównywalna do używanego a przynajmniej nie musiałem szukać papierów przy zgłoszeniu. Dokładny opis można znaleźć na stronie producenta tylko potrzebna cierpliwość bo strona wczytuje się powoli (idzie z Chin kontynentalnych a tam wiadomo cenzura każdego słowa).
  • #8 17088546
    zibi11
    Poziom 19  
    No jak tak to ma działać że nic nie zmagazynuję to ta fotowoltaika w naszym kraju to porażka!!
    Niby ochrona środowiska a kasa najważniejsza .
  • #9 17088554
    prose
    Poziom 36  
    Nie zniechęcaj się poczekamy zobaczymy co z tej ustawy wyniknie.
  • #10 17089670
    anaba255
    Poziom 27  
    Dzięki hupo, parametry ma ciekawe.
    Właśnie nie wiadomo na razie jak będą się zachowywać ZE, jesli odłączenia będą tylko awaryjnie, rzadko i krótko, to rozumiem, że chcą zabezpieczyć sieć przed przeciążeniem.
    Druga sprawa jak ZE chce zdalnie sterować produkcją z PV, jesli ma to być dodatkowe urządzenie, to dodatkowy koszt, co przy używanym sprzęcie ma duże znaczenie.
  • #11 18945326
    zibi11
    Poziom 19  
    Witam ja mam inwerter Froniusa 4,6KW jednofazowy w tym czasie jak robiłem instalacje można było taka moc.
    Panele Samsunga 245W układ działa

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat wyboru używanego inwertera do instalacji fotowoltaicznej o mocy 5 kW. Wskazują na marki takie jak Fronius, Solplus i SMA, podkreślając trwałość, bezawaryjność oraz dostępność części zamiennych. Fronius jest często polecany ze względu na długowieczność, mimo że ma transformator, co może wpływać na nieco gorszą sprawność. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z używanymi panelami, sugerując, aby sprawdzić ich moc przed zakupem. Pojawiają się również pytania o inwertery jednofazowe oraz o możliwość podłączenia do sieci energetycznej, co może wpłynąć na opłacalność inwestycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA