logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak szpachlować i oklejać czarne płyty 18? Narzędzia, techniki, szpachlówki

UKey 17 Sie 2005 14:51 17030 11
REKLAMA
  • #1 1741385
    UKey
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Witam, jestem na etapie surowych,poskrecanych,poklejonych i uszczelnionych plyt 18 na moje cacka :D , plyty co prawda sa orginalnie czerne ( takie mialem) ale chce je oszpachlowac i okleic na inny kolor, i tu zaczynaja sie schody, patrzylem za jakimis temetami na elektrodzie o szpachlowaniu - ale wszyscy piszecie -" poszpachlowalem i potem papier scierny w dlon" :D - :/ ok - moze jakies szczegoly - wypowidzcie sie jak to sie robi ?? jakie narzedzia itp, techniki, ile czekac czy odrazu calosc oszpachlowac ?? jakies przykladowe szpachlowki( nazwa) do naszych celow ( bo osobiscie szpachlowanie kojazy mi sie ze szpachlowaniem scian - a takie cos sie chyba nie nadaje :D ) jaka warstwa ??? mile widzadzane fotki - niena to jak pismo obrazkowe !! pozdro !!
  • REKLAMA
  • #2 1741423
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1741440
    mufi
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    UKey daj numer gg pogadamy se ; p. bo sie zastanawim gdzie co kupić w jaworznie zeby tanio było ;) albo odezwij się na 1693322
  • #4 1741441
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Nakłda się tyle szpachli żeby zakryło wszystkie nierówności i czeka się aż się utwardzi potem owijasz papierem jakiś prostokątny klocek żeby równo brać, i jazda. Ja w markecie kupiłem szlifierkę oscylacyjną masakrycznie ułatwia życie za 28 zł. i już mam ją bardzo długo i praktycznie zero wysiłku w porównaniu do prac ręcznych.
  • REKLAMA
  • #5 1741459
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 1741471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 1741491
    UKey
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Ale jaka szpachlowka ?? dokladna nazwa zebym sie w sklepie nie zblaznil ?? i czym mam to nakladac ?? szlifierka sie moze i znajdzie - porzycze od kolegi tylko o ma taka co papier scierny "w kolko" chodzi - cos jak gosienica w czołgu :D:D nie wiem jak sie taka szlifierka nazywa - nada sie ???
  • Pomocny post
    #8 1741502
    EMCIO100
    Poziom 11  
    jak zaczniesz slifowac 60 to se od cholery roboty na robisz.

zacznij od 120 - 160

lepiej wolniej ale dokladniej jak juz z grupsza wyszlifujesz wsystkie nierównosci to sprawdz czy nie masz rys. jeszli masz to jeszcze raz poszpachluj ale bardzo delikatnie i cieniutka warstwe, bo jak dasz gupsza to bedziesz mial wiecej slifowania. Po wyschnieciu tej szpachli papier 500 albo i wyzej i szlifujesz az uzyskasz piekna gladka powierzchnie.

szpachala to najlepiej samochodowa z wlóknem na gruba warstwe a na cienka warstwe wystarczy zwykla szpachlówka samochodowa.

pozdro dla wszystkich i milego szlifowania.

Dodano po 7 [minuty]:

ukey

szpachlówke naklada sie szpachelka,a co do szlifierki mozna jej uzyc ale musisz kupic papier drobnoziarnisty zeby ci rys nie porobilo tylko pamietaj ze papier do tej szlifierki jest drogi a i tak pózniej czeka cie reczne slifowanie aby to dopracowac lepiej jak skombinujesz sobie slifierke oscylacyjna.
    Pozdrawiam
  • #9 1741529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 1741648
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Najprostsze i najtansze szpachlowanie to wikol + pyl powstały z szlifowania drewna/płyty/mdf, bardzo mocna szpachla, daje sie szlifowac i obrabiac na wszystkie sposoby, jedyna wada to zbytnia twardosc. Polecam od lat stosuje tylko taka szpachle.
  • #11 1741664
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Samochodowa z włuknem nie popęka, bez włukna tez jest kozacka. Schnie w 10 minut, akrylowa pare godzin....

Ta szlifierka o której mówisz to tasmowa. Naprawde fajny sprzęcik...
  • #12 1741739
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    ja tu będę popierać słowa diyMańka,po co kupować szpachel,jak można za to narożniki albo co innego mieć?(w skrajnych przypadkach nawet gwizdek fajny)
    trzeba też wiedzieć od razu jakie wykończenie,jak malujemy to fakt,potrzeba gładkiej i jednolitej powierzchni,ale jak pod fornir lub koc,to rysy wogóle nie przeszkadzają.
    jeśli już samochodowe dwuskładnikowe szpachle(są dobre,nie ma co),to nie wypełniać od razu całe dziury,cienkie warstwy,aż dojdziemy do odp.poziomu.
    jeszcze raz,zawsze przemyśleć opcję wikol(u mnie-rakol)+ pył/wióry-klej już jest,pył też,zero dodatkowych kosztów.najpierw zagruntować klejem miejsca pod szpachlowanie,i jeszcze zanim wyschnie,nakładać mieszankę pyłu i kleju.
    ta szlifierka pasowa("czołg") to dobry patent,lepszy od oscylacyjnej.jednak każdej mechanicznej szlifierki używać ostrożnie,bo można zeszlifować obszar płyty,którego nie chcemy szlifować,potem może byc problem to wyprowadzić,kolejny koszt.papier się "zamula",zwłaszcza cieńszy,można go wtedy wytrzepać i jest prawie jak nówka

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy technik szpachlowania i oklejania czarnych płyt 18 mm, które mają nierówności i są poskręcane. Zaleca się nakładanie szpachli samochodowej, najlepiej dwuskładnikowej z włóknem szklanym na grubsze warstwy oraz zwykłej samochodowej na cienkie warstwy. Szpachlę nakłada się szpachelką, a po utwardzeniu szlifuje papierem ściernym o ziarnistości początkowo 120-160, a następnie drobniejszym (np. 500) dla uzyskania gładkiej powierzchni. Szpachla powinna być nakładana warstwami, ponieważ podczas schnięcia traci objętość. Alternatywnie można stosować mieszankę wikol + pył powstały z szlifowania płyty, co daje mocną i łatwą do obróbki masę. Do szlifowania polecane są szlifierki oscylacyjne lub taśmowe („czołg”), które znacznie ułatwiają pracę, choć papier do nich jest droższy i wymaga ostrożności, by nie uszkodzić płyty. Przy oklejaniu ważne jest uzyskanie równej i gładkiej powierzchni, zwłaszcza pod malowanie lub fornir. Warto używać prostokątnego klocka do ręcznego szlifowania dla równomiernego efektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA