logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet hotelowy WiFi w Holandii. Czy da się wzmocnić zasięg?

adys92 10 Mar 2018 10:19 2685 16
REKLAMA
  • #1 17092832
    adys92
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Mieszkam w Holandii na hotelu oferowanym przez biuro pracy. Jest tu WiFi lecz jestem w takim pokoju gdzie sygnał łapie praktycznie tylko w nocy.
    Moje pytanie czy jest możliwość jakoś wzmocnić zasięg aby korzystać z Internetu normalnie ? Aby nie zdawało połączenia i mieć w miarę dobry? W okolicy mam media Markt może jest jakaś możliwość dokupienia czegoś. Dodam, że nie mam tutaj komputera. Internet chciałbym używać do konsoli (Xbox one s) oraz telefonu.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17092861
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Można dać repeater sygnału wifi - ale to trzeba kupić, i zamontować między routerem a Twoim pokojem. Dlatego ja bym raczej był skłonny zgłosić to w hotelu - skoro biorą pieniądze za wynajęcie pokoju, a w standardzie pokoju mają internet, to niech dotrzymają słowa.
  • #3 17092879
    adys92
    Poziom 11  
    Nie wiem czy dobrze to ogarniam ale na korytarzu tuż przy moim pokoju jest na suficie właśnie coś takiego jak router. Kwadratowa puszka z niebieska dioda świecąca. Takie są na każdym piętrze. Wydaje mi się że to jest jakiś router ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17093225
    haring
    Poziom 13  
    Repeater sufitowy z reguły jest okrągły kwadratowa puszka to bardziej mi pasuje na czujnik dymu lub czujnik ruchu do włączenia światła na korytarzu, w takich obiektach jest podwieszany sufit zakończony armstrong'iem a nad nim ustawione AP (access Point'y) lub routery po WAN, (spotkałem się ze zjawiskiem cam IP + net w tej samej sieci po 100MBps), :) ale odbiegam od tematu. Przydałby się telefon z androidem a na nim apka WiFi Analyzer https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer&hl=pl w apce sprawdź sygnał wifi i na jakich kanałach jest rozsyłany. Udaj się do marketu postaraj się kupić kartę wifi z RFN (przykład: TP-LINK TL-WN722N) a dodatkowo antenę dookólną najmocniejszą wyrażana w dbi np. 15-17dbi (anteny powyżej 17dbi to np. MIMO wyglądają jak talerze satelitarne nie nadają się do zastosowań w budynkach z duże odbicie). Mam nadzieję, że taki zestaw pomoże wzmocnić sygnał i umożliwić Tobie spędzanie wolnego czasu. Zestaw z pewnością kiedyś się przyda a pieniądze nie są w cale duże. Koszt ok 150-180 PLN
  • #5 17094120
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    and_rog napisał:
    Można dać repeater sygnału wifi - ale to trzeba kupić, i zamontować między routerem a Twoim pokojem.

Najpierw należy zrobić pomiar sygnału wifi w tym pomieszczenie (bo może się okazać, że kasa na wzmacniacz w błoto).
    @adys92
    Na komputerze zainstalować InSSIDer v2/Home i tu wstawić wynik pomiaru sieci.
    By mieć co wzmocnić, trzeba mieć co odebrać.
  • #6 17094311
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    adys92 napisał:
    Kwadratowa puszka z niebieska dioda świecąca.

podejdź tam z laptopem i sprawdż zasięg
    a także pomiary inssider-em.
  • #7 17094451
    KOCUREK1970
    myszkoscielna napisał:
    podejdź tam z laptopem i sprawdż zasięg

Nie ma nigdzie podchodzić - pomiar ma być zrobiony w miejscu gdzie najczęściej z tego netu korzysta.
    Jak się do "tego" zbliży to sygnał będzie lepszy, a co jak się położy 3 m dalej do łóżka.
  • #8 17094709
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Niech zrobi test blisko magicznego oka,
    jak tam będzie mocny signał i nie będzie prędkości to nie ma co wzmacniać.
  • #9 17095761
    adys92
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Nie potrafię posługiwać się ta aplikacja może ktoś mi pomóc?
    Screeny w załączniku.
    Mógłby ktoś nakierowac mnie co takiego kupić aby wzmocnić sygnał? Dodam że do głównego routera nie mam dostępu, mieszkam w Holandii i nie mam tu komputera ani laptopa żeby konfigurować sprzęt.
    Załączniki:
    • Internet hotelowy WiFi w Holandii. Czy da się wzmocnić zasięg? Screenshot_20180311-155459.png (171.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet hotelowy WiFi w Holandii. Czy da się wzmocnić zasięg? Screenshot_20180311-155531.png (80.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 17095864
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    A w pokoju hotelowym jak wygląda WIFI analyzer ?
  • #11 17095929
    adys92
    Poziom 11  
    myszkoscielna napisał:
    A w pokoju hotelowym jak wygląda WIFI analyzer ?

To jest pomiar z pokoju.
  • #12 17096060
    myszkoscielna
    Poziom 23  
    Czy w pokoju jest miejsce gdzie dobrze odbiera ?

tak ? to kup jakiś repeater dostosowany standarderm do tego punktu WIFI.
  • #13 17096090
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    Kolega pokazał screena z WiFi Analyzera gdzie korzysta z sieci NI-Jobs coś tam z poziomem sygnału około -84dBm . Na dodatek zapchany eter na 2,4GHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 17096109
    KOCUREK1970
    Sieci minimum z 20 - nie widzę sensu w żadnym wzmacniaczu.
    Pasmo 2,4 GHz zawalone do granic, separacji między kanałami żadnej.

No chyba, że nie sieć główną wzmocnimy a sieć od KOGOŚ innego co tam własną sieć ma bliżej - trzeba się dogadać miedzy sobą.
  • #15 17097094
    adys92
    Poziom 11  
    Jeżeli Internet złapie to śmiga. Youtube uciaga na telefonie bez problemu tylko największa wada tego Internetu jest to, że on działa np 5 min i nagle rozlacza mi z telefonu i potem złapie np za 10 min ;/ Nigdy nie ma stałego połączenia;/
  • #16 17097168
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    To normalne przy poziomie sygnału -84dBm i takim bałaganie w eterze. Stabilny sygnał to około -70dBm oraz w miarę wolny kanał WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 17104664
    haring
    Poziom 13  
    Sygnał tragiczny w dodatku zapchane 2.4GHz w tym przypadku jest jedno wyjście (wyrżnięcie przeciwnika :)) 5w Wifi Signal Booster witch AP 2.4ghz tylko jest jedno ale wszyscy do o koła ucierpią na tym, urządzenie o którym mowa zagłusza wszystkie sieci nawet naszą ale wzmacnia sieć do której jesteśmy podłączeni ale wymaga wiedzy aby skonfigurować AP + MAC. Urządzenie jest mobilne ale chyba zbyt drogie aby inwestować do hotelu robotniczego w każdym razie jest to jedna z opcji. Kolejna propozycja to repeater tak jak już koledzy podpowiadali ale to wymaga współpracy z mieszkańcami hotelu i Twojego zaangażowania, do sedna: trzymając telefon w ręku i uruchomioną aplikacją udaj się na spacer po korytarzu i odszukaj miejsce gdzie NI-Jobs będzie pokrywała się z siecią |"net_szybki_niczym_pendolino", (kolokwializm - ma pokrywać się ze skalą) znając już miejsce udaj się do najbliższego pokoju (nie mówię że będzie łatwo) i poproś lokatora aby Ci pozwolił zainstalować repeater, repeater skonfiguruj tak aby rozsyłał sieć po kanale 13 kolejny repeater zainstaluj w przedostatnim przed Twoim pokojem zachowując tę samą konfigurację. Pojawi się pytanie jaki repaeter wybrać a to sprawa jest prosta niskobudżetowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik hotelowy w Holandii zmaga się z problemem słabego sygnału WiFi w swoim pokoju, który jest dostępny głównie w nocy. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym zakup repeatera sygnału WiFi, który powinien być umieszczony pomiędzy routerem a pokojem. Wskazano również na konieczność przeprowadzenia pomiarów sygnału za pomocą aplikacji WiFi Analyzer oraz InSSIDer, aby ocenić jakość połączenia. Użytkownik nie ma dostępu do głównego routera ani komputera, co utrudnia konfigurację. Wskazano na możliwość zakupu karty WiFi TP-LINK TL-WN722N oraz anteny dookólnej o wysokim wzmocnieniu. Wiele odpowiedzi podkreśla, że przy poziomie sygnału -84dBm stabilność połączenia jest niska, a sieć 2.4GHz jest zapchana, co może wymagać współpracy z innymi mieszkańcami hotelu w celu poprawy jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA