logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] boxer 2.2 hdi brak mocy przechodzi w tryb awaryjny

wojteklysy5 11 Mar 2018 13:14 33297 6
REKLAMA
  • #1 17095363
    wojteklysy5
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    WITAM . Mam problem z boxerem 2.2 hdi 2005r . mianowicie auto po dodaniu gazu przechodzi w tryb awaryjny i nie ma siły o ile bardzo delikatnie dodaje się gazu to wtedy można wejść na 4 tyś. a nawet więcej obrotów i nic się nie dzieje , jak wejdzie w tryb awaryjny to gaszę go wyciągam kluczyk po chwili odpalam i tak samo jak napisałem wyżej oczywiście odpalony już bez błędu !!

Podpięty pod kompa pokazuje bodajże --uszkodzony czujnik ciśnienia odczyt poza zakresem p0191 ---

dodam że rano przy pierwszym odpaleniu po nocy to gazuję mu prawie że normalnie ładne kilka chwil dłużej niż jak już jest nagrzany bo wtedy raz wciskam gaz mocniej i tryb awaryjny ale to już loteria albo gaśnie albo tryb awaryjny i chodzi równo ale do 2300 obrotów i to wszystko , wystarczy zgasić odpalić i w tak koło macieja , wymieniłem czujnik ciśnienia na listwie ,pompę w baku , i filtr paliwa zmian brak !!!! Jeszcze jedno dzisiaj go odpaliłem rozgrzałem go do momentu załączenia wentylatorów chłodnicy po czym go zgasiłem wentylatory chodziły nadal a ja nie mogłem go odpalić do chwili wyłączenia wentylatorów czy ma to coś wspólnego z tym co się dzieje ?? dodam że dawniej odpalał normalnie jak wenty. chodziły PROSZĘ O POMOC MOŻE KTOŚ JUŻ PRZERABIAŁ TAKI PROBLEM LUB WIE CO JEST PRZYCZYNĄ TAKIEGO PROBLEMU POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Dodano po 23 [minuty]:

Nie wiem czy to ma związek z całością ale jakiś czas auto jezdziło na odpiętym czujniku temperatury ponieważ w trasie czujnik się zepsuł i temperatura wskazywała full więc auto gasło i nie można było go odpalić po odłączeniu wszystko śmigało oczywiście temperatury nie pokazywało ale było zimno więc nie było się czym martwić tak zrobiłem jakieś 3 tys. km po czym zrobiło się to wszystko co wyżej wymienione i właśnie jeszcze wspominam o czujniku temperatury oczywiście także został wymieniony razem ze wszystkimi wcześniej wymienionymi częściami .
  • REKLAMA
  • #2 17095503
    rozik
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Pierwsze elementy do sprawdzenia to EGR. Miałem podobną sytuację w 2.0 hdi. Po lekkim dodawaniu gazu auto jechało normalnie, przy wciśnięciu pedało gazu do końca wyrzucało błąd. Czyszczenie egr pomogło. Możesz odpuścić wszelkie elementy takie jak pompa paliwa i cały układ podający paliwo (np filtry) bo raczej nie jest to tego kwestia. Najszybciej zacina się któryś z zaworów. Ewentualnie brak szczelności przy podciśnieniu. Zacznij od EGR. Odłącz o oceń zmiany. A i sprawdź jeszcze przepływomierz.
  • REKLAMA
  • #3 17095569
    migmig85
    Poziom 26  
    Ocena: 337
    Sprawdź wtryski na przelewy .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17095708
    migmig85
    Poziom 26  
    Ocena: 337
    Daj znać po teście z przelewami .
  • #6 17095732
    wojteklysy5
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    błąd niby czujnik p0191 czyli ogólnie ciśnienie ale zastanawia mnie czy ma coś na rzeczy ten czujnik temperatury jeśli go odpiąłem i trochę kilometrów było zrobione na nim to czy nie może być tak że ECU ma problem z odczytem ale chyba wtedy inny błąd ale czy teoretycznie jeśli czujnik nie bardzo współgra z ECU mogą się dziać takie rzeczy i czy można zrobić dopasowanie czujnika do ECU ??????

Dodano po 19 [godziny] 38 [minuty]:

podpięty pod lexie pokazał to samo błąd czujnika paliwa odczyt poza zakresem p0191 w parametrach wygląda na to że ma za wysokie ciśnienie na listwie co może być przyczyną ???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Peugeot Boxer 2.2 HDI z 2005 roku, który po dodaniu gazu przechodzi w tryb awaryjny, co objawia się brakiem mocy. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego zidentyfikowano błąd P0191, wskazujący na uszkodzony czujnik ciśnienia paliwa. Użytkownik wymienił czujnik ciśnienia, pompę paliwa oraz filtr paliwa, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie zaworu EGR oraz wtryskiwaczy, a także podciśnienia. Po dalszej diagnostyce i wymianie pompy wysokiego ciśnienia, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA