logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8 - problem z programowaniem po trzech wgraniach, brak reakcji

chszanek 17 Sie 2005 19:14 17998 11
REKLAMA
  • #1 1742017
    chszanek
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam taki problem:
    -- zrobiłem programatory (załącznik 1 i 2 , dodam że na obydwu jest to
    samo) no i pięknie i w ogóle , zacząłem programować , po trzech
    zaprogramowaniach klapa, procek nie do odczytania(a próbowałem
    ISPprog no i oczywiście avrdude). Więc kupiłem 2 atmegę i to samo ,
    dokładnie trzy wgrania i koniec , zero reakcji :(

Ma może ktoś pomysł co jest grane??
    Załączniki:
    • Atmega8 - problem z programowaniem po trzech wgraniach, brak reakcji programator2.jpg (9.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Atmega8 - problem z programowaniem po trzech wgraniach, brak reakcji programator3.png (5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1742202
    m8se
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.

Napisz może, co po kolei wgrywałeś. Czy w obu przypadkach za trzecim razem nie grzebałeś w fuse'ach? :-)

m8se
  • REKLAMA
  • #3 1742389
    chszanek
    Poziom 13  
    Witam.
    Otóż wgrywałem program demo.c (z winavr\examples\demo) oraz taki prościutki na zasadzie włącz diodę i wyłącz.
    Nic więcej.
    Potem przekładałem ATmege do układu wykonawczego (zasilanego z LM 317) no i dioda do B1. I zima.

POZDR
  • REKLAMA
  • #4 1743089
    m8se
    Poziom 15  
    chszanek napisał:
    Witam.
    Otórz wgrywałem program demo.c (z winavr\examples\demo) oraz taki prościutki na zasadzie włącz diodę i wyłącz.
    Nic więcej.
    Potem przekładałem ATmege do układu wykonawczego (zasilanego z LM 317) no i dioda do B1. I zima.

POZDR

Niewiele właściwie z takiego opisu można wywnioskować. Z tego co rozumiem to zaprogramowałeś go dwa razy i było ok, a potem zrobiłeś to po raz trzeci, przełożyłeś go do innego układu i już nie było ok, czy tak? Jeśli tak, to by sugerowało uszkodzenie go w tym układzie - czy to "zasilanie z LM317" jest na pewno dobre? Jeśli robiłeś to inaczej to napisz dokładnie.

m8se
  • #5 1745636
    chszanek
    Poziom 13  
    Witam.
    Już chyba sprawa rozwiązana . Sam programator okazał się dobry (aktualnie kożystam z tej 2 opcji) już zaprogramowałem moją atmege po raz 6 i wszystko gra:]. Niestety straciłem te 2 w GŁUPI sposób :( , dałem zasilanie prosto z LM317 (po zmianie napięcia z 20V na 4.85) na ATmegę , nawet żadnego rezystorka :(. Teraz dałem 1.2kOhm i jest oki.
    (jak na rysunku) mam nadzieję że jest OKI ?? jak bym coś znowu zrobił źle napiszcie .
    Załączniki:
    • Atmega8 - problem z programowaniem po trzech wgraniach, brak reakcji 111.JPG (15.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1746597
    m8se
    Poziom 15  
    Nie jest OKI :)

Podstawowy układ dla LM317 jest taki jak poniżej. Bez żadnego rezystora szeregowo. Natomiast kondensatory są raczej obowiązkowe. Dla takich rezystancji jak na rysunku - 330 i 1k będziesz miał zasilanie 5V. Dopiero to podłącz do Vcc i przez rezystor do resetu. To co zrobiłeś to bardzo zły pomysł. A tak na marginesie - to dlaczego nie użyjesz 7805? To juz gotowy stabilizator 5V, bez żadnych rezystorów, tylko dwa kondensatorki (znowu obowiązkowo, tak po 100nF). Jak na rysunku.

m8se
    Załączniki:
    • Atmega8 - problem z programowaniem po trzech wgraniach, brak reakcji 7805.jpg (10.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Atmega8 - problem z programowaniem po trzech wgraniach, brak reakcji lm317.jpg (15.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1746782
    chszanek
    Poziom 13  
    Witam.

:) Jeśli chodzi o LM317 to go dobrze podłączyłem:] , po prostu nie chciało mi się w Paint rysować wszystkiego,heheh lenistwo, więc narysowałem tak "symbolicznie".W układzie wykonanym mam kondensatorki a zamiast rezystorka 1kOhm mam 4.7kOhm (nastawny) i wszystko gra. A nie użyłem 7805 bo nie miałem pod ręką a nie chciało mi się iść do sklepu.

Mnie jednak intryguje połączenie samej ATmega8 tzn:
    - czy trzeba ją zasilać przez rezystor , a jak trzeba to jaiej wartości ,
    - czy trzeba jeszcze jakoś inaczej "zabezpieczać" tego kontrolerka?
  • REKLAMA
  • #8 1746867
    m8se
    Poziom 15  
    chszanek napisał:

Mnie jednak intryguje połączenie samej ATmega8 tzn:
    - czy trzeba ją zasilać przez rezystor , a jak trzeba to jaiej wartości ,
    - czy trzeba jeszcze jakoś inaczej "zabezpieczać" tego kontrolerka?

Nie trzeba zasilać przez rezystor, a powiedziałbym że nie powinno się nawet, bo jeśli kość pociągnie więcej prądu to na rezystorze odłoży się większe napięcie a tym samym siądzie ono na kości. Zasilać można prosto ze stabilizatora albo regulatora i jeśli - tak jak napisałeś wcześniej - robiąc tak uwaliłeś układy to coś musisz mieć jednak nie tak z tym zasilaniem. Jesteś pewien że te kości są już na śmietnik a nie tylko przeprogramowałeś fusy przy okazji?

Co do zabezpieczeń to generalnie można np. wstawić szeregowo diodę jako zabezpieczenie przed odwróceniem polaryzacji, ale w twoim przypadku jest to niepotrzebne, bo uzycie regulatora wyklucza taką sytuację. Chyba że zdarza ci się odwrotnie włożyć kość, ale tu z kolei układ zabezpiecza wewnętrzna dioda i przy krótkotrwałym włożeniu kostki odwrotnie nic sie nie stanie.

m8se
  • #9 1748495
    chszanek
    Poziom 13  
    Witam.
    Wielkie dzięki za wszelką pomoc:] .

Mam jeszcze takie pytanie :
    - czy fakt iż we wcześniejszym układzie diodę na B1 nie dawałem przez rezystor mógł być przyczyną spalenia tych 2 atmeg ?? (na rysunku jest schemat przy którym spaliły się te układy).

A co do fusbit'ów to ich nie ruszałem :].Na elektrodzie dużo się na ten temat naczytałem i stwierdziłem że na razie nie jest to dobra zabawka :]

POZDR
    Załączniki:
    • Atmega8 - problem z programowaniem po trzech wgraniach, brak reakcji 1.JPG (10.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1748631
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Ciekawe, mam ten sam problem. Programator OK, zasilanie OK, tylko juz 3 uC poszly do kosza... I nie wiem, co jest grane. Dioda tez byla bez rezystorka, ale chyba w jednym tylko... Niewiele dalej jest moj post, tam dokladniej opisuje swoja sytuacje...
  • #11 1764459
    msb
    Poziom 15  
    Ocena: 151
    diodka połączona jak w narysowanym układzie nie powinna uszkodzić proca zadzialało by wewnętrzne zabezpieczenie które ogranicza prąd wypływający w stanie wysokim do 20mA ale takie podłączenie jak twoje nie jest wskazane mógłbyś natomiast spalić przy odwrotnym podłączenu diody tzn między + zas i portem ograniczenie prądu nie działa w stanie niskim i po procu
  • #12 1764664
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    msb napisał:
    diodka połączona jak w narysowanym układzie nie powinna uszkodzić proca zadzialało by wewnętrzne zabezpieczenie które ogranicza prąd wypływający w stanie wysokim do 20mA
    Zabezpieczenia zabezpieczeniami, a tabelka w nocie katalogowej swoje (Absolute Maximum Ratings s.239 )... Proszę o doinformowanie, bo nie mogę skojarzyć - w którym miejscu jest o zabezpieczeniu prądowym 20 mA ? Są tylko charakterystyki prądowo-napięciowe, polecam tą ze s.261... Dokumentacja jest od czytania... Forum to nie miejsce na plotki. A do LED polecam 430Ω szeregowo przy 5V zasilania.
    http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?PN=ATmega8
    --
    Pozdrawiam, Daniel

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania mikrokontrolera Atmega8, który po trzech udanych wgraniach przestawał reagować i nie był możliwy do odczytania za pomocą ISPprog i avrdude. Przyczyną uszkodzenia dwóch układów okazało się niewłaściwe zasilanie – podłączenie Atmegi bezpośrednio do wyjścia LM317 bez rezystora ograniczającego prąd. Po dodaniu rezystora 1,2 kΩ i kondensatorów układ zaczął działać poprawnie. Dyskusja poruszyła także kwestie prawidłowego zasilania Atmegi8, gdzie zasugerowano stosowanie stabilizatora 7805 z kondensatorami zamiast LM317, a także wyjaśniono, że zasilanie przez rezystor nie jest zalecane, gdyż może powodować spadki napięcia i uszkodzenia. Omówiono również podłączenie diody LED do portu B1 – brak rezystora ograniczającego prąd mógł przyczynić się do uszkodzenia mikrokontrolerów, choć wewnętrzne zabezpieczenia Atmegi ograniczają prąd do około 20 mA w stanie wysokim. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania rezystorów szeregowych przy diodach LED oraz na ostrożność przy ustawianiu fusebitów, które w tym przypadku nie były zmieniane. Podsumowując, prawidłowe zasilanie i zabezpieczenie wyjść mikrokontrolera są kluczowe dla uniknięcia uszkodzeń podczas programowania i eksploatacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA