Witam.
Przed rozpoczęciem opisywania mojej konstrukcji chciałbym ostrzec:
OZON W ZBYT DUŻYM STĘŻENIU JEST SZKODLIWY DLA ZDROWIA I MOŻE ZAGRAŻAĆ ŻYCIU !
Wszelkie próby sterowania należy przeprowadzać przy odłączonym generatorze. Uruchomienie próbne przeprowadzać w przewiewnym miejscu i na krótki okres. Po użyciu dokładnie przewietrzyć pomieszczenie/auto. Podczas ozonowania nie wolno przebywać w przestrzeni w której pracuje ozonator. Stosować się do ogólnych instrukcji używania ozonatorów.
W związku z rozpoczęciem sezonu chłodniczego w aucie, musiałem odwiedzić warsztat w celu zabicia "zapachu" klimatyzacji. Koszt 50 zł. Ponieważ miałem nadmiar wolnego czasu postanowiłem zrobić generator ozonu na własne potrzeby.
Początkowo chciałem sam zrobić generator wysokiego napięcia i siatkę wytwarzającą ozon, ale po zorientowaniu się w problemach jakie to stwarza postanowiłem kupić gotowca z Chin, ale obudowę dostosować do ew. wymiany na własną konstrukcję w przyszłości.
Układ sterowania zbudowany jest w oparciu o Atmega 8 w obudowie przewlekanej, bo taki mi leżakował. Program napisany w BASCOM. Elementy wykonawcze na przekaźnikach. Na płytce jest przewidziane gniazdo do podłączenia termistora kontrolującego temperaturę generatora, ale po próbach generator był chłodny więc uznałem że termistor jest zbędny. Na schemacie nie są uwzględnione: wyłącznik zasilania, bezpiecznik w gałęzi zasilania, bezpiecznik generatora oraz diodę LED z driverem (EATON) sygnalizującą podanie napięcia 230V na generator.
Trochę więcej o sterowaniu.
Jest możliwość uruchomienia pięciu programów. Trzy pierwsze to proste timery. Po wybraniu numeru programu (PLUS/MINUS) wciskamy START - włącza się wentylator, dioda ostrzegawcza i po zadanym czasie (odliczanie na wyświetlaczu LED) uruchamia się generator ozonu na czas ustawiony w wybranym programie.
Odliczanie do załączenia jest konieczne, aby uniknąć wdychania ozonu który dość szybko się generuje. Po zakończeniu pracy generatora, wentylator dalej pracuje przez ok 5 min (czas nastawiany) po czym gaśnie dioda "OZON" zaświeca się dioda "GOTOWY" i można zacząć wietrzyć auto.
Czas pracy programu programuje się następująca: w momencie gdy generator nie pracuje wybieramy program (PL/MI) i wciskamy przycisk "OK", rozjaśnią się dwie ostatnie cyfry na wyświetlaczu, przyciskami PL/MI ustawiamy czas programu( w minutach), zatwierdzamy "OK".
Uruchamianie programu 4 i 5 przebiega podobnie, z tym że są różnice w działaniu tych programów.
Program 4 to praca impulsowa : ozonowanie , przerwa, ozonowanie itd. przez określony czas, wentylator pracuje cały czas . Można nastawiać niezależnie czas trwania programu, czas ozonowania, czas przerwy.
Program 5 to ozonowanie określony odcinek czasu (w celu napełnienia przestrzeni) następnie praca impulsowa. Ustawiane są: czas programu, czas długiego odcinka, czas impulsu, czas przerwy.
Wszystkie parametry: czasy programów, czasy przerw między impulsami, czas opóźnienia załączania, czas pracy wentylatora po zakończaniu ozonowania są zapisywane w Eeprom procesora i nie zanikają po wyłączeniu zasilania. Podczas pracy na wyświetlaczu wyświetlana jest informacja o stanie pracy - ozonowanie, praca wentylatora, odliczanie do końca pracy, czas upływający po zakończeniu pracy.
Szkielet obudowy to aluminiowe kształtki po przedwiekowym urządzeniu, nawet nie pamiętam co to było. Ponieważ obudowa jest dość wysoka, znalazło się miejsce na zwinięcie przewodu zasilającego. Dzięki temu przechowywanie ozonatora jest bardzo wygodne. Wszystkie blachy obudowy wykonane z polerowanej blachy bezkwasowej.
Płytkę wykonałem metodą termotransferu, trawienie niestety nie przebiegło po mojej myśli(wlałem pomyłkowo coś niezidentyfikowanego zamiast wytrawiacza i ledwo uratowałem ścieżki więc zdjęciem chwalił się nie będę) . Projekt płytki i schemat utworzony w KICAD. Zdjęcia nie wyszły rewelacyjnie ale mój telefon nie radzi sobie z błyszczącym powierzchniami.
Deklarowana wydajność generatora to 15g/h, niestety nie mam możliwości tego zweryfikować. Po kilku użyciach mogę stwierdzić, że na średniej wielkości auto osobowe wystarcza 12 min ozonowania. Pomieszczenie ok 12m3 ozonowałem 25 min i było wg mnie zbyt długo.
Kilka zdjęć wnętrza i schemat poglądowy:
W załącznikach : komplet dokumentacji KICAD, schemat PDF, program BASCOM i plik HEX
Fajne? Ranking DIY