logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock 775Twins-HDTV - płyta główna nie współpracuję z kartą graficzną

FiQu 18 Mar 2018 14:07 738 11
REKLAMA
  • #1 17111546
    FiQu
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    A więc tak po wymianie płyty głównej z tej https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5KPLEPU/ na taką http://www.asrock.com/mb/ATI/775Twins-HDTV/ występuję problem podczas uruchamiania. Ale zacznijmy od początku powodem wymiany płyty głównej był całkowity brak reakcji na przycisk power oraz zwieranie pinów. Po wymianie komputer reaguję na przycisk i się uruchamia. Ale po uruchomieniu po chwili wyskakuję błąd "Checking NVRAM 41AC"

Próbowałem już resetować bios poprzez wyjęcie baterii, zworkę i zero efektów. Osobiście wydaję mi się, że płyta główna nie obsługuje tej karty graficznej https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/ENGT240DI1GD3A/. Płyta główna jest ze starego komputera w którym siedziała taka karta graficzna https://www.komputronik.pl/product/64305/palit-geforce-9500-gt-1gb-super-.html

Siedzę kilka dni nad tym i nie mogę nic wymyśleć. Mam nadzieję, że wspólnie coś zdziałamy.

Asrock 775Twins-HDTV - płyta główna nie współpracuję z kartą graficzną
  • REKLAMA
  • #2 17111556
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Jeżeli reset CMOS lub aktualizacja BIOS'u nie pomaga to nic nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #4 17111960
    FiQu
    Poziom 7  
    Czyli jeszcze pozostaję próba aktualizacji BIOSU. Na zintegrowanej grafice nie jestem w stanie sprawdzić, ponieważ nie mam odpowiedniej przejściówki. Ale gdy wsadziłem grafikę GF9500GT to błędu nie ma. Uruchamia się ale chyba trzeba zrobić formata bo nie wykrywa sterowników? Dobrze myślę?

Co do zasilacza to wiem, ale nie ma sensu inwestować w tą jednostkę.
  • REKLAMA
  • #5 17112301
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    FiQu napisał:
    ale nie ma sensu inwestować w tą jednostkę.

Już to zrobiłeś ;) a zasilacz mógł ubić poprzednią płytę i może ubić te za moment.
    Tak aktualizacja BIOS to jedyny ratunek w tej sytuacji.
  • REKLAMA
  • #6 17112503
    FiQu
    Poziom 7  
    Płyta główna za darmo więc zero kosztów :) Spróbuję jeszcze z tym BIOSEM. Czyli jak rozumiem to zasilacz też mógł się do tego przyczynić a istnieją jakieś sposoby sprawdzenia zasilacza czy niedomaga?
  • #7 17113027
    310artur
    Poziom 43  
    Nawet kilka ale taki w pełni miarodajny to pomiar oscyloskopem pod obciążeniem.
    Takie domowe - pomiar mirnikiem pod obciążeniem i bez i porównanie odczytów. Oraz organoleptyczna kontrola wyglądu kondensatorów w samym zasilaczu. Jak będzie jakiś spuchnięty to wiadomo że już prawidłowo napięć nie poda (będą tętnić). Właśnie tętnienia są cichym zabójcą sprzętu. Miernik ich nie pokaże, płyta jest w stanie tak zasilana działać ale jej to szkodzi.
  • #8 17113904
    FiQu
    Poziom 7  
    To dzisiaj postaram się to sprawdzić. A czy mogę za symulować obciążenie podłączeniem wentylatora obudowy?
  • #9 17113972
    aarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    enhanced napisał:
    Jaki procesor?
    Na zintegrowanej grafice działa poprawnie?...

Ponawiam pytanie kolegi.
  • #10 17114115
    FiQu
    Poziom 7  
    W sprawie zintegrowanej grafiki pisałem już jak wygląda sytuacja a co do procesora to siedzi Intel Celeron, mam jeszcze w zapasie Intel Pentium Dual Core.
  • #11 17114564
    310artur
    Poziom 43  
    Typowo obciążenie generuje się sprzętem który zamierzasz zasilać. Uruchamiasz test power supply w programie OCCT. W przypadku tego zasilacza niesie to realne ryzyko że coś się stanie.
    Alternatywnie to robi się żarówkami tyle że to nie do końca dobry test bo PC pobiera prąd zmiennie zależnie od obciążenia a żarówka idealnie stale. Ilość żarówek dobierasz na moc. Zwykle 12V samochodowe na linie 12V i 6V na linie 5V ich ilość i moc tak na 85% tego co masz etykiecie zasilacza (dla tego sprzętu może lepiej tak 70% z etykiety ;) )
  • #12 17140937
    FiQu
    Poziom 7  
    Niestety na tej płycie nie współpracuję co za tym idzie muszę znaleźć inna płytę. Ale jako, że nie znam się za bardzo na używanych komponentach prosiłbym o pomoc w doborze dobrej płyty. Znalazłem taką płytę tylko trochę inny model P5KPL-AM/EPU

Co o tym myślicie, będzie działać z kartą graficzną?

Moderowany przez dt1:

Linki do aukcji są dozwolone jedynie w działach zakupowych. Pytania dotyczące zakupów proszę zadawać w dziale "Co kupić?".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił płytę główną z modelu ASUS P5KPL-EPU na Asrock 775Twins-HDTV, co spowodowało problemy z uruchomieniem komputera, w tym błąd "Checking NVRAM 41AC". Po wymianie płyty komputer reaguje na przycisk zasilania, ale występują trudności z kartą graficzną ASUS ENGT240DI1GD3A, która nie działa poprawnie. Użytkownik próbował resetować BIOS, ale to nie przyniosło efektów. Wskazano na możliwość aktualizacji BIOS oraz na problemy z zasilaczem, który mógł uszkodzić poprzednią płytę. Użytkownik rozważa również zakup innej płyty głównej, P5KPL-AM/EPU, i prosi o opinie na jej temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA