Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

made in china smart switch wifi jaka moc maksymalna ?

Danieltda 19 Mar 2018 22:22 1038 6
Relpol
    Danieltda
    Level 6  
    made in china smart switch wifi jaka moc maksymalna ?made in china smart switch wifi jaka moc maksymalna ?made in china smart switch wifi jaka moc maksymalna ?made in china smart switch wifi jaka moc maksymalna ?

Witam, takie oto cacko zakupiłem na allegro celem zdalnego wyłączania koparki krypto walut. Chciałbym to wpiąć pomiędzy gniazdem a listwa zasilająca na której wisi koparka o łącznym poborze 1600W i nieco ponad 7A.

Problem w tym, ze rozebrałem to cacko i jak widać cały prąd idzie przez jakieś luty. Czy takie ścieżki z cyny mogą przewodzić do 2200W (tyle wg chińczyków wynosić ma max przepływ) . Czy możliwe jest ze cyna słabo podatna na ciepło/prąd ? Pytam bo miałem wcześniej na 1 listwie (max3640W) podłączone 2 koparki (3200W) i wiem jak gorący robił się kabel po którym szlo 3200W.....

Pytanie nr 2. Listwa ma 3 żyły: plus minus oraz uziemienie, natomiast ten switch oferuje tylko plus i minus. Czy mogę uziemienie zamostkowac z minusem i puścić przez to diabelstwo czy tez może po prostu żyły uziemienia nie "przecinać".....

z góry dzięki za fachowe opinie !
    Pozdrawiam
  • Relpol
    Ture11
    Level 38  
    Jeśli obawiasz się problemów z obciążalnością, to daj jeszcze dodatkowy stycznik. Sam Sonoff pewnie wytrzymałby tyle, ile deklaruje producent (10A), ale bierz pod uwagę, że komputery mają spore zasilacze impulsowe, a ich prąd udarowy jest duży (jak to w zasilaczach impulsowych) - pewnie szybko skleisz styki przekaźnika w ten sposób.

Co do plusa, minusa i uziemienia... Ja tam nie widzę plusa ani minusa, widzę fazę i neutralny. Tak czy inaczej, mostkować (przewodu ochronnego z neutralnym) nawet nie próbuj - miałem już takiego geniusza znajomego... czy wiesz, jak to jest trzymać w ręku kabel DVI z fazą na ekranie...? :-)

Dodano po 1 [minuty]:

Danieltda wrote:
    wiem jak gorący robił się kabel po którym szlo 3200W....

A żyły tego kabla to jaki miały przekrój i jaka była długość całości?
  • Relpol
    Danieltda
    Level 6  
    dobra mam inny pomysl, koparka chodzi na 3 zasilaczach 850W i one sa polaczone kablami dualpsu. Wystarczy ze odetne jeden glowny zasilacz a 2 pozostale i tak sie wylaczaja. Wlasnie to przetestowalem.

tak wiec kabla z listy nie ruszam a przetne tylko jeden kabel pomiedzy glownym zasilaczam a listwa. Przez niego plynie max 550W :)
    I rozumiem ze tne tylko neutral i prad a zylka od uziemienia leci naokolo tego cacka ?

tylko teraz w momencie wylaczenia tego zasilacza nie wroci cos tym przewodem uziemiania do listy i nie spowoduje awarii ?

Pytam bo mam w domu mam istalacje zmostkowana (zero z uziemieniem) i musialem wymienic wszystkie gniazkda na takkie z bolcem, bo w monencie, gdy podlaczzlem listwe z uziemieniem do gniazkda bez bolca to na listwie robilo sie zwarcie (bolce listy dawaly 12V) a kabel od ethernetu mnie kopal !:D
    Ture11
    Level 38  
    Danieltda wrote:
    ylko teraz w momencie wylaczenia tego zasilacza nie wroci cos tym przewodem uziemiania do listy i nie spowoduje awarii ?

Pytam bo mam w domu mam istalacje zmostkowana (zero z uziemieniem) i musialem wymienic wszystkie gniazkda na takkie z bolcem, bo w monencie, gdy podlaczzlem listwe z uziemieniem do gniazkda bez bolca to na listwie robilo sie zwarcie (bolce listy dawaly 12V) a kabel od ethernetu mnie kopal !:D

Jak masz takie cyrki tam, to nikt tu nie będzie Ci nic w stanie zdalnie powiedzieć.
    Danieltda
    Level 6  
    to tylko u mnie w domu. docelowo koparki trafia na hale gdzie jest porxadna instalacja z osobnym uziemnieniem.....
    Danieltda
    Level 6  
    Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie ? Czy mogę pościć fazę i zero przez ten smart switch a uziemienie "na około" ?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Danieltda wrote:
    Czy mogę pościć fazę i zero przez ten smart switch a uziemienie "na około"
    Uziemienie tylko ,,naokolo", bo ja by inaczej. Reszta nie przy takich mocach. Tu masz odpowiedz:
    Ture11 wrote:
    Jeśli obawiasz się problemów z obciążalnością, to daj jeszcze dodatkowy stycznik. Sam Sonoff pewnie wytrzymałby tyle, ile deklaruje producent (10A)
    Może i by wytrzymał, ale te zaciski i miniaturowy przekaźnik wewnątrz już nie. :cry: