logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MANTA SPK5015 PRO ORACLE - Buczenie głośników, przyczyny i sugestie

Layco 24 Mar 2018 14:29 4305 6
REKLAMA
  • #1 17124586
    Layco
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć. Mam problem z głośnikami MANTA PRO SPK5015 ORACLE. Są one wyposażone we własny wzmacniacz. Niestety głośniki buczą, bzyczą ale nie jednostajnie tylko momentami. Dźwięk jest podobny do wydawanego przez sinik modeli latających czy komara :) Nie jest słyszalny podczas muzyki ale bardzo denerwuje pomiędzy nimi lub w momencie kiedy masz ochotę posłuchać muzyki bardzo cicho. Mam podejrzenia,że może na to wpływać jakiś przemiennik kolorów podświetlenia potencjometrów, które jak dla mnie mogłby się nie świecić.... albo świecić w kolorze podświetlenia wyświetlacza. Byłoby mniej badziewnie. Wyprzedzając być może uwagi co do jakości sprzętu, zdaję sobie sprawę, że to jest Manta ale właśnie tyle chciałem wydać i nie jestem audiofilem. Jednak buczenie wydaje mi się już grubą przesadą w przypadku nowego produktu.

Nagrałem film, który to przedstawia. Czy spotkał się może ktoś z podobnym problemem... i ewentualnie wie jak łatwo się tego pozbyć nie oddając produktu do fachowego ;) serwisu marki Manta... bo głośniki same w sobie są ok i spełniają moje oczekiwania.

Film: youtube.com/watch?v=K6Bz_VlYMxA (dobrze mieć słuchawki, lepiej słychać to buczenie)
  • REKLAMA
  • #2 17124828
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Do czego te głośniki podłączasz?

Czy buczą przy odłączeniu źródła sygnału?
  • REKLAMA
  • #3 17125126
    Layco
    Poziom 2  
    Cześć. Głośniki mają własny wzmacniacz. Buczą chwilowo zarówno przy odczycie z USB, aux oraz bluethoot czyli typ sygnału nie ma znaczenia. Podłączam je tylko do sieci 220V.

Czy np. może być to zasilacz. Widzę, że to buczenie jest zsynchronizowane ze zmianą barw pokręteł potencjometrów. Być może wtedy zmienia się napięcie a zasilacz nie trzyma stałego i buczy......???
  • REKLAMA
  • #4 17125255
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Layco napisał:
    Cześć. Głośniki mają własny wzmacniacz. Buczą chwilowo zarówno przy odczycie z USB, aux oraz bluethoot czyli typ sygnału nie ma znaczenia. Podłączam je tylko do sieci 220V.

Czy np. może być to zasilacz. Widzę, że to buczenie jest zsynchronizowane ze zmianą barw pokręteł potencjometrów. Być może wtedy zmienia się napięcie a zasilacz nie trzyma stałego i buczy......???

Jak źródło jest wyciszone, a ustawiasz na ful pokrętła to jest to normalne.
    Z filmu nie mogę wyłapać kiedy buczy mimo wskazanych przez ciebie miejsc.
    U mnie inne głośniki jak odłączę źródło i wzmacniacz ustawię na połowę to też słychać buczenie.
  • #5 17125356
    Layco
    Poziom 2  
    Nawet w przypadku ustawienia glosnosci na minimum czyli zero buczy w momencie zmiany kolorów pokręteł. Poziom potencjometru jak pisałem wcześniej nie ma znaczenia.
  • #6 17126266
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Proponuję, w celu sprawdzenia czy posiadasz wadliwy egzemplarz, udać się do sklepu [o ile zakupiłeś sprzęt nie przez internet] i sprawdzić na takim egzemplarzu w sklepie czy buczy, jeśli sklepowy nie buczy, to do sklepu i wymiana sprzętu na nowy, [sprawny] nie buczący.
  • REKLAMA
  • #7 17343656
    dorotkatychy
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam
    Czy udało się Panu rozwiązać problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośnikami MANTA PRO SPK5015 ORACLE, które emitują buczenie, niezależnie od źródła sygnału (USB, AUX, Bluetooth). Buczenie występuje nawet przy minimalnej głośności i jest zsynchronizowane ze zmianą kolorów podświetlenia potencjometrów. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z niestabilnym zasilaczem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie głośników w sklepie, aby ustalić, czy problem dotyczy konkretnego egzemplarza, oraz zwrócenie sprzętu, jeśli w sklepie nie występuje buczenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA