logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DEVIreg Smart w podłogowym ogrzewaniu gazowym kotłem - dwa czujniki temperatury?

RichterD 28 Mar 2018 10:46 1017 5
  • #1 17132908
    RichterD
    Poziom 2  
    Witam po raz pierwszy szanowne grono!

Mam pytanie dotyczące sterownika DEVIreg Smart i ogrzewania centralnego gazowego (podłogówka na parterze + grzejniki na piętrze).
    Czy mając zatopiony w podłodze czujnik temperatury jest sens podłączania go do termostatu? Czy pozostawić jedynie ustawienie czytania temperatury z czujnika wewnątrz termostatu? Dodam, że sterownik będzie tylko załączał lub wyłączał kocioł. Podłoga jest "odcięta" na 35 stopni celsjusza. Zastanawia mnie tylko czy sterownik w tym przypadku 'korzysta z wiedzy' o temperaturze podłogi.
    Z góry dzięki za podpowiedź.
    Damian
  • #2 17135371
    RichterD
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany dzięki sprawnemu 'supportowi' firmy DEVI.
  • #3 17147294
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    A jak podłączyłeś sterownik do kotła?
    Bo DeviRegSmart podaje chyba 230v, a kotły najczęściej mają styk bezpotencjałowy?
  • #4 17147454
    RichterD
    Poziom 2  
    To prawda, mam kocioł junkersa,który właśnie sterowany jest jak piszesz. Ja użyłem stycznika z cewką 230V. Niestety większość termostatów podaje właśnie 230V a zależało mi na takim, który mogę wrzucić w ramkę z łącznikami.
  • #5 17151178
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    No i mamy sterowanie kotłem z termostatem WiFi :D
  • #6 17151362
    RichterD
    Poziom 2  
    Do termostatu, a właściwie stycznika podłączona jest również pompa rozdzielacza podłogówki, tak aby pracowała tylko wtedy kiedy pracuje kocioł, czyli kiedy Devi podaje info "grzej". W planach rozbudowanie o siłowniki termiczne na poszczególnych obiegach podłogówki. Ale jeszcze nie mam pomysłu jak tym sterować po WiFi. 😏
REKLAMA