wrotomek napisał: W takim razie sam nie wiem co robić
Nie zauważyłem żeby te lampy się jażyły to może spróbuje kupić nowe(widziałem dosyć tanie bo ok 1,00-2,50) i może tylko to jest wadą????
Żeby lampy się żarzyły to muszą mieć napięcia żarzenia. W tym radiu są lampy serii E, czyli żarzy się je napięciem 6.3V. (tym samym napięciem zresztą są zasilane żarówki oświetleniowe skali). Na lampach nowalowych (serii 80) żarzenie to nóżki 4 i 5. ZMierz, czy transformator daje to napięcie. Sprawdź w ogóle transformator, wyłącznik, bezpiecznik i kabel sieciowy - czy odbiornik w ogole jest zasilany. Raczej mało prawdopodobne jest aby wszystkie lampy w odbiorniku się spaliły, zwłaszcza, że przepalenie żarnika lampy jest naprawde trudne (trzeba by pewnie za 20V albo i więcej na żarzenie podać).
Podałem ci wcześniej link do schematu tego radia, jak już uruchomisz żarzenie lamp to pomierz wszystkie napięcia i prądy, czy są zbliżone do tych na schemacie - dopiero jak to się będzie zgadzać jest sens szukać innych usterek. Częściowy, jeszcze niedokońcozny opis uruchamiania radiów jest na mojej stronie.