logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Własny generator prądu z silnika spalinowego i przetwornicy

PowaznyProblem 29 Mar 2018 19:30 2118 9
  • #1 17136418
    PowaznyProblem
    Poziom 6  
    Witam mam pewien pomysł w którym uczestniczy "silnik np od piły spalinowej, alternator 14V 120A, jakiś regulator napięcia, akumulator i przetwornica sinus 1000W (ciągłej pracy 800W)

Wiem że to już było ale mój jest trochę inny bo ja mam dwa akumulatory (65A, 75A) i zamierzam dokupić od tira. Co kilka dni mógł bym jeden czy dwa zabierać do domu i je ładować.
    Moje pytanie brzmi czy z tym sprzętem dało by radę chodzić urządzenie co pobiera 700w przez 16 godzin resztę czasu akumulatory by się lądowały?

A jak nie to macie może jakieś pomysły na to? Chodzi mi głowie o to żeby jak najmniej urządzenie spaliło benzyny chodziło 24 h i miało te 800w. Jednym z pomysłów jest agregat wiem - za proste w realizacji
  • #2 17136445
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    Są przetwornice z funkcją ładowania.
    Nawet taką wykorzystuję. ;-)

Jeśli masz przetwornicę i akumulatory, to po prostu zrób test.
    Pojemność akumulatora znasz, podłącz w pełni naładowany akumulator, i zobacz ile wytrzyma, wówczas z grubsza będzie łatwo wyliczyć rzeczywiste zapotrzebowanie na akumulatory.
  • #3 17136450
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    PowaznyProblem napisał:
    Chodzi mi głowie o to żeby jak najmniej urządzenie spaliło benzyny chodziło 24 h i miało te 800w.
    Jeżeli zbierzesz odpowiednią liczbę akumulatorów to urządzenie spali 0 litrów benzyny.
    Moim zdaniem albo rybka albo pipka czyli wybór pomiędzy akumulatorami a agregatem.
    PowaznyProblem napisał:
    dało by radę chodzić urządzenie co pobiera 700w przez 16 godzin resztę czasu akumulatory by się lądowały?
    Jeżeli akumulatory mają pracować dwa razy dłużej niż się ładować to do ich ładowania potrzebujesz agregatu o dwa razy większej mocy niż do bezpośredniego zasilania urządzenia. :cry:
  • #4 17136481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17136483
    PowaznyProblem
    Poziom 6  
    tomiok napisał:
    Jeśli masz przetwornicę i akumulatory, to po prostu zrób test.
    Na jednym akumulatorze działa maksymalnie godzinę z tą przetwornicą http://allegro.pl/przetwornica-pradu-napiecia-sinus-12v-230v-1000w-i5398738942.html
    vodiczka napisał:
    Jeżeli zbierzesz odpowiednią liczbę akumulatorów to urządzenie spali 0 litrów benzyny.
    Wychodzi, że mniej więcej 16 akumulatorów, dlatego doszedłem do wniosku, iż jednocześnie podczas działania urządzenia akumulatory muszą być ładowane.
  • #6 17136488
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Niestety ale nie da się. Policz sobie pobór prądu przez przetwornicę przy mocy wyjściowej 800W. Biorąc nawet 100% sprawność to masz prawie 60A przy zasilaniu 12V. Przy tych akumulatorach wystarczy na ok. 2 h Chyba nie tędy droga. Można próbować podnieść pierwotne napięcie zasilania do 48V ale z kolei wymaga to poszukania alternatora o takim napieciu pracy. Jednak najprostszy będzie zwykły zespół prądotwórczy .....lub panele słoneczne ale dla tej mocy to też już nie będzie tanio.
  • #7 17136493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17136513
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    PowaznyProblem napisał:
    dlatego doszedłem do wniosku że jednocześnie podczas działania urządzenia akumulatory muszą być ładowane

Czyli akumulatory pracują przez 16h a ładujący je agregat przez 24h? Czy przez 8h ładujesz akumulatory w domu? Napisz jasno jak widzisz cykl pracy w okresie 24h.
  • #9 17136514
    PowaznyProblem
    Poziom 6  
    mn997 napisał:
    Zaden silnik od piły czy kosiarki nie wytrzyma pracy ciągłej 16 h , a nawet 8h .
    I to rozwiązuje mój problem czyli zostaje zakupić agregat no nic szkoda. Można zamknąć

Dodano po 4 [minuty]:

vodiczka napisał:
    Czyli akumulatory pracują przez 16h a ładujący je agregat przez 24h? Czy przez 8h ładujesz akumulatory w domu? Napisz jasno jak widzisz cykl pracy w okresie 24h.
    Agregat miał chodzić 24 godziny i cały czas je ładować, a akumulatory przez 16 godzin byłyby tylko wykorzystywane.
  • #10 17136642
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć generator prądu z silnika spalinowego (np. od piły), alternatora 14V 120A, regulatora napięcia, akumulatorów oraz przetwornicy sinus 1000W. Zastanawia się, czy przy użyciu dwóch akumulatorów (65A, 75A) możliwe jest zasilanie urządzenia o mocy 700W przez 16 godzin, podczas gdy akumulatory będą ładowane. Odpowiedzi wskazują, że przy takiej konfiguracji akumulatory nie wystarczą do długotrwałej pracy, a do ich ładowania potrzebny byłby agregat o większej mocy. Wskazano również, że silniki od pił czy kosiarek nie są przystosowane do długotrwałej pracy. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zakup agregatu, który będzie ładował akumulatory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA