logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewarka punktowa- działa tak dobrze, że wcale nie chce się wyłączyć.

Bart921 31 Mar 2018 15:16 2868 2
REKLAMA
  • #1 17140317
    Bart921
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Witam! Ponieważ bawię się już w większe projekty, przyszła potrzeba zbudowania zgrzewarki do ogniw.

Wziąłem więc internet oraz trafo od mikrofali, pojezdzilem po sklepach i złożyłem układ wg tego wzoru:

https://obrazki.elektroda.pl/3130909300_1334581970.jpg

Optotriak Moc3041, tyrystor BT145-800R, mostek prostowniczy.

Po czym ulepilem z płytki I cyny sterownik, ktorego mózgiem został mikrokontroler. Układ uc jest zasilany z ładowarki do telefonu z kondensator em 100uF. Sam sterownik działa dobrze, na wyjściu do optotriaka zarzucilem równolegle LED, żeby się upewnić czy impulsy nie są za długie.

Transformator przewinalem 3 zwojami przewodu 25mm I dorobiłem miedziane elektrody.

Generalnie działa, ale mam spawarke. Zanim zdążę oderwać elektrody, polowa testowej blaszki już wyparuje. Generalnie sterownik działa dobrze i daje impulsy dobrej długości, ale ten układ mocy nie chce się wyłączyć pomimo krótkiego impulsu. Przejrzałem już w Google różne rozwiązania, i oprócz alternatywnego rozwiązania z dwoma tyrystorami nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc. W czym tkwi problem i jak go rozwiązać?
    Załączniki:
    • Zgrzewarka punktowa- działa tak dobrze, że wcale nie chce się wyłączyć. IMG_20180330_091254.jpg (2.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17140321
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Bart921 napisał:
    oprócz alternatywnego rozwiązania z dwoma tyrystorami nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.

Ja właśnie w taki sposób rozwiązałem ten problem w swojej zgrzewarce. Działa bez zarzutu. Był o tym temat na elektrodzie.
  • #3 17140564
    Bart921
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    A co z problemem przesycenia rdzenia przy uruchomieniu w Zerze? I nie da się tego jakoś zrobić na jednym? Jak na złość tym razem kupiłem jedna sztukę ;(
    Dodano po 5 [minuty]:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3371907.html

Jeżeli wykonam w ten sposób, to będzie śmigać? I dobrze patrzę, że nie ma tu mostka prostowniczego?
    Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:
    Hm. Wywalalo mi bezpiecznik w domu(16A,B). Poszedłem do garażu (25A,C) I dziwna sprawa. Tutaj Zgrzewa dobrze same blaszki, a jak podłoże pod nie akumulator li ion, to wypala w nim dziury(dopóki nie oderwe elektrod) .

A czemu w ogóle do tych celów nie stosuje się zwykłych przekaznikow elektromagnetycznych?

Dodano po 7 [godziny] 10 [minuty]:

I czy przypadkiem układ dwóch Tyrystor ów nie będzie źle działał przy zamianie fazy i zera? Różnie są montowane te gniazdka w domach... A rzecz jest chyba istotna, przynajmniej w aplikacji Moc3041(btw jest identyczna jak schemat kolegi, do którego link jest wyżej)
REKLAMA