logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pendrive toshiba 32 GB - Tylko do odczytu

tomciiu 02 Kwi 2018 13:09 8133 9
REKLAMA
  • #1 17144151
    tomciiu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Od jakiegoś czasu mam problem z pendrivem toshiba 32 GB.
    Wszystko zaczęło się od tego, że ustawiając listę programów na TV, chciałem ją zapisać na podpiętym do TV pendrive.
    Po tym podpiąłem pendrive do komputera aby wgrać coś na niego i obejrzeć następnie na TV, lecz nie mogłem już nic na niego nagrać ani nic z niego usunąć. Pomogło formatowanie. Następnie znowu chciałem coś wgrać nowego lecz znowu ten sam problem, formatowanie tym razem nie pomogło, wyskakiwał błąd "Dysk jest zabezpieczony przed zapisem". Przeszukałem kilka stron w poszukiwaniu pomocy i jakiś poradników. Próbowałem naprawić problem poprzez usunięcie blokady przez edycję rejestru, ale wszystko było tam tak jak powinno. Następnie próbowałem według poradnika poprzez naprawę za pomocą diskpart. W tym miejscu doszedłem do połowy i pojawił się kolejny problem. W wierszu poleceń wpisałem list disk->select disk 1 (jest to pendrive)->attributes disk clear readonly->clean i tutaj po wpisaniu komendy celan pojawiał się błąd : "DiskPart has encountered an error:Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy. See the System Event Log for more information.
    Da się coś z tym dalej zrobić ? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam, Tomek.
  • REKLAMA
  • #2 17144231
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Używałeś go wcześniej, i było wszystko OK? Może kupiłeś wadliwy produkt, wtedy warto go odesłać do sprzedawcy by go wymienił lub naprawił .
  • REKLAMA
  • #3 17144234
    tomciiu
    Poziom 2  
    Mam go odkąd pamiętam :D.
  • REKLAMA
  • #4 17144260
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Usunięcie partycji, i zostawienie go w stanie surowym też nie jet wykonalne? Możesz spróbować też zerowania tego dysku. W obu przypadkach stracisz dane. Jeśli nie masz na nim nic ważnego i traktujesz go jako "zabawkę edukacyjną" to może uda Ci sie go zreanimować. Natomiast gdy masz w planach dalszą jego eksploatację to stanowczo odradzam. Kup nową pamięć którą wiesz, że będziesz mógł bez problemów używać, nie zastanawiając się czy dane uda Ci się zapisać lub odczytać.
  • #5 17144285
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    Próbowałeś sformatować za pośrednictwem tego TV (o ile ma taką opcję) ?, kiedyś miałem podobny problem po podłączeniu do dekodera Polsatu .
  • #6 17148530
    tomciiu
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi, sprawdzę wszystko wieczorem i dam znać co i jak.
  • REKLAMA
  • #7 17148795
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3563
    tomciiu napisał:
    ... wyskakiwał błąd "Dysk jest zabezpieczony przed zapisem".
    ...
    Da się coś z tym dalej zrobić ?

To zależy od rodzaju zastosowanego kontrolera w tym urządzeniu i aktualnego wykrycia wielkości pamięci np. w ChipGenius. :idea:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3432705.html#17043737
  • #8 17148970
    RS_COD

Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ja bym kupił nowego Pendrive bo to tanie urządzenie a ten ma najprawdopodobniej uszkodzony firmware lub pamięć więc zawsze będzie bombą zegarową.
    Konto firmowe:
    Megaserwis S.C.
    Opaczewska 43/8, Warszawa, 02-201 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumodzyskiwaniadanych.pl
  • #9 17149020
    elecol
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Zgadzam się z RS_COD podobnie miałem, możesz spróbować przeinstalować go jeszcze z poziomu linux-a
  • #10 17179991
    tomciiu
    Poziom 2  
    Wymieniłem pendrive'a na nowy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pendrivem Toshiba 32 GB, który stał się tylko do odczytu po próbie zapisania listy programów z telewizora. Po podłączeniu do komputera nie mógł nic na nim nagrać ani usunąć, co wymagało formatowania. Po ponownym próbie zapisu pojawił się błąd "Dysk jest zabezpieczony przed zapisem". Użytkownik próbował różnych metod naprawy, w tym edycji rejestru i użycia narzędzia diskpart, ale napotkał trudności. Użytkownicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym zerowanie dysku, formatowanie przez telewizor oraz wymianę pendriva na nowy, co ostatecznie zostało zrealizowane przez autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA