logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pendrive Toshiba 32GB - nieudana próba formatowania, niemożność usunięcia plików, ChipGenius

lopez_72 03 Mar 2023 19:44 1116 19
REKLAMA
  • #1 20468143
    lopez_72
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Witam,
    Próbuję przywrócić do życia pendrive Toshiby 32GB. Format z poziomu windowsa nie udaje się. W pamięci zalega kilka plików, które nie dają się usunąć. Próbowałem zmieniać nazwy, rozszerzenia - bezskutecznie. Poniżej screen z ChipGeniusa i dane jakie zwrócił usbflashinfo.
    Pendrive Toshiba 32GB - nieudana próba formatowania, niemożność usunięcia plików, ChipGenius Pendrive Toshiba 32GB - nieudana próba formatowania, niemożność usunięcia plików, ChipGenius
    Będę wdzięczny za pomoc osób ogarniętych w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 20468151
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    Starszej wersji Chipgenius nie mogles znalezc? Uzyj ChipGenius 4.21.0701 i podaj jaki masz kontroler.
  • #3 20468166
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Wyzeruj w hex-edytorze LBA0. Wyjmij pendriva, włóż z powrotem i sprawdź, czy zmiany się zapisały.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 20468174
    lopez_72
    Poziom 10  
    Próbowałem pobrać wersję, którą podałeś z dwóch źródeł i obie wykrywane są przez zabezpieczenia windows jako zagrożenie. Możesz podać bezpieczne źródło do pobrania tej wersji ChipGenius?
  • REKLAMA
  • #6 20468186
    lopez_72
    Poziom 10  
    Sorry kaleron, ale przeceniasz moją znajomość zagadnienia. Mógłbyś mi to bardziej "przyziemnie" wytłumaczyć? Pobrałem hex-edytor HxD...
  • REKLAMA
  • #7 20468190
    kaleron

i bardzo dobrze - otwórz w nim pendriva i wypełnij pierwsze 512 bajtów (32 linie) zerami. Zapisz i sprawdź, czy się zapisało.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 20468202
    lopez_72
    Poziom 10  
    Ok. System nadal alarmował o zagrożeniu trojanem, al uruchomiłem... Pendrive Toshiba 32GB - nieudana próba formatowania, niemożność usunięcia plików, ChipGenius

Dodano po 10 [minuty]:

Kolego kaleron, przy próbie wpisywania na dole okna programu miga mi "Tylko do odczytu"
    ?

Dodano po 14 [minuty]:

Zapisałem pierwsze 32 wiersze zerami (sektor 0), zapisałem i zamknąłem program. Wyjąłem pendrive z portu i włożyłem ponownie. Otworzyłem program i niestety w sektorze 0 nadal są dane.
  • #9 20469518
    kaleron

W jakich okolicznościach dokładnie wystąpił problem? Czy mogło dojść do programowego/systemowego zabezpieczenia pendriva przed zapisem? Sprawdź, czy nie masz jakiegoś mechanicznego przełącznika write-protect. Jeśli w innym komputerze nie uda Ci się wyzerować, prawdopodobnie doszło do uszkodzenia sprzętowego.

Możesz spróbować poszukać MPtoola do SSS6686 lub TC58NC6688 np. na:
    https://www.usbdev.ru/
    lub
    https://flashboot.ru/

Nawet, jesli naprawa Ci się uda, już nigdy więcej nie ufaj temu pendrivowi.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 20470406
    lopez_72
    Poziom 10  
    Niestety użycie diskpart nie przynosi rezultatu, screenshot poniżej.

Pendrive Toshiba 32GB - nieudana próba formatowania, niemożność usunięcia plików, ChipGenius

Kolega kaleron poprosił o okoliczności, tak więc:
    Kilka miesięcy temu pendrive został sformatowany i zapisałem na nim pliki do aktualizacji mapy gps w samochodzie. Plik aktualizacyjny pobrałem prawdopodobnie ze strony producenta (renault) i podłączyłem pendrive do usb w aucie. Instalacja się nie powiodła (wyświetlił się jakiś błąd). Od tamtej pory na pendrive "siedzą" te pliki i nie dają się usunąć. Poza tym pendrive działa normalnie tzn. można na nim zapisywać inne pliki i usuwać je. Jest wykrywany przez każdy komputer. Próba formatowania zarówno szybkiego jak i pełnego kończy się niepowodzeniem. W zasadzie "nie do usunięcia" jest katalog o nazwie R-LINK zawierający plik o nazwie mm2014_upgrade.lgu. Jednakże po wyjęciu pendrive i włożeniu go z powrotem, pojawia się dodatkowo katalog LOST.DIR (bez żadnej widocznej zawartości) oraz dwa pliki .nef z przypadkowymi zdjęciami. W systemie widać zapełnienie pamięci na poziomie 26,4 wolne/28,8GB.
  • #12 20470529
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Spróbuj na Androidzie a jeszcze lepiej na telewizorze z możliwością nagrywania (jednego złośliwego pendrive dał radę sformatować tylko bezmyślny telewizor)
  • #13 20472075
    lopez_72
    Poziom 10  
    Spróbowałem metodą "a jeszcze lepiej na telewizorze". Komunikat mówi, że urządzenie sformatowano, ale pliki nie są usunięte i nadal sobie siedzą...
  • #14 20472096
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    Szkoda sie z tym bawic, wydaj 15-20zl i kup nowy.
  • #15 20472135
    lopez_72
    Poziom 10  
    Kolobos napisał:

Szczerze mówiąc, myślałem że zabawa z usprawnieniem tego pendrive będzie prostsza. Wygląda na to, że jednak pendrak jest poważnie "uceglony". Nie chodzi tu o odzyskanie jakichś ważnych danych, myślałem po prostu, że przy Waszej pomocy uda się go naprawić a to już wiązałoby się z satysfakcją dużo większą niż kupienie nowego. Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temacie.

Tak tylko w celach dydaktycznych ;) wrzucam poniżej fotkę płytki;

Pendrive Toshiba 32GB - nieudana próba formatowania, niemożność usunięcia plików, ChipGenius
  • #16 20472235
    kaleron

Najprawdopodobniej padł Ci generator napięć niezbędny do tunelowania elektronów przy operacjach kasowania/ zapisu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #17 20472258
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    lopez_72 napisał:
    Kolobos napisał:

Szczerze mówiąc, myślałem że zabawa z usprawnieniem tego pendrive będzie prostsza. Wygląda na to, że jednak pendrak jest poważnie "uceglony". Nie chodzi tu o odzyskanie jakichś ważnych danych, myślałem po prostu, że przy Waszej pomocy uda się go naprawić a to już wiązałoby się z satysfakcją dużo większą niż kupienie nowego. Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temacie.

Tak tylko w celach dydaktycznych ;) wrzucam poniżej fotkę płytki;

Temat mnie zaciekawił bo właśnie walczyłem z podobnym przepadkiem i właśnie pomogła komenda : attributes disk clear readonly. Pendrive dał się sformatować a foldery i pliki zniknęły.
    Jeżeli pendrive poza tym działa normalnie i nie było komunikatu o konieczności naprawy użył bym jeszcze chkdsk z poleceniem chkdsk litera dysku: /f /r
  • #18 20472286
    kaleron

lopez_72 napisał:
    Komunikat mówi, że urządzenie sformatowano, ale pliki nie są usunięte i nadal sobie siedzą...
    - od strony logicznej operacja jest wykonywana, tylko nie jest realizowana od strony sprzętowej. To nie kwestia atrybutów i chkdsków.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #19 20472353
    lopez_72
    Poziom 10  
    Tak czy inaczej nie ma już o czym rozważać... W tzw. międzyczasie użyłem narzędzia TransMemory_Secure3 i w trakcie formatowania zawiesił się na ok 80% wykonania. Operacji nie dało się przerwać, w zasadzie nic nie mogłem zrobić. Nawet systemowy menedżer zadań się nie otwierał. Po resecie systemu pendrive stał się pełnoprawną cegłą. Początkowo był widziany przez system (z pojemnością 10MB) a później już wcale. Zniszczyłem go mechanicznie i wyrzuciłem do śmieci. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Zamykam temat.
  • #20 20472355
    lopez_72
    Poziom 10  
    Problemu nie udało się rozwiązać. Pacjent nie żyje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z pendrivem Toshiba 32GB, który nie może być sformatowany ani usunięte z niego pliki. Próby formatowania z poziomu Windowsa oraz użycie narzędzi takich jak ChipGenius i hex-edytor HxD nie przyniosły rezultatów. Użytkownik otrzymał różne sugestie, w tym wyzerowanie LBA0, użycie komendy diskpart oraz sprawdzenie mechanicznego przełącznika write-protect. Po nieudanych próbach formatowania na różnych urządzeniach, w tym telewizorze, użytkownik stwierdził, że pendrive stał się "cegłą" i ostatecznie został zniszczony. Problemy mogą wynikać z uszkodzenia sprzętowego lub błędów w zapisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA