logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić współczynnik mocy w inwerterze GoodWe 3000 NS?

o-w-c-a 02 Kwi 2018 20:10 4626 3
REKLAMA
  • #1 17144904
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam.

Jakiś rok temu miałem założoną instalację fotowoltaiczną z 11 paneli 270W.

Inwerter który posiadam to GoodWe 3000 NS.

Ostatnio na stronie gramwzielone wyczytałem, że chcą wprowadzić dodatkowe wymagania dotyczące inwerterów. Chciałem zobaczyć konfigurację mojego (coś pisali, o zdanym wyłączaniu itp).
    W efekcie coś sknociłem i chyba skasowałem ustawienie.

Wydaje mi się że widziałem parametr 0,8 ale nie wiem czy Lagging czy Leading.

Regulację w podmenu PF Adjust daje się przeprowadzić od 0,8-1 i wybrać albo Lagging albo Leading. Można całkowicie też wyłączyć dając Disable.

Generalnie - teraz nie wiem co mam ustawić żeby tym bardziej Tauron nie stwierdził jakiś nieprawidłowości mojej instalacji. Licznik mam dwukierunkowy z odczytem zdalnym, więc być może potrafią też zdalnie monitorować moją produkcję i jej jakość - pewnie celem odłączenia gdy nie spełni parametrów...

Proszę o podpowiedź jak to ustawić, tak aby było zgodne z przepisami i żebym też nie tracił przez nadgorliwość w jedną czy drugą stronę.
    Instalację mam dla domu prywatnego.

Z góry dziękuję za pomocne informacje.
  • REKLAMA
  • #2 17145607
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Mam ten sam inwerter jest już przystosowany do tego w manualu masz wszystko napisane. Niczego nie zmieniać i nie kombinuj.

Poza tym nie wiadomo czy te przepisy w ogóle wejdą w życie bo zostały zaskarżone.
  • REKLAMA
  • #3 17145854
    hostii
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    o-w-c-a napisał:
    wprowadzić dodatkowe wymagania dotyczące inwerterów

ale to będzie dotyczyć nowych, bo przecież nikt nie będzie zmieniał inwertera jak jego nie będzie miał tej funkcji, a tym bardziej że chcą by każdy inwerter powyżej 3kW był 3f, czyli praktycznie KAŻDY musiał by kupić nowy
  • #4 17146158
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Dzięki za odpowiedzi, jednak tutaj nie ma nic nie kombinuj - bo jak wspomniałem na 99% było coś 0,8 a zmieniłem nie rozumiejąc działania menu i wykasowało wartość.

Więc teraz chcę ją odtworzyć, ale nie wiem co być powinno.

Tak czy siak - nie tylko nowych - Link - co gorsza zakwestionowana była forma powiadamiania kręgów zainteresowanych OZE, a nie sama regulacja, co nie znaczy że nie będą dalsze zmiany. Zresztą jeśli naciski są aby ubić jak z wiatrakami to kto powiedział że oponent wprowadzenia regulacji nie zostanie zamieniony na innego...

W instrukcji jest napisane że pracuje od -0.9 : 0,9 tyle że w menu da się nawet od -0.8 : 0.8...

W kwestii regulacji znalazłem takie coś: Link. Na stronie 10 w tabeli jest info właśnie dla instalacji poniżej 3,16kW że nie musi być regulacja ale że ustawiona wartość powinna być 0,95. Jak wspomniałem miałem na bank coś 0.8 więc raczej nie było ustawione dobrze.

Kwestia której jeszcze nie rozgryzłem to chyba miałem więcej strat mocy czynnej - czyli licznik dwukierunkowy myślał że mniej wyprodukowałem niż było faktycznie więc chyba oszukiwałem się...
    Chyba że coś pomieszałem (jeszcze nie doczytałem dokładnie jak to jest), ale wydaje mi się że im bliżej 1 tym więcej energii czynnej a biernej chyba mi nie rozliczają czyli "tracę"?
    A więc skoro nie musi być regulacji mogę to wyłączyć i mieć opcję 1?
REKLAMA