logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Jubilat DMT-401 - tylko szum, nie odbiera stacji, brak napięcia żarówek

sowczak77 03 Kwi 2018 13:31 2403 20
REKLAMA
  • #1 17146106
    sowczak77
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam. Mam problem z radyjkiem Jubilat DMT-401, gdy go załączam jest tylko lekki szum w głośniku, gdy się podgłasza to jest większy, nie odbiera nic na zadnym zakresie. Wcześniej bardzo buczał, ale poprawiłem styk dużego kondensatora z diodą i przestał buczeć, oraz nie dochodzi napięcie do żarówek. Od czego można zacząć, żeby zdiagnozować usterkę ?
  • REKLAMA
  • #2 17146244
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Czy radio jest przestrojone na nowy zakres UKF?
    Proszę sprawdzić kondensatory w zasilaniu, czy nie są spuchnięte, lub wylane.
  • #3 17146363
    sowczak77
    Poziom 12  
    No właśnie chciałem je przestroić ale na razie muszę je doprowadzić żeby cokolwiek odbierało na długich powinno odbierać jedynkę prawda ? patrzyłem tak wzrokowo to nie są uszkodzone mierzyłem je też miernikiem ustawionym na pomiar diody to niby się ładowały od zera poza zakres do 2000 ale nie wiem czy to jest miarodajny pomiar gdzieś kiedyś przeczytałem ze tak można .. noi jeszcze mam wątpliwości co do dwóch kondensatorów rurkowych 22nF i 33nF bo są nadłamane na końcu
  • #4 17146536
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Żaden z nich nie jest spuchnięty?
    Za długich będzie odbierać, jak podłączysz antenę.
  • #5 17146924
    sowczak77
    Poziom 12  
    Freddy napisał:
    Za długich będzie odbierać, jak podłączysz antenę.
    A nie będzie odbierać na wewnętrznej ferrytowej ? Nie podłączałem żadnej anteny. Jak sprawdzałem inne radia tego typu to odbierało jedynkę bez anteny .
    Dodano po 9 [minuty]:
    tez mnie zastanawia dlaczego niema napięcia na żarówkach .. jak go pierwszy raz uruchomiłem przed czyszczeniem bo był dosyć zapuszczony (chyba miał do czynienia z wilgocią bo śmierdział zatęchlizną) to zaświeciły się żarówki i był spalony głośnik który teraz wymieniłem głośnik nie miał przejścia na łączeniu miedzy cewką a kablem do złącza może się przepalił albo zmęczenie materiału po prostu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17146982
    tomek_602
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Jeśli przypuszczasz, że niczego nie odbiera, to podaj jakiś sygnał na gniazdo DIN na tylnym panelu, żeby sprawdzić, czy działa wzmacniacz m. cz. Dopiero potem zabieraj się za część radiową.

A i przydałaby się jakaś interpunkcja.
  • #8 17147052
    tomek_602
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Nie rozumiem zwrotu "podać AUX".
    Podaj mu jakiś sygnał akustyczny np. podłącz odtwarzacz CD, magnetofon, czy telefon.
    Oczywiście wciśnij przy tym właściwy klawisz z symbolem adaptera/magnetofonu.

.
  • #9 17147143
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 317
    A czy masz schemat tego radia i czy umiesz "czytać" schematy radiowe? I odpowiedz na post tomka_602.
  • #10 17147249
    sowczak77
    Poziom 12  
    Mam schemat tego radia ideowy nie ma tam za bardzo wyszczególnionych napięć na tranzystorach tylko są niektóre napięcia . mam też schemat płytki drukowanej więc dojdę gdzie co jest . a co do sygnału akustycznego to mi chodziło tak jak w nowych sprzętach o AUX w tym radiu jest oznaczone inaczej.

tomek_602 napisał:
    Nie rozumiem zwrotu "podać AUX".
    Podaj mu jakiś sygnał akustyczny np. podłącz odtwarzacz CD, magnetofon, czy telefon.
    Oczywiście wciśnij przy tym właściwy klawisz z symbolem adaptera/magnetofonu.

.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17148085
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Jaki masz wzmacniacz m.cz.? Czy na UL 1402 czy na AC 180/181? Żarówki są połączone w szereg, to znaczy że jak jedna jest spalona to druga sama nie będzie świecić. Proponował bym wymienić kondensatory rurkowe ( równoległe do diod DZG 2).Wciśnij klawisz GR i dotknij palcem w gnieżdzie mag. 3 lub 5.Powinieneś usłyszeć brum, a napięcia mierzy się do punktu "- "to jest do minusa dużego kondensatora.Uruchom wpierw AM (Warszawę I) a potem przestrajaj FM.
  • REKLAMA
  • #12 17151167
    sowczak77
    Poziom 12  
    Udało się wymieniłem te kondensatory rurkowe oraz przestroiłem według tej instrukcji https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445066.html#7093888 wskoczyły pięknie stacje tylko jeszcze muszę je dostroić tymi cewkami L2 i L4 na razie nie dawałem trymera na c13 włożyłem 12pF. No i mam problem z tym malutkim kluczykiem trójkątnym do cewek muszę sobie coś dorobić. W Tarabanie bardziej mi się podobało rozwiązanie jak te cewki były luźne można było sobie je rozciągać jak się chciało. Tutaj jest trochę problematycznie. Dziękuję za pomoc . Nie zamykam jeszcze tematu bo może coś wyskoczyć pod drodze.
  • #13 17155795
    sowczak77
    Poziom 12  
    Jest lekki problem z tym strojeniem nie mogę wogóle złapać eski , albo radia rekord a rmf maxx łapie ale trochę szumi i niektóre stacje są głośne inne ciche , co prawda nie mam anteny typowo radiowej, tylko 1,5 m drutu ale stroiłem na nim tez Tarabana 2 i wszystko odbierało tylko wtedy byłem na pierwszym piętrze teraz jestem na parterze . Kręce tymi cewkami L4 i L2 w jednej mi się wyłamał trochę rdzeń jest o 2 mm krótszy . i jeszcze mnie pokusiło żeby pokręcić cewkami L6 i L5 zauważyłem że L5 odpowiada też chyba za wzmocnienie a ta L6 wydaje mi się tak jakby za długość stacji na skali,nie wiem, nie wiem jak to powiedzieć .
  • #14 17156943
    DIORADIO
    Poziom 32  
    A kto Cię namówił aby kręcić cewkami L5 i L6? A czy wiesz od czego są te cewki? A dlaczego nie próbowałeś stroić cewką L1? Napisałem żebyś się zajął AM (Warszawą I) i nie wiem czy radio jest sprawne ( dobrze gra na AM-ie czy nie?). Kręcąc cewkami L5 i L6 rozstroiłeś p.cz.FM. L4 to jest cewka heterodyny, a L 2 to cewka wzm.w.cz., a cewka L1 to cewka obw.wej.FM. Czy wiesz co trzeba zrobić aby przestroić radio na wyższe pasmo?. 1,5 m drutu wystarczy na antenę FM.
  • #15 17158163
    sowczak77
    Poziom 12  
    Nie ma tragedii tylko muszę nowy rdzeń włożyć i wróci się do poprzednich ustawień dobrze że widać w jakim było położeniu bo jest ślad na plastiku.
    No właśnie nie za bardzo wiem do czego są te cewki i musiałem sprawdzić może się przez to czegoś nauczę, nie rozumiem tego języka jak piszesz o tych pasmach, nie dało by się tego jakoś tak bardziej łopatologicznie wytłumaczyć ?
    Sprawdzałem na AM odbiera Warszawę .
  • #16 17160448
    sowczak77
    Poziom 12  
    Wróciłem do odpowiednich ustawień tych cewek radio gra ładnie czysto bez przesterowania i głośno nawet mam wrażenie że za głośno, jeszcze jest tylko problem niektórymi stacjami tymi słabymi typu radio rekord ,radio eska w ogóle ich nie odbiera. Ostatnia stacja radio Maryja jest na skali w okolicy 72 a skala jest do 74 więc trochę za wcześnie . Gdy ruszę cewką L4 żeby przesunąć wszystko do przodu to znowu na początek skali wskakuje mi radio Maryja i rmf maxx .Czy mam wstawić trymer w miejsce kondensatora i to załatwi sprawę i czy te stacje wskoczą ?
  • #17 17160603
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Weż radio z przestrojonym UKF-em lub z pasmem CCIR i gałką strojenia "przestrój cały zakres" i zapisz sobie jakie stacje pojawiły się od lewa do prawa. Potem weż swoje przestrojone i porównaj czy się zgadzają. Dolny zakres stroi się cewkami a górny trymerami. Do przesunięcia stacji na skali służą; cewka L4 i trymer C 12.
  • #18 17428015
    sowczak77
    Poziom 12  
    Odświeżam temat coś się porobiło z radyjkiem natomiast na AM odbiera dobrze a na UKF jest słabizna na kawałku drutu bardzo słabo odbiera zauważyłem że jak dotknę wkrętakiem emitera T1 to się poprawia ale też bez rewelacji. Czy mogły znowu paść tranzystory były wymieniane na bf199.

Dodano po 33 [minuty]:

dodam jeszcze ze nie mam wkręconego rdzenia w L2 wcześniej odbierało bez rdzenia ale miałem dłuższą antene teraz mam z 10 cm tamta miała 1,5 m

Dodano po 16 [godziny] 36 [minuty]:

i jeszcze chciałem zapytać czy można zastosować metalowy rdzeń zrobiony ze śruby ?
  • #19 18669401
    Magnetoq
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Panowie pytanko przestrajam Jubilata wszycho OK ale przy szukaniu stacji miedzy charakterystycznym szumem przebija się denerwujące STRZEANIE ???!!! co to może być ? Przestroiłem ostatnio z 15 różnych klocków dzierżoniowskich w tym innego jubilata i tego nie było. Nadmienię że miałem problem z cewką którą musiałem wylutować i od dołu rdzeń wykręcić bo nie był 45 lat ruszany. A jeszcze jedno potencjometry elegancko zregenerowane to nie one
    Pozdrawiam
  • #20 18671045
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Srtoiki trójkątne robi się samemu, w zakładzie Diora jak pracowałem to mieliśmy mosiężne. Ale potem robiłem z grubego drutu miedzianego. Wysyłam Ci zdjęcie mojego zestawu do strojenia UKF. To jest MP-3 i transmitter UKF. Jak widzisz nic takiego wielkiego i nie drogiego, ale dużo pomaga. Podejrzewam że masz kłopot z czytaniem schematów. Tranzystory w torze FM bardzo rzadko się uszkadzają. Zapamiętaj sobie że jak komuś tłumaczysz że miałeś kłopot z cewką TO PODAWAJ JAKA TO CEWKA JAKI MA NUMER. KAŻDY ELEMENT MA SWÓJ NUMER. Jeżeli masz grające radio to możesz z powodzeniem wstawiać zamiast rdzenia magnetycznego metalowy i zobaczysz czy czułość radia się polepszy czy nie. Jeżeli przestroiłeś tyle odbiorników to powinieneś wiedzieć czy warto czy dać sobie spokój? A tak przy okazji to pewnie zauważyłeś że w niektórych cewkach w heterodynie są rdzenie aluminiowe.
    Unitra Jubilat DMT-401 - tylko szum, nie odbiera stacji, brak napięcia żarówek
  • #21 20003959
    Magnetoq
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Dawno mnie tu nie było, ale problem o który pytałem, już dawno rozwiązany. Pomogła wymiana starych zużytych kondensatorów na nowe w torze zasilacza i wzmacniacza.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z radiem Unitra Jubilat DMT-401, które po włączeniu generuje jedynie szum i nie odbiera stacji. Po poprawie styku kondensatora, radio przestało buczeć, ale nadal nie ma napięcia na żarówkach. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kondensatorów, przestrojenie radia na nowy zakres UKF oraz podłączenie zewnętrznej anteny. Wskazówki dotyczą również diagnozowania wzmacniacza m.cz. poprzez podanie sygnału na gniazdo DIN. Po wymianie kondensatorów i przestrojeniu, radio zaczęło odbierać stacje, jednak użytkownik napotyka problemy z niektórymi stacjami oraz strojeniem. Wymiana kondensatorów w torze zasilacza i wzmacniacza okazała się kluczowa dla rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA